Voor Onder Vuur spreken we mensen of organisaties die kritiek hebben ontvangen op hun groene gehalte. Wat is de andere kant van het verhaal? Deze keer: Fossielvrij NL maakt bezwaar tegen de aanwezigheid van Shell op een symposium over de energietransitie.
Eind vorig jaar verstoorden activisten van Fossielvrij NL een symposium op de Universiteit Utrecht over de energietransitie, mede georganiseerd door de Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW) en het Netherlands Center for Multiscale Catalytic Energy Conversion (MCEC). Ze maakten bezwaar tegen een van de sprekers: Ewald Breunesse, manager Energy Transitions bij Shell. Een van de organisatoren, hoogleraar Bert Weckhuysen, vertelt hoe hij het protest ervaren heeft.
Tijdens het symposium begonnen activisten uit het publiek ineens een protestlied te zingen en ontrolden ze hun spandoeken. Wat vond u daarvan?
“Ik was flabbergasted. Zoiets had ik nog niet eerder meegemaakt in mijn academische carrière. We waren ons van tevoren totaal niet bewust dat een spreker van Shell in dit geval controversieel zou zijn. Dat heeft me wel de ogen geopend.”
De andere sprekers waren allemaal academici. Wat was de aanleiding om ook iemand uit het bedrijfsleven uit te nodigen?
“De president-directeur van Shell was veel in het nieuws geweest over de energietransitie. Als wetenschapper zoek ik naar oplossingen en probeer verschillende mogelijkheden te presenteren. Dus was ik ook benieuwd naar hun verhaal. Laat maar horen, dacht ik.”
Een bedrijf als Shell hoort niet thuis op de universiteit, vinden de actievoerders. Hun enige belang is immers winst maken.
“Ongetwijfeld, maar iedereen spreekt toch vanuit zijn of haar eigen belangen? Ikzelf vind het geen probleem om in discussie te gaan met mensen van wie ik niet per se hun visie deel.”
Vond u het protest dan ook geen probleem?
“Nee, want ik ben helemaal voor de vrijheid van meningsuiting. Toch hield ik er een dubbel gevoel aan over. Ik vind het spijtig dat ze na hun actie meteen vertrokken en niet in debat gingen. Dan hadden ze ook inhoudelijk inbreng kunnen hebben.”
U heeft de actievoerders daarna uitgenodigd voor een gesprek. Hoe verliep dat?
“Tijdens het gesprek bleek dat we hetzelfde doel voor ogen hebben: de transitie naar een duurzame samenleving. Maar we nemen verschillende rollen in. Ik doe onderzoek naar alternatieve energiebronnen en tracht de vervuiling van fossiele brandstof maximaal te helpen verminderen. Fossielvrij wil de urgentie van verandering duidelijk maken. Daar heb ik waardering voor.”
Zou u Shell een volgende keer weer uitnodigen?
“Dat zou zomaar kunnen. Maar misschien zou ik er de volgende keer dan wel een bedrijf naast zetten dat wat verder gevorderd is op het gebied van de energietransitie. En natuurlijk Fossielvrij NL zelf.”
Jos Merks zegt
Geen idee wat fossielvrij voor organisatie is. Als je ze een bericht stuurt krijg je geen antwoord.
Alleen maar roepen en verder niet reageren, maakt hen voor mij niet serieus.
Vreemd dat ze wel een miljoen subsidie kregen. Naar geldschieters kan men zich kennelijk wel presenteren.