Christiana Figueres gaf leiding aan de voorbereiding van de grote klimaatconferentie in Parijs. Op de eerste persconferentie die ze in deze functie gaf, werd haar gevraagd of ze dacht dat een wereldwijde overeenkomst mogelijk was. Zonder na te denken, flapte ze eruit: “Niet zolang ik leef”.
Niet slim, als je net de taak gekregen hebt om zo’n overeenkomst voor te bereiden, maar ik snap haar wel. Ik heb eenmaal zo’n VN-klimaatconferentie meegemaakt, en de manier waarop het er daar aan toegaat, is om moedeloos van te worden. Zoveel mensen die langs elkaar heen praten. Zoveel stroperigheid. Zoveel verschillende belangen.
Maar goed, nog diezelfde dag, bij het verlaten van de persconferentie, had Figueres door dat haar reactie niet de juiste was.
“Haar woorden brachten de overheersende stemming tot uiting, maar troffen haarzelf tevens diep in het hart. De houding die ze met haar woorden tot uiting had gebracht, was nu precies het probleem. Als zij zich overgaf aan wanhoop en daardoor het hele politieke proces aan wanhoop overgaf, dan zou dat de kwaliteit van leven van miljoenen en het lot van toekomstige generaties bepalen. Dat kon ze niet laten gebeuren.”
Met “koppig optimisme” reisde ze vervolgens de wereld af, om de kiem te leggen voor een wereldwijd akkoord. Hiermee dwong ze veel respect af. Stap voor stap werd toegewerkt naar een resultaat.
“In december 2015 werd het Akkoord van Parijs door 195 landen unaniem ondertekend; het werd door honderden miljoenen mensen erkend als een historische prestatie.”
In het boek Wij bepalen de toekomst, dat zij samen met een van haar politiek strategen heeft geschreven, schetst ze wat ons nu te doen staat.
“We willen dat je twee dingen onthoudt. Het eerste is dat je zelfs wanneer het twee voor twaalf is, nog steeds een keuze kunt maken over onze toekomst en dat daarom iedere actie die we nu ondernemen, telt. Het tweede is dat we in staat zijn de juiste keuzes te maken over ons lot.”
Dit wordt heel praktisch uitgewerkt, met 10 actiepunten waar iedereen concreet mee aan de slag kan gaan.
“Verdedig de waarheid.”
“Zie jezelf als burger, niet als consument.”
“Plant bomen. Zoveel je kunt. Er zijn groepen die lokaal het planten van bomen organiseren. Ga meedoen als je kunt en kun je het niet, steun dan anderen om het te doen.”
Wij bepalen de toekomst. De klimaatcrisis overleven, Christiana Figueres & Tom Rivett-Carnac.
Uitgeverij Spectrum, Amsterdam, 2020.
ISBN 9789000370696. 240 pagina’s. Prijs: € 18,99.
Geef een reactie