Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: homemade granola – koken zonder PFAS

Recept: homemade granola – koken zonder PFAS

Michiel Bussink | 17 januari 2020 | Reageer

Vluchten kan niet meer. We wisten het al. Maar nu worden we zelfs bedreigd door bakpapier. Zoiets onschuldigs, zou je denken, dat na een paar keer gebruiken hups bij het oud papier kan, zodat het daarna mooi nog lekker een tijdje mee kan draaien in de papierkringloop. Dat mag dus niet. Sterker nog, is misschien wel gevaarlijk, want er zitten PFAS in het bakpapier.

Granola

PFAS is de verzamelnaam van stofjes, handig vanwege hun water- en vetafstotende eigenschappen, waaronder ook PFOA (perfluoroctaanzuur) en GenX vallen. Dat PFOA werd tot een paar jaar geleden gebruikt in teflonpannen, gemaakt door de malafide Dordrechtse fabriek Chemours, waar in de wijde omgeving mensen niet uit hun moestuintje mogen eten vanwege het PFOA. Dat is kankerverwekkend, vandaar dat het toch maar niet meer gebruikt mag worden. Waarop Chemours het stofje voor de anti-aanbakpannen verving door GenX. Dat noemde het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen een paar maanden geleden “zeer zorgwekkend”, omdat het dezelfde nadelige effecten op de gezondheid heeft als PFOA. Toch zegt de overheidswebsite Waarzitwatin.nl dat gebruik van spullen als bakpapier met PFAS geen kwaad kan. “Was dat wel het geval geweest, dan hadden deze producten niet op de markt mogen verschijnen.” Aha, net als die heel lang verkochte maar nu verboden teflonpannen met PFOA dus, waarvan – als je ze te heet maakte – de parkieten in de huiskamer dood gingen?

“Wat doen de zuren in mijn desemdeeg als ik het op PFAS-bakpapier leg? Ik wil het niet weten”

Dringend advies van Bussink uit Lettele om geen anti-aanbakpannen meer te gebruiken. Maar blijkbaar dus ook geen bakpapier: nu dat weer! Bij het oud papier mag niet, omdat het vetafstotende laagje de papierrecylingmachines verstoort. Bij het restafval komen die PFAS via de verbranding in het milieu. En wat doen de zuren in mijn desemdeeg, als ik het een etmaal op PFAS-papier leg? Ik wil het niet weten en koop voortaan het dure, ongebleekte PFAS-vrije bakpapier in de biologische winkels. Dat blijkt ook niet bij het oud papier te mogen, vanwege de natuurlijke siliconen, maar wel bij het gft, omdat het volledig te composteren is. Toch nog een beetje vluchten.

Recept: zelfgemaakte granola

* 250 gram appelmoes
* 450 gram havermout
* 120 gram zonnebloempitten
* 120 gram sesamzaad
* 150 gram hazelnoten
* 150 gram walnoten
* 2 theelepels kaneel
* stukje gember, geraspt
* 5 eetlepels honing
* 100 gram suikerstroop
* 100 gram suiker
* halve theelepel zout
* paar scheuten zonnebloemolie

Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng alle ingrediënten, behalve de walnoten en hazelnoten. Spreid het mengsel over een met chloor- en PFAS-vrij bakpapier beklede bakplaat. Of twee bakplaten, afhankelijk van de grootte. Bak een half uur in de hete oven, schep tussentijds twee keer om. Schep de noten erdoor en bak dan nog een kwartier. Afgekoeld lang te bewaren in een afgesloten pot. Eten met yoghurt, kwark en dergelijke, maar uit het vuistje mag ook.

Suikerstroop

 

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zjin boeken Eten uit de buurt, Lekker landschap, Ik eet dus ik ben en Smaakboek Achterhoeks fruit. Vind hem op michielbussink.nl.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: recept, PFAS, granola, GenX Verschenen in: — Down to Earth 56

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Recept, Samen eten

Recept voor 150 liter Sering-soep

Of je nou 60 liter soep wil koken, of 150 liter om uit te delen tijdens de A12-blokkade van XR, de Sering-koks draaien er hun hand niet voor om. Dit is hun basissoep.
Recept

Germaans-christelijke eieren

Michiel Bussink heeft spijt van de kippen die hij heeft gekocht: ze leggen veel eieren, maar zijn ook heel agressief tegen elkaar.
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons