Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Pastinaken in het Jaar van de Blije Bodem

Pastinaken in het Jaar van de Blije Bodem

Michiel Bussink | 4 maart 2015 |

Wist u dat 2015 het Jaar van de Bodem is, maar óók het Jaar van de Mijnen?

REcept Root_z05_pastinaken

Voor de lachspieren begint een jaar altijd goed. Wist u bijvoorbeeld al dat 2015 het Jaar van de Bodem is, maar óók het Jaar van de Mijnen? Nu zijn dat twee zaken die nogal letterlijk in elkaars verlengde liggen, dus tja. Maar 2015 is eveneens Internationaal Jaar van het Licht en dát gaat toch weer een hele andere, om niet te zeggen tegengestelde, kant op. “Over de hele wereld worden activiteiten georganiseerd om het belang van licht voor ons dagelijks leven te benadrukken.” Daarover zullen weinig woedende opiniestukken in de kranten verschijnen. Hebt u trouwens genoten van 2014, het Internationale Jaar van de Kristallografie? Of had u meer met het gelijktijdige Jaar van de Kleine Ontwikkelingseilandstaatjes? Ik vond het tegenvallen, maar kijk al wel vast reikhalzend uit naar 2016, door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Jaar van de Kameelachtigen.

Maar oké, toch ook wel logisch dat je als kamelendrijver of kristallografeerder de kans grijpt om je eigen toko eens flink op het platform te hijsen, met behulp van de ter beschikking gestelde jaar-van subsidiegelden. En nu ik er zo over nadenk: hadden ze me gevraagd ambassadeur te worden van het Jaar van de Bodem, dan had ik misschien nog wel ‘ja’ gezegd ook. Wat zeg ik, het is een schánde dat het zo lang heeft moeten duren voordat Het Jaar van de Bodem er kwam. Want de bodem dat is – ja de bodem onder ons bestaan, dat heeft de VN goed gezien.

Nu ik er zo over nadenk: hadden ze me gevraagd ambassadeur te worden van het Jaar van de Bodem, dan had ik misschien nog wel ‘ja’ gezegd ook.

Je kunt de bodem dichtrijden met extreem zware machines, overbemesten, vergiftigen, uitputten, laten eroderen en uitspoelen, zoals het gros van de landbouw doet. Of je kunt het verzorgen met aandacht, liefde, stalmest, lucht, compost, preparaten en slimme teeltstrategieën, zoals vooral de biologisch-dynamische boeren doen. Ooit zag ik foto’s van verschillende bodemprofielen met planten in het blad Dynamisch Perspectief van de BD-landbouw-vereniging. De BD-plant stond met lange uitwaaierende wortels in een bodem waarin van alles te zien was aan beestjes, gangen, kleuren en organische materialen. De gangbare plant – die verder in dezelfde omstandigheden was opgegroeid – had een stuk kortere wortels in een eentonige bodem, geen kleurverschil, weinig te beleven. Maakt het wat uit? Mijn intuïtieve bodem heeft liever die BD-planten op zijn bord. Daarom hier een recept voor pastinaat met gember en tahindressing.

Recept

* Kilo pastinaken
* 2 grote uien
* ½ theelepel sambal
* Stukje verse gember
* 2 theelepels korianderzaad
* Zout
* (Zonnebloem)olie
* 3 eetlepels tahin (sesampasta)
* Halve citroen
* Diksap
* 1 theelepel Dijon mosterd
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pastinaken, snijd ze in de lengte twee keer doormidden en vervolgens overdwars in grove stukken. Pel de uien en snijd ze in ringen. Meng de pastinaken met de uien in een braadslede, samen met een halve theelepel zout, de sambal, geraspte gember, gemalen korianderzaadjes en een flinke scheut olie. Zet een half uur tot veertig minuten in de oven. Meng ondertussen de tahin met het citroensap, een scheut diksap, de mosterd en een scheut lauw water, en roer tot een soepel sausje. Leng eventueel nog wat extra aan met water. Serveer met gekookte rijst of boekweit bij de pastinaken.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: duurzame landbouw, voedsel, bodem Verschenen in: Down to Earth 27 (feb 2015)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Columns

Red de boeren uit het bos

Lawrence Cheuk vraagt zich af: heeft de milieubeweging een overwinning geboekt op de boeren?
Consument

5 x duurzaam dineren

De wereldwijde voedselproductie is goed voor 30 procent van onze CO2-uitstoot. Dat kan minder. Down to Earth neemt een kijkje in vijf klimaatvriendelijke keukens.
Recept

Toekomstige tuinbonen

Op Michiel Bussinks juniverjaardag staat er - als het even meezit - een recept met de eerste tuinbonen van het seizoen op tafel, zoals couscous met munt en tuinbonen.
Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons