Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: gefrituurde, biologische kerstkip

Recept: gefrituurde, biologische kerstkip

Michiel Bussink | 19 december 2020 |

Iedere Down to Earth komt mét een recept van Michiel Bussink. “Als het even meezit, kunnen wij binnenkort weer naar de kroeg. Dat zou je onze kipjes ook gunnen.”

Blije kippen. Foto: Tsjaag Valren

Virussen horen erbij. Dat was altijd al zo, maar moedertje natuur heeft ons afgelopen jaar nog maar eens keihard met de neus op dat feit gedrukt middels Covid-19. Dankzij menselijk vernuft in de vorm van vaccins kunnen we, als het even meezit, binnenkort weer naar de kroeg.

Dat zou je onze kipjes ook gunnen. De kroeg in de vorm van een lap grond met op te scharrelen zaden, pieren en torretjes. Maar traditiegetrouw waart tijdens de vogeltrek de vogelgriep rond. Ophokken maar weer dat kleine percentage van de kippen, waaronder die met biologisch keurmerk, dat buiten scharrelen gewend is. Zodat ze inmiddels met die telkens terugkerende vogelgriepgolven een flink deel van hun leven in de schuur zitten. Dat kan zo toch niet doorgaan!? Kunnen we die kipjes niet vaccineren tegen de vogelgriep?

Dat kan, maar dat gebeurt niet. Omdat er wat haken en ogen aan zitten (vogelgriep is er in verschillende varianten) maar vooral vanwege agro-industriële belangen. Het bedreigt de export, want sommige landen – waaronder Duitsland, Neerlands belangrijkste exportland – blieven geen vlees en eieren van gevaccineerde kippen. Bovenal is het ondoenlijk en te duur om 100 miljoen kippen te vaccineren. Oftewel: daarvoor zijn er veel te veel kippen. Die aantallen veroorzaken trouwens ook andere problemen, u weet het wel, ontbossing (voor veevoerproductie), overbemesting, dierenleed, smakeloos vlees. Terwijl we met veel minder kippen toe kunnen.

Dat is vooral een kwestie van perspectief, realiseerde ik me toen ik me verdiepte in de geschiedenis van de Nederlandse kippenhouderij. “Had men vroeger op eene boerderij 6 à 12 kippen, thans heeft men er 100 à 300”, schreef de Staatscommissie van de Landbouw in 1911. Tjonge, meer dan honderd kippen op één boerderij! Dát waren nog eens megakippenboeren, vonden ze. Tegenwoordig worden er op één bedrijf gemiddeld 45.000 leghennen gehouden of 80.000 vleeskippen. Veel kippen: het is maar hoe je het bekijkt. Laten we toewerken naar het ‘veel’ van 1911. Dat lost nogal wat problemen op en het wordt behapbaar om ze te vaccineren. Kippenvlees wordt dan wel, zoals het hoort, veel duurder, een luxe voor tijdens de feestdagen. Als hoofdgerecht met kerst, of als opmaat voor het nieuwe jaar waarin we weer naar de kroeg kunnen. Dat kan, maar dat gebeurt niet. Omdat er wat haken en ogen aan zitten (vogelgriep is er in verschillende varianten) maar vooral vanwege agro-industriële belangen. Het bedreigt de export, want sommige landen – waaronder Duitsland, Neerlands belangrijkste exportland – blieven geen vlees en eieren van gevaccineerde kippen. Bovenal is het ondoenlijk en te duur om 100 miljoen kippen te vaccineren. Oftewel: daarvoor zijn er veel te veel kippen. Die aantallen veroorzaken trouwens ook andere problemen, u weet het wel, ontbossing (voor veevoerproductie), overbemesting, dierenleed, smakeloos vlees. Terwijl we met veel minder kippen toe kunnen.

Een biologisch kerstkippetje

* 1 biologische, biologisch-dynamische of hobbyboerderijkip
* 1/2 à 1 liter karnemelk
* 1 fles zonnebloemolie
* 400 gram bloem
* peper en zout
* cayennepeper
* geraspte (biologische) citroenschil

Verdeel de kip in stukken en bestrooi minstens een uur van tevoren met peper en zout. Leg in een kom en doe er zoveel karnemelk bij dat de kip onder staat. Laat zo’n half uur staan. Meng de bloem met de peper, zout, cayennepeper en citroenschil. Verdeel de olie over twee grote koekenpannen (zodat er een laagje van zo’n tweeënhalve centimeter in de pan staat) en verhit de olie. Die is heet genoeg als een stukje brood bruin kleurt. Wentel de kip door de bloem en leg in de hete olie. Geen kip boven op elkaar leggen. Desnoods, bij te volle pan, de kip na elkaar frituren en warm houden in een oven (maximaal 50 0C). De kip af en toe omdraaien en in zo’n kwartier gaar en bruin bakken.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: recept, Biologisch, corona, lockdown, kip, zest, michiel bussink Verschenen in: 2020, Down to Earth 62

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Samen eten

“Nu eet ik tenminste één keer in de week gezond”

Bij de moestuinen en wijkrestaurants van Van Tuin tot Bord kunnen buurtbewoners gezond eten en bloeien nieuwe vriendschappen op.
Recept, Samen eten

Recept voor 150 liter Sering-soep

Of je nou 60 liter soep wil koken, of 150 liter om uit te delen tijdens de A12-blokkade van XR, de Sering-koks draaien er hun hand niet voor om. Dit is hun basissoep.
Recept

Recept: Kikcurry met groenten

Voor ongeveer zes personen. Ingrediënten • 375-500 gr. sperziebonen (vers of uit de diepvries), afgehaald en gehalveerd• 2-3 paprika’s (mix van kleuren)• 250 gr. champignons• 2 uien• 3 teentjes knoflook• 1 stuk gember (ca. 1 duimgrootte)• 1 rode peper• 1 blik kokosmelk (400 g)• 1 blik kikkererwten (400 g)• 1/2 groentebouillonblokje, opgelost in 125 ml […]
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons