Er zijn hardnekkige misvattingen over de biologische landbouw. Extreem bont maakte Louise Fresco het onlangs in een paar kranten.
Ik schat zo in dat onder lezers van dit blad biologisch eten en drinken behoorlijk normaal is. Waardoor je misschien gaat denken dat het fenomeen wijdverbreid is inmiddels. Helaas is dat niet zo: op slechts een schamele drie procent van de Nederlandse landbouwgrond wordt geen gif en kunstmest gebruikt. Dat stelt dus eigenlijk nog geen poepie voor.
Des te frustrerender zijn de hardnekkige misvattingen over de biologische landbouw. Extreem bont maakte Louise Fresco het onlangs in een paar kranten: “Op de verpakking daarvan zou, net als bij sigaretten, eigenlijk moeten staan dat het slecht is voor je gezondheid. Als je met biologische landbouw het wereldvoedselprobleem wilt oplossen heb je zes keer zoveel landbouwgrond nodig als nu.” O.M.G! (Voor de lezers zonder puberkinderen, dit staat voor ‘Ooooh – My – God!’). Wat een akelige nonsens van deze mevrouw de professor in duurzaamheid, grossier in bijbanen, met onterecht groen imago en dito plaats in de Duurzame Top Honderd van Trouw.
Eerst maar weer eens wat argumenten. Er is meer dan genoeg voedsel in de wereld om twaalf miljard mensen te voeden. Dat toch honderden miljoenen mensen honger hebben, komt door oorlog, geweld en politieke instabiliteit, vanwege onvoldoende koopkracht om voedsel te kopen of te gebrekkige toegang tot productiemiddelen – land, zaaigoed, vee, water – om zelf voedsel te verbouwen.
Honger heeft dus weinig te maken met opbrengst per hectare. Die ligt in de biologische landbouw inderdaad soms lager, maar zeker niet zes keer. En in sommige gebieden, bijvoorbeeld ten zuiden van de Sahara, blijken biologische landbouwmethoden juist wél een hogere opbrengst te hebben dan de giflandbouw.
Waarom dan toch die demagogische praatjes van Fresco? Ze is toch een onafhankelijke wetenschapper? Dat is de vraag: kun je dat zijn als je tegelijkertijd commissaris bent bij de Rabobank, de motor achter de Nederlandse intensieve vee-industrie? Die, vanwege de enorme aanvoer van veevoer en afvoer van mest, verwoestend is voor de biodiversiteit én een obstakel voor een eerlijke wereldvoedselvoorziening. U mag het zeggen. En me vanwege deze ontmaskering van Louise Fresco best voordragen voor een plaatsje in de Duurzame Top Honderd.
Ondertussen proberen we wat af te koelen van onze opwinding middels een koel zomersoepje. Biologisch en van eigen bodem, potverdikkeme.
Geef een reactie