Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: venkelfalafel met muhammara

Recept: venkelfalafel met muhammara

Michiel Bussink | 11 augustus 2025 |

Venkelfalafel – ingrediënten:

  • 150 gr geweekte kikkererwten (12 uur)
  • knoflook naar smaak
  • klein bosje venkelgroen
  • 1 tl venkelzaad
  • beetje bakpoeder
  • 1 tl citroenschil
  • peper en zout naar smaak
  • 1 rode ui
  • olie

Droog de kikkererwten na het weken goed af. Mix alle ingrediënten met een blender of keukenmachine tot een glad mengsel. Voeg wat olie toe als het te droog en korrelig wordt.

Laat het mengsel een uurtje in de koelkast rusten. Maak met natte handen balletjes die je in ongeveer 4 minuten knapperig frituurt. 

Muhammara – ingrediënten:

  • 3 rode paprika’s
  • 2 tl gerookte paprika poeder
  • handje walnoten
  • sap en rasp van een halve citroen
  • groene verse kruiden naar smaak (bijvoorbeeld peterselie, basilicum, oregano, koriander)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 gesneden uitje
  • rood pepertje (zonder pitjes)
  • zout

Rooster de paprika’s in de oven tot ze zwart beginnen te worden. Laat ze even afkoelen en haal dan het velletje eraf. Mix ze in een keukenmachine of blender met de citroenrasp en -sap en de rest van de ingrediënten. 

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: vegetarisch recept, Falafel, Venkel, Muhammara, vega Verschenen in: Down to Earth 90

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Germaans-christelijke eieren

Michiel Bussink heeft spijt van de kippen die hij heeft gekocht: ze leggen veel eieren, maar zijn ook heel agressief tegen elkaar.
Recept

Recept: soepburgers

Hoe maak je soepburgers? Geen echt recept dit keer, maar een richtlijn inclusief tips & tricks. Van Tres Hombres-kok Giulia Baccosi.
Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees Down to Earth 90

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons