Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Opinie > Onder Vuur > Onder Vuur: Varkens in Nood versus Vion

Onder Vuur: Varkens in Nood versus Vion

A. Opmeer | 30 juni 2017 |

Ieder nummer spreken we met een organisatie die kritiek heeft gekregen op hun groene gehalte. Wat is de andere kant van het verhaal? Deze keer spreken we vleesconcern Vion over de kritiek van Varkens in Nood.

varkens in nood

Varkens in Nood diende twee klachten in tegen vleesconcern Vion. Eén bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vanwege – door een voorbijganger gefilmde – oververhitte varkens in een vrachtwagen bij de slachterij in Boxtel. De andere klacht werd neergelegd bij de Reclamecodecommissie en gaat over een video van Vion zelf met uitleg over hun slachtproces. Misleidend, vond Varkens in Nood, want het verdoven voor de slacht was niet in beeld gebracht. De NVWA moet nog uitspraak doen, de Reclamecodecommissie gaf Varkens in Nood gelijk. We spreken met Nancy Aschman van Vion.

Hoe is het om deze kritiek te krijgen?

Je ontkomt er niet aan in deze industrie. Als slachterij word je voortdurend kritisch gevolgd. Dierenwelzijnsorganisaties houden ons scherp, wij zitten ook regelmatig met ze om tafel. Zeker met alle recente schandalen begrijpen we de twijfels in de maatschappij goed. Maar als er filmpjes naar buiten komen over misstanden, wordt er meestal gelijk gedacht dat het overal zo gaat. Terwijl dat niet terecht is. Je moet wel naar de feiten kijken. En als bedrijf moet je openheid bieden aan de maatschappij.

Het filmpje van oververhitte varkens was wel in de buurt van Vion in Boxtel, wat ging daar fout?

Als het KNMI meer dan 27 graden voorspelt, gaat bij ons een ‘hitteprotocol’ in werking volgens het Nationaal Hitteplan. Vrachtwagens worden dan vroeger op de dag ingepland, zodat ze in de koelere perioden van de nacht en ochtend rijden. Als ze toch moeten wachten, wordt het asfalt onder de wagen natgespoten en staan er ventilatoren naast de wagens voor verkoeling. Varkens in Nood heeft de grens liever op 25 graden. Wij volgen de richtlijnen van het Nationaal Hitteplan, maar het kan gebeuren dat een vrachtwagen vertraging oploopt of te lang moet wachten. We plannen volgens strakke richtlijnen van aankomst en moeten vertrouwen op de vervoerders dat zij deze opvolgen.

Wij geloven in transparantie

Je zegt dat jullie een voorloper in de sector willen zijn, wat betekent dat?

Dat wij meer transparantie in de sector nastreven. Er wordt nu gesproken over verplichte camera’s. Die hebben wij al jaren. Iedereen die met levende dieren werkt, krijgt een extra opleiding. Overheidsdierenartsen houden dagelijks toezicht in onze slachterijen. En wij hebben twee voorlichtingsfilms gemaakt over hoe ons slachtproces verloopt, voor varkens en runderen, als eerste in de sector. We vertoonden vorig jaar voor het eerst een film op een congres in Duitsland en kregen in eerste instantie kritiek: dit gaat te ver! Schrikt de consument hier niet van? Maar wij geloven in transparantie. We zijn in Duitsland een dialoogplatform gestart en we hebben voor het eerst een uitgebreid mvo-rapport gemaakt. Nu wordt deze visie door anderen overgenomen.

De Reclamecodecommissie vond jullie film misleidend.

Varkens in Nood en de RCC beschouwen de film als reclame, maar zo was het niet bedoeld. Bovendien hadden wij op dat moment niet de mogelijkheid om in de verdovingskamer te filmen. In 2013 is een uitgebreide film over verdovingstechnieken bij varkens gemaakt, samen met de dierenwelzijnorganisatie Eyes on Animals. Die beelden konden we niet overnemen, dus verwezen we naar hun website. Dat was niet voldoende volgens dierenwelzijnorganisatie Varkens in Nood. We gaan opnieuw bedenken hoe we dit in de film kunnen brengen. Wij respecteren de uitspraak en hebben de film direct van de website verwijderd, maar vinden het wel weer een stap terug. Wij willen juist openheid nastreven in de sector; dat is de enige manier om vooroordelen weg te nemen.

 

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Onder Vuur Tags: veehouderij, voedsel, vlees Verschenen in: — Down to Earth 41 (juni 2017)

A. Opmeer

A. Opmeer

Schrijver

Oud-hoofdredacteur van Down to Earth.

  • Volg A. Opmeer op Twitter @OpmeerD2E
  • annemarie.opmeer@downtoearthmagazine.nl
  • Alle artikelen van A. Opmeer op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Recept: gevulde aubergines

Het woord ‘vleesvervanger’ gaat uit van vlees als norm. Terwijl er bij Michiel meestal een behoorlijk lekkere en voedzame maaltijd op tafel staat waar geen vlees aan te pas komt. Zoals deze gevulde aubergines.
Bijlo

Bijlo belt met… De Boer

Elke editie schrijft Vincent Bijlo een column. Deze keer belt Bijlo met De Boer die als protest de snelweg blokkeerde en het maar niets vindt dat er minder vlees gegeten wordt.
Onder Vuur

Onder Vuur: Even Geen Vlees vs. FrieslandCampina

Zuivelbedrijf Campina moet investeren in plantaardige alternatieven, stellen actiegroepen. Wat vindt Campina daar zelf van?
Onder Vuur

Onder Vuur: De Volkskrant vs. Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer legt uit waarom zij af en toe het omstreden middel RoundUp gebruiken.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons