Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: veldzuringsoep (dat heerlijke, smakelijke, frisse plantje)

Recept: veldzuringsoep (dat heerlijke, smakelijke, frisse plantje)

Michiel Bussink | 5 augustus 2020 | 4 Reacties

Iedere Down to Earth komt mét een recept van Michiel Bussink. ‘Ben je écht voor de boeren? Stem dan op mij: de Boer Bussink Beweging!’

Veldzuring. Beeld: CC Anne Tanne

D66 is niet mijn partij, maar toch vond ik het mooi dat kamerlid Tjeerd de Groot pleitte voor een halvering van de veestapel. Jammer dat daar dan vervolgens een genocide van gemaakt werd door actiegroep Farmers Defence Force (FDF). Dat zorgde er ook nog (mede) voor dat in de provincie Brabant een partij ging meebesturen waarvan de landelijke partijleider expliciet racistisch is. Maar dat terzijde. Het was slimmer geweest van Tjeerd als hij er duidelijk bij had gezegd dat minder vee niet per se wil zeggen minder boeren. 

Zelf zeg ik graag, als dat zo uitkomt, dat ik voor minstens een halvering van de veestapel ben, maar WEL MET MINSTENS EEN VERDUBBELING VAN HET AANTAL BOEREN! Want het ironische is nu dat al die clubs die zeggen voor de boeren op te komen – LTO, FDF, Boer Burger Beweging, CDA, VVD en nóg rechtsere partijen – landbouwbeleid verdedigen dat de afgelopen decennia juist voor steeds minder boeren heeft gezorgd. Door schaalvergroting en intensivering: steeds meer productie per boer, per dier en per hectare. Minder natuur en minder boeren gingen daarbij hand in hand. Jongens, draai het om! De natuurrijke, landschaps,- milieu- en diervriendelijke landbouw schenkt ons juist meer en zinvoller werk voor méér boeren. Dus ben je écht voor de boeren? Stem dan op mij: de Boer Bussink Beweging! Belangrijkste programmapunt: een paar procenten van ons inkomen extra uitgeven aan voeding, voor het gros van de Nederlanders geen enkel probleem. En dan fiksen we alles. Iedereen blij. Het moet en het kan. Ik verheug me er al op om weer langs lommer- en bloemenrijke weilanden met grazende koeien te wandelen en fietsen, met wuivende graanakkers, varkenspoelen, blije boeren en schitterende meanderende slootjes met op de oevers behalve orchideeën, allerlei eetbaars, zoals veldzuring. 

Dat heerlijke smakelijke frisse plantje groeit in het wild in vochtige weilanden en langs sloten. Maar is in Frankrijk gewoon op de markt te koop, geweekt door tuinders. Een teelttip voor een van de vele nieuwe aanstaande boeren en tuinders waar de Boer Bussink Beweging voor gaat zorgen. Zolang we nog niet aan de macht zijn, gratis zo in het wild te plukken. Niet verwarren met de ridderzuring, maar daarvan ziet het blad er echt anders uit en bovendien smaakt die beslist niet zuur.

Veldzuringsoep 

* 2 handen vol veldzuringbladeren

* paar scheutjes olie

* 1 ui

* 2 aardappelen

* 1 liter bouillon 

* evt. scheutje witte wijnazijn

* peper en zout

* scheutje room

* snuf nootmuskaat

Fruit de ui, voeg de in blokjes gesneden aardappelen toe. Laat even smoren. Voeg de bouillon toe. Laat de soep zo’n tien minuten koken. Was de zuring, ontdoe ze van de steeltjes, snijd de bladeren in reepjes. Doe ze bij de soep, laat eventjes doorwarmen, pureer de soep met een staafmixer. 

Proef en voeg eventueel wat wijnazijn toe: dit kan het zuur van de veldzuring helpen ophalen. Op smaak brengen met peper, zout, room en nootmuskaat.

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Recept Tags: opinie, recept Verschenen in: 2020, Down to Earth 60

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Reacties

  1. A. Laporte-Strijdhorst zegt

    22 augustus 2020 om 11:45

    Helemaal mee eens. Dan moet hel veld waar je de zuring plukt wel natuurvriendelijk bewerkt zijn. Jammer dat er alleen een foto van de bloeiaar bij staat en niet van de gehele plant. Lekker soepje, lijkt me. Datzelfde kun je doen met allerlei bladgroenten, zoals spinazie, snijbiet en verschillende soorten sla, als je daarvan teveel hebt in je moestuin.

    Beantwoorden
    • Harrie Baken zegt

      22 augustus 2020 om 17:28

      Aardig wat foto’s van de plant die helpen bij herkenning vind je op:
      https://www.floravannederland.nl/planten/veldzuring

      Beantwoorden
  2. jacqueline zegt

    3 september 2022 om 00:41

    Top idee. contact leggen met ‘land van ons’ !

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Recept: veldzuringsoep (dat heerlijke, smakelijke, frisse plantje) – Nieuws | Mobile Media schreef:
    5 augustus 2020 om 21:04

    […] 'Ben je écht voor de boeren? Stem dan op mij: de Boer Bussink Beweging!' totaal aantal views: 1; 1 views vandaag. Veldzuring. Beeld … Lees Artikel […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Recept

Germaans-christelijke eieren

Michiel Bussink heeft spijt van de kippen die hij heeft gekocht: ze leggen veel eieren, maar zijn ook heel agressief tegen elkaar.
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Recept

Germaans-christelijke eieren

Michiel Bussink heeft spijt van de kippen die hij heeft gekocht: ze leggen veel eieren, maar zijn ook heel agressief tegen elkaar.
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Op naar het Parlement - Belastingstaking voor Klimaat op Stop fossiele subsidies: Jan-Willem van der Weij
  • Jan Juffermans op Hoe maken we klimaatbeleid rechtvaardig?
  • Victor VAN HAREN op Hoe maken we klimaatbeleid rechtvaardig?
  • Hannie Loermans op “Armoede is de grootste bedreiging voor de dieren in Zimbabwe”
  • Is quinoa duurzaam? – LETS Leeuwarden op Tropische gewassen van eigen bodem
  • Thijs de la Court op “De natuur kan heel goed voor zichzelf zorgen”
  • Ingeborg Breuers op Bijlo belt… met Wind

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit .

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.