Reacties

 1. roland zegt

  “logischer om een lijnvliegtuig te vergelijken met een autobus. In een goed gevulde autobus ligt het verbruik per passagier op slechts 0,5 liter per 100 km, bijna acht keer lager dan in een lijnvliegtuig.”
  Niet zo logisch, een goed gevuld vliegtuig komt regelmatig voor, een goed gevulde autobus alleen in de spits en dan vooral in de drukste richting!

 2. kris de decker zegt

  Roland,

  Het betreft hier uiteraard geen lijnbus, maar een bus die lange afstanden aflegt, genre Eurolines. Die zitten doorgaans goed vol.

 3. Rijkert Knoppers zegt

  “Het zou dus logischer zijn om een lijnvliegtuig te vergelijken met een autobus. In een goed gevulde autobus ligt het verbruik per passagier op slechts 0,5 liter per 100 kilometer, bijna acht keer lager dan in een lijnvliegtuig,” schrijft Kris de Decker. Maar waarom opeens een vergelijking gemaakt naar het verbruik per passagier? En als je dat dan doet, moet je ook het brandstofverbruik van een lijnvliegtuig terugrekenen naar het verbruik per 100 kilometer per passagier. En wat blijkt dan? Stel een Boeiing 707 met 360 passagiers? Dan ligt het verbruik dus omstreeks 0,01 liter per passagier per kilometer, aanzienlijk lager dan de 0,5 liter per passagier per 100 kilometer van de autobus! Er staan wel meer betwistbare uitspraken in het artikel. “Begin vorige eeuw vlogen mensen helemaal niet.” Alsof dat wat zegt! Begin vorige eeuw reden mensen op een paard (wat overigens ook een flinke vervuiling veroorzaakte. Kortom, een warrig betoog!

  • Ruud van der Wal zegt

   Hoi Rijkert,
   Uitgaande van jouw cijfers klopt iets niet in je vergelijking.
   De Boeing 707 0,01 liter per passagier per kilometer daaruit volgt 1 liter per 100 kilometer en dat is twee keer zoveel als de bus.
   Als ik het mis heb dan hoor ik het graag.
   Met vriendelijke groet
   Ruud

 4. kris de decker zegt

  @ Rijkert

  In alle voorbeelden wordt een berekening gemaakt op basis van het brandstofverbruik per passagier. Ik begrijp dus niet waar je heen wil.

  “Begin vorige eeuw vlogen mensen helemaal niet” is volgens jou een betwistbare uitspraak?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.