Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Landbouw & voedsel > Maak voedselboshapjes met dit recept voor kastanje-oesterzwammenpaté

Maak voedselboshapjes met dit recept voor kastanje-oesterzwammenpaté

Michiel Bussink | 30 december 2017 |

De voedselbossenhype is nu doorgedrongen tot de officiële ambtelijke beleidscircussen, zo bleek onlangs bij de ondertekening van de Green Deal Voedselbossen. Michiel Bussink serveerde er voedselboshapjes, zoals deze paté.

Op een koude natte winterdag, zeven jaar geleden, stond ik gaten te graven aan de rand van Nederland. Daarin werden meidoorns, sleedoorns en peren geplant, maar ook Iberische honingbessen, vezelbananen, fladderiepen, zwarte walnoten en tweehonderd andere soorten bomen en struiken. Mijn kameraden Wouter en Pieter hadden ruim twee hectare voormalige maïsakker gekocht en gingen die omtoveren tot wat ze noemden een ‘voedselbos’. Extreem veel eetbare soorten bij elkaar zetten op zo’n manier, dat ze zich als een bos gedragen. Dus hoge bomen, kleine bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers, klimplanten. Rare jongens die Wouter en Pieter.

Nu, zo’n zeven jaar later, is de plek niet alleen uitgegroeid tot een onvoorstelbare eetbare – hier en daar behoorlijke woeste – oase, mét wetenschappelijk vastgestelde hoge biodiversiteit. Niet alleen komt kok Emile er wekelijks ingrediënten oogsten voor zijn Nijmeegse restaurant. Niet alleen komen jaarlijks busladingen vol voedselbosgeïnteresseerden zich informeren over dit revolutionaire landbouwbedrijf, om er her en der navolging aan te geven. De voedselbossenhype is nu doorgedrongen tot de officiële ambtelijke beleidscircussen.

Een voedselbos: is dat landbouw of natuur?

Dat bleek toen ze me onlangs vroegen voedselboshapjes te serveren ter viering van de ondertekening van de Green Deal Voedselbossen, in het Flevolandse provinciehuis. In die Deal werken drie ministeries, twee provincies, Staatsbosbeheer, twee waterschappen, de Wageningen Universiteit en een reeks voedselbosvoorlopers samen. De deal moet onder andere knelpunten in de wetgeving oplossen: is een voedselbos landbouw of natuur? De EU-satellieten, die voor alle landbouwpercelen kijken of er wel voedsel wordt verbouwd, zeggen ‘natuur’, dus dan heb je geen recht op landbouwsubsidie. Waardoor in de hele EU boeren massaal bomen van hun grond kappen. Om maar eens een idioot ‘knelpunt’ te noemen.

Maar wat schaft dat zoal, zo’n voedselbos? Dit waren mijn GreenDeal-voedselboshapjes: paté van tamme kastanjes en oesterzwammen met daarbij pruimenchutney; gepekelde en zoetzuur ingelegde groene walnoten; crème van mierikswortel met daarop gedroogde cranberry. Geserveerd op toastjes van tammekastanjemeel. Om eerlijk te zijn: om praktische redenen zag ik Nederland even als één groot voedselbos, want de tamme kastanjes waren geraapt uit een ‘echt’ bos, de pruimen en walnoten kwamen van bevriende boomeigenaren, de oesterzwammen van een kweker, de cranberries van Texel en de mierikswortel uit eigen tuin.

Paté van tamme kastanjes en oesterzwammen

* 250 gram gepelde en gekookte tamme kastanjes. Ook in blik of vacuüm uit de koeling te koop
* 250 gram oesterzwammen (of kastanjechampignons)
* 1 ui
* 1 teen knoflook
* paddenstoelenbouillon (poeder)
* takje rozemarijn
* boter
* zure room
* peper en zout
Tamme kastanjes inkruisen, in zo’n twintig minuten gaar koken in gezouten water en daarna ontdoen van bast en bruin velletje. Of kant- en klare gekookte kastanjes kopen. Gare kastanjes fijnmalen, bijvoorbeeld in een keukenmachine. Fruit de gesnipperde ui in een klont boter. Roer er de in stukken gesneden oesterzwammen en gehakte knoflook door. Even laten pruttelen. Dan nog een flinke klont boter erbij, laten smelten en een theelepel bouillonpoeder plus de gehakte rozemarijnnaaldjes door het geheel roeren. Dit door de fijngemalen kastanjes roeren. Een eetlepel zure room erdoor, gemalen peper en eventueel nog wat zout. In een cakevormpje doen en een paar uur laten opstijven in de koelkast. Dan voorzichtig in plakken snijden en opdienen met bijvoorbeeld pruimenchutney.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Landbouw & voedsel, Beter boeren, Bossen, Recept Tags: voedselbos Verschenen in: — Down to Earth 44 (december 2017)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Leestips

Leestips: voedselbosbijbel, ecostoof en negen bomenliefdes

De krokussen piepen door het gras, de bloemenwinkel verkoopt hyacinthen voor je huiskamer, het einde van de kou lijkt in zicht. Tijd voor een fijne leeslijst.
Economie

Levend dorp: bouwen met eetbare natuur

Het is een creatief proces: een bouwwerk maken van levende natuur. De mensen achter The Greenman Project zoeken een plek voor een levend dorp. Nu nog een gemeente die het aandurft.
Bossen, Natuur

Een kermis op kwetsbaar natuurterrein

Rondom paleis Soestdijk is nog een stuk echt wilde Nederlandse natuur. Maar het is aangekocht door ondernemers die er een evenementenlocatie van willen maken. Natuurorganisaties en omwonenden verzetten zich.
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons