Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Koude bramensoep vanwege Fresco

Koude bramensoep vanwege Fresco

Michiel Bussink | 18 augustus 2012 |

Er zijn hardnekkige misvattingen over de biologische landbouw. Extreem bont maakte Louise Fresco het onlangs in een paar kranten.

Koude bramensoep vanwege FrescoIk schat zo in dat onder lezers van dit blad biologisch eten en drinken behoorlijk normaal is. Waardoor je misschien gaat denken dat het fenomeen wijdverbreid is inmiddels. Helaas is dat niet zo: op slechts een schamele drie procent van de Nederlandse landbouwgrond wordt geen gif en kunstmest gebruikt. Dat stelt dus eigenlijk nog geen poepie voor.

Des te frustrerender zijn de hardnekkige misvattingen over de biologische landbouw. Extreem bont maakte Louise Fresco het onlangs in een paar kranten: “Op de verpakking daarvan zou, net als bij sigaretten, eigenlijk moeten staan dat het slecht is voor je gezondheid. Als je met biologische landbouw het wereldvoedselprobleem wilt oplossen heb je zes keer zoveel landbouwgrond nodig als nu.” O.M.G! (Voor de lezers zonder puberkinderen, dit staat voor ‘Ooooh – My – God!’). Wat een akelige nonsens van deze mevrouw de professor in duurzaamheid, grossier in bijbanen, met onterecht groen imago en dito plaats in de Duurzame Top Honderd van Trouw.

Eerst maar weer eens wat argumenten. Er is meer dan genoeg voedsel in de wereld om twaalf miljard mensen te voeden. Dat toch honderden miljoenen mensen honger hebben, komt door oorlog, geweld en politieke instabiliteit, vanwege onvoldoende koopkracht om voedsel te kopen of te gebrekkige toegang tot productiemiddelen – land, zaaigoed, vee, water – om zelf voedsel te verbouwen.

Honger heeft dus weinig te maken met opbrengst per hectare. Die ligt in de biologische landbouw inderdaad soms lager, maar zeker niet zes keer. En in sommige gebieden, bijvoorbeeld ten zuiden van de Sahara, blijken biologische landbouwmethoden juist wél een hogere opbrengst te hebben dan de giflandbouw.

Waarom dan toch die demagogische praatjes van Fresco? Ze is toch een onafhankelijke wetenschapper? Dat is de vraag: kun je dat zijn als je tegelijkertijd commissaris bent bij de Rabobank, de motor achter de Nederlandse intensieve vee-industrie? Die, vanwege de enorme aanvoer van veevoer en afvoer van mest, verwoestend is voor de biodiversiteit én een obstakel voor een eerlijke wereldvoedselvoorziening. U mag het zeggen. En me vanwege deze ontmaskering van Louise Fresco best voordragen voor een plaatsje in de Duurzame Top Honderd.

Ondertussen proberen we wat af te koelen van onze opwinding middels een koel zomersoepje. Biologisch en van eigen bodem, potverdikkeme.

Koude bramensoep

Ingrediënten

  • 500 gram bramen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 komkommer
  • handvol muntblaadjes
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • peper en zout
  • 1/8 liter zure room

Houd vier bramen apart. Pureer de rest van de bramen en zeef de pitjes er uit. Doe de ui, knoflook en komkommer en de muntblaadjes er bij, maar houd vier muntblaadjes apart. Pureer nogmaals met staafmixer of foodprocessor. Breng op smaak met de azijn, peper en zout. Zet de soep minstens een uur in de koelkast. Serveer de bramensoep met in elk bord een lepel zure room met daarop een braam en een muntblaadje.

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken Lekker Landschap, Ik eet dus ik ben en Smaakboek Achterhoeks fruit. Vind hem op www.michielbussink.nl.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 12 (aug 2012)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Recept: Kikcurry met groenten

Voor ongeveer zes personen. Ingrediënten • 375-500 gr. sperziebonen (vers of uit de diepvries), afgehaald en gehalveerd• 2-3 paprika’s (mix van kleuren)• 250 gr. champignons• 2 uien• 3 teentjes knoflook• 1 stuk gember (ca. 1 duimgrootte)• 1 rode peper• 1 blik kokosmelk (400 g)• 1 blik kikkererwten (400 g)• 1/2 groentebouillonblokje, opgelost in 125 ml […]
Recept

Zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata

Recept van Van Tuin tot Bord: zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata
Recept

Germaans-christelijke eieren

Michiel Bussink heeft spijt van de kippen die hij heeft gekocht: ze leggen veel eieren, maar zijn ook heel agressief tegen elkaar.
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons