Mest is een belangrijke verspreider van Q-koorts, blijkt uit een vandaag verschenen onderzoek van de universiteiten in Maastricht en Wageningen en de GGD. Milieudefensie roept op tot strengere aanpak van mestfraude nu mest opnieuw in verband wordt gebracht met ernstige gezondheidsrisico’s.
Onderzoekers van de universiteiten in Maastricht en Wageningen en van de GGD Zuid-Limburg hebben ontdekt dat in de buurt van percelen met besmette mest tijdens de Q-koortsuitbraak in Nederland meer mensen ziek zijn geworden dan in de buurt van besmette geitenhouderijen. “Besmette mest speelt een belangrijke rol bij de verspreiding van Q-koorts”, concluderen ze na analyse van bijna 4000 ziektegevallen tussen 2007 en 2010. Bij de uitbraak van Q-koorts tussen 2007 en 2010 raakten in Nederland zo’n 50 duizend mensen besmet.
Mestfraude
Volgens Milieudefensie moet, nu blijkt dat mensen ziek worden van mest, ook de mestfraude serieus worden aangepakt. Zo’n veertig procent van de mest in zuidoost Nederland wordt illegaal verwerkt, bijvoorbeeld door meer mest uit te rijden op een stuk land dan mag.
Daarmee worden de gezondheidsrisico’s ook oncontroleerbaar, aldus Jacomijn Pluimers, campagneleider duurzaam voedsel van Milieudefensie.”Het is ongehoord dat we helemaal geen zicht hebben op waar een groot deel van de mest blijft, terwijl er ernstige gezondheidsrisico’s aan kleven.”
Pluimers stelt dat niet alleen geitenmest zorgt voor gezondheidsrisico’s. “We weten al dat koeienmest vaak bacteriën bevat die resistent zijn tegen antibiotica.”
Mestoverschot
Milieudefensie wijst erop dat het mestoverschot in Nederland gewoon te groot is. Pluimers: “Nergens worden zoveel dieren per hectare landbouwgrond gehouden als in Nederland. We hebben een grotere vee-industrie dan ons land aankan. Dat blijft voor problemen zorgen.”
Zaterdag 10 mei a.s. wordt op de Dam in Amsterdam de derde “we zijn het MEGA zat” manifestatie gehouden worden. Een protest tegen de intensieve veehouderij en megastallen.
Lees ook: Mestbeleid drijft op fraude
Geef een reactie