Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept met vlees- en vegaverwarring

Recept met vlees- en vegaverwarring

Michiel Bussink | 1 september 2018 | Reageer

Is een plofkip milieuvriendelijker dan een biokip? Volgens allerlei klimaattabelletjes wel, maar daar ligt een enorme denkfout aan ten grondslag. Zegt Michiel Bussink, die zelf vooral graag kaas eet – ook al niet heel milieuvriendelijk. Vandaar portobello’s.

totaal aantal views: 448; 1 views vandaag
vegaverwarring
Dit beeld: Wikimedia/Leif K-Brooks BY SA CC. Overige beelden: Shutterstock

Weinig vlees eten valt me niet zo zwaar. Veel meer moeite heb ik het kaas eten te minderen. Al zijn daar best goede redenen voor, zoals de klimaatbelasting. In tabelletjes met CO2-uitstoot per kilo product zie ik dat kaas bijvoorbeeld heftig klimaatonvriendelijk is, zelfs erger dan kippen- en varkensvlees. Oeps, dat is niet leuk. Best verwarrend ook. Dus beter een stukje varkensworst of kipfilet op de boterham, dan een plakje kaas, qua klimaat? Ja, volgens de klimaattabelletjes en -onderzoeken. Plofkippenvlees schijnt ook beter voor het milieu te zijn dan een biologische buitenscharrelkip. ‘Dus welk kippenvlees kies je als je voor het milieu bent?’, wordt er dan retorisch gevraagd door de kippenvleeslobby. En zelfs respectabele programmamakers als die van Yvette van Boven met haar fantastische kookprogramma stellen dat je met kippenvlees moet kíezen tussen milieu- en dierenwelzijn.

Is een stukje varkensworst of kipfilet op de boterham beter dan een plakje kaas, qua klimaat? Ja!

Volgens mij maken ze daarmee een denkfout. Als je een life cycle analysis loslaat op een kilo plofkip en een kilo kip met biologisch keurmerk, kan het best zijn dat klimaatbelasting van de tweede wat groter is. Bijvoorbeeld omdat die biologische kip langer heeft geleefd. Maar dan zien ze over het hoofd dat als de hele kippenhouderij biologisch wordt – wat zou moeten gebeuren – dat alleen mogelijk is als we in totaal veel minder kippen gaan houden. Want biologische kippen hebben een minimumscharreloppervlakte én de bioregels schrijven een maximum bedrijfsgrootte voor: er zit dus een ingebouwde rem op de omvang van die biologische veestapel. Nationaal invoeren van de biologische kippen- en trouwens ook varkens- en koeienhouderij, betekent een fors kleinere veestapel en dito klimaatimpact. Dát is niet meegeteld in de klimaattabelletjes.

Dus toch ook maar geen plofkippenvlees in plaats van kaas. Nog even afgezien van het feit dat dat plofkippenvlees treurig, smakeloos spul is. Daarom hier geen kip én geen kaas maar een behoorlijk geslaagd en smakelijk veganistisch gerecht.

– 8 portobello’s
– 150 gram boekweit
– plantaardige bouillon (zelfgemaakt, poeder of blokje)
– olijfolie
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– mespunt sambal
– 2 eetlepels tahin (sesampasta)
– citroensap
– gedroogde tijm
– handvol gedroogde tomaten (uit een pot of anders even weken)
– handvol pompoenpitten

Alle beelden (met uitzondering van het openingsbeeld): shutterstock

Kook de boekweit gaar in bouillon. Borstel de portobello’s schoon en snijd de steel eruit. Leg ze in een ovenschaal, besprenkel met olie en grill ze aan beide kanten 4 à 5 minuten. Fruit de ui met de sambal in olie. Bak even de gesnipperde knoflook mee, voeg de boekweit en tijm toe. Klop de tahin vloeibaar met wat citroensap en eventueel een scheutje heet water. Roer dat door het boekweitmengsel, breng op smaak met peper en zout. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan. Snijd de gedroogde tomaten in stukjes. Verdeel het boekweitmengsel over de portobello’s en strooi daar de stukjes tomaat en pompoenpitten over.

 

 

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Recept Verschenen in: — Down to Earth 48 (augustus 2018)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Recept

Braadstuk voor ambitieuze landbouwministers

Michiel Bussink heeft weinig vertrouwen in de ambities van minister van Landbouw Carola Schouten om de veestapel te verkleinen. Daarom nu een braadstuk dat wat tegenwicht kan bieden.
Recept

Recept: verklede bloemkool

Goed initiatief: Land van Ons koopt landbouwgrond die natuurvriendelijk wordt ingericht. Een ideale voedingsbodem voor Hollandse groenten, zoals rode kool en bloemkool. En laten die twee groenten nou net de hoofdrol spelen in dit heerlijke recept.
Recept

Recept: boerenkoolquiche en biodiversiteitsherstel

Michiel Bussink las het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en was niet overtuigd. "Of eerlijk gezegd: het plan stelt geen ruk voor." Dan maar een boerenkoolquiche.
Beter boeren, Recept

Recept voor democratische bonensalade

Michiel Bussink maakt zich druk over de accumulatie van kapitaal. Wat? Nou, grote bedrijven die kleine opslokken. Zoals bedrijven die handelen in zaadjes, de basis van alles wat we eten. Maar er zijn eigenwijze boeren die zich hieraan onttrekken, en jij kunt hieraan meedoen.
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Meest gelezen

  • Obama, Trump of Biden: stadstuinen zijn here to stay
  • Bijlo belt… een halfnaaktslak
  • Het milieu van monsieur Hulot
  • “We leven in een tijd van wetenschap op bestelling”
  • Tien tips voor het aanleggen van een voedselbos
  • Stadslandbouw in een Trump-staat: reclaim je roots…
  • 6 manieren om je vitamine D op peil te houden in de…
  • Het nieuwe houtstoken: de zorgelijke opmars van de…
  • Verwarm je huis (niet) met een theelichtje

Recente reacties

  • Jan Juffermans op Obama, Trump of Biden: stadstuinen zijn here to stay
  • hanny Reneman op Bijlo belt… een halfnaaktslak
  • Klimaat Website: Obama, Trump of Biden: stadstuinen zijn here to stay | Klimaat Website op Obama, Trump of Biden: stadstuinen zijn here to stay
  • Driekus op “Corona en klimaatverandering hebben dezelfde oorzaak”
  • Rudolf Wormgoor op Lowtech: kun je duurzaam printen?
  • Sophia op 6 manieren om je vitamine D op peil te houden in de donkere maanden
  • M.M. van Zwam op De comeback van de nachttrein

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Down To Earth Magazine
Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.