Bastiaan (interview) en Matthijs Punt, 43
Isdirectie Groen-aannemersbedrijf Punt
Missie duurzaam onkruidbestrijden
Onkruid anders
Wilde bloemen en planten langs de weg: de één geniet ervan – goed voor de bijtjes immers – de ander is het een doorn in het oog. In ieder geval kampt onkruid met een imagoprobleem. Daar probeert Bennie Meek van Gewildgroei iets aan te doen. In zijn ogen groeit onkruid op plekken waar weinig wordt gelopen, met andere woorden: er ligt teveel bestrating. Als de plantjes dan toch verwijderd moeten worden, dan graag zo duurzaam mogelijk. Bastiaan Punt en zijn tweelingbroer Matthijs bestrijden onkruid met heet (oppervlakte)water en zetten daarbij, naast biomassa, hun snoeiafval in als brandstof. Maaike Pfann, tot slot, geeft als Mevrouw Onkruid workshops – en schrijft columns – waarin ze mensen enthousiast maakt over eten uit de natuur.
Onkruid anders: Bennie Meek van Gewildgroei
Jij en collega Vincent Wittenberg willen een plantsoenrevolutie?
“Ja, de manier waarop we nu de plantsoenen onderhouden is heel tegennatuurlijk. Het is onlogisch dat je vaak moet maaien of chemische bestrijdingsmiddelen nodig hebt om plantsoenen zo te houden als ze ooit op de tekentafel zijn bedacht. Stadsgroen ziet er het hele jaar hetzelfde uit, planten die vanzelf opkomen worden weg geschoffeld. Wij willen dat er stadsnatuur ontstaat en dat we leren samenwerken met de natuur. De ruimte moet meer van iedereen worden. Nu wordt die bepaald door de professional, met uitzondering van een kleine groep klagers die belt als het gras te lang is of er spontaan bloemen bloeien.”
Wat is gewildgroei?
“Wij bedenken verschillende acties om onkruid in een andere context te plaatsen, bijvoorbeeld met de term ‘gewildgroei’, de positieve benaming van spontane, gewenste vegetatie. Ons streven is dat ‘gewildgroei’ wordt opgenomen in het woordenboek. De digitale Dikke van Dale hebben we al gehaald.”
Is het milieuaspect belangrijk voor jou?
“Ik vind het interessant om alternatieven te bedenken nu gemeentes geen Roundup meer mogen gebruiken en onkruid niet zomaar kan worden weggespoten. Daardoor is een belangrijk probleem nog lang niet aangepakt, namelijk dat in het ontwerp van de openbare ruimte geen rekening wordt gehouden met de werking van de natuur. Dat levert ook andere problemen op: regenwater dat niet meer weg kan, de hitte in de stad ’s zomers.”
Levert het je voldoening op?
“Het is een te gek avontuur, we komen op allerlei plekken waar je normaal niet komt. Nu als artists-in-residence in Taiwan, waar heel anders met stadsnatuur omgegaan wordt dan hier. Als in Taipei een boom scheefgroeit, wordt er van alles omheen gebouwd om te zorgen dat hij niet omwaait.”
[…] Lees het op downtoearthmagazine.nl […]