Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: langzaam gerezen focaccia met 63 vogelsoorten

Recept: langzaam gerezen focaccia met 63 vogelsoorten

Michiel Bussink | 13 oktober 2017 |

Het is flauwekul dat je hier geen baktarwe kunt verbouwen, ontdekt Michiel Bussink, terwijl hij bij Nijmegen stuit op het nieuwste modewoord: ‘natuurinclusieve landbouw’. Hij bakt er een ‘nachtbrood’ van: langzaam gerezen focaccia met olijven en rozemarijn.

Daar waar ik in de jaren negentig door velden liep en over landweggetjes fietste, ten noorden van Nijmegen, stuit je nu op onafzienbare duizend-in-één-dozijn nieuwbouwhuizen met bijbehorende ontsluitingsrotondes en stoplichtkruispunten. Benauwd krijg ik het van die oprukkende stedelijkheid. Daar staat tegenover dat er aan de nieuwe stadsrand van Nijmegen-Noord ook aardige dingen gebeuren: achter- en vooruitgang blijken hand in hand te kunnen gaan. Er wordt voedsel verbouwd terwijl de natuurlijke rijkdom er met sprongen op vooruitgaat. ‘Natuurinclusieve landbouw’, heet dat, volgens het nieuwste modewoord.

Oud-Rekenkamermedewerker Louis Dolmans, tevens vogelaar, ontdekte in de overbemeste maïsakkers bij zijn huis maar drie broedvogelsoorten. Hij bedacht een plan, stuurde een brief naar de gemeente en mocht het plan uitvoeren: Doornik Natuurakkers, ruim tachtig voetbalvelden groot, in erfpacht van Louis. Meidoornhagen werden aangeplant, bloemstroken aangelegd, oude graansoorten ingezaaid, fruit- en notenbomen geplant. Inmiddels zitten er 63 soorten verschillende broedvogels. ‘En ik heb er nog op mijn lijst die ik ook wil.’ De meer dan vijfentwintig verschillende oude graansoorten dragen namen als Géant de Sainte Helène, Nonette de Lausanne, Schwartzbehaarter Winteremmer en Gigante Lampino de Najera. Tussen elke meidoornhaag en akker ligt een bloemenstrook. Zo moet het er ongeveer honderd jaar geleden in Nederland hebben uitgezien, voordat de 30 duizend kilometer aan heggen en hagen sneuvelden in de landbouwmodernisering.

Achter- en vooruitgang blijken hand in hand te kunnen gaan

De graanoogst wordt verwerkt door biologische bakkers uit de regio. Dat je in Nederland geen baktarwe kunt verbouwen, zoals de meeste bakkers beweren, blijkt flauwekul. Ja, geen tienduizend kilo per hectare, zoals in Frankrijk en Amerika, die een lage kiloprijs mogelijk maken. Ietsje duurder is dit natuurgraan, maar dan heb je ook wat: smakelijk brood én een prachtig landschap met 63 vogelsoorten, vrij toegankelijk voor de naburige nieuwbouwwijkbewoners.

Van eind mei tot en met de graanoogst in augustus geeft Louis iedere woensdagavond graanwandelingen door zijn natuurakkers, samen met postbode, dichteres, romanschrijfster en broodbakster Ineke Berentschot. Haar boek Nachtbrood is een hit onder langzaam-brood-bakkers: lang rijzen – ’s nachts – is volgens haar de crux van lekker én goed verteerbaar brood.

Focaccia à la Ineke

* 500 gram bloem
* 500 gram meel
* 10 gram verse (of zo’n 3 theelepels gedroogde) gist
* 15 gram zout
* 700 ml water
* paar takjes rozemarijn
* 100 gram olijven
* olijfolie
* grof zeezout
Meng het bloem en het meel met het zout en de gist. Giet al mengend het water erbij, maak er een geheel van en laat een half uur tot een uur staan. Kneed het dan vijf minuten, doe het in een kom, afgedekt met plastic folie en laat een nacht staan. Maak er de volgende dag vijf bollen van en laat die een uur rijzen. Maak ze dan ovaalvormig plat, maak met de vinger punten in het deeg en giet daar olijfolie in en druk er gehalveerde olijven in. Strooi er rozemarijnnaaldjes en zeezout over en druk alles goed aan. Bak de focaccia’s 20-25 minuten in een op 250 graden voorverwarmde oven.

 

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: — Down to Earth 42 (augustus 2017)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Germaans-christelijke eieren

Michiel Bussink heeft spijt van de kippen die hij heeft gekocht: ze leggen veel eieren, maar zijn ook heel agressief tegen elkaar.
Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Recept

Zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata

Recept van Van Tuin tot Bord: zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons