Arjan Mulder is melkveehouder in Vlist, Zuid-Holland. Samen met zijn ouders, met wie hij het bedrijf runt, beschermt hij de weidevogels op hun land.
“Ik ben op de boerderij opgegroeid. Als kind ging ik met mijn vader het gras maaien en met mijn moeder zocht ik vogelnesten, ze leerden mij goed om te gaan met de natuur. Weidevogels vind ik superleuk. Als ik geen grutto’s of kieviten hoor in het land, is het maar een lege polder. De vogels zorgen voor reuring, daar geniet ik van. De natuur is mijn werk, verantwoordelijkheid, passie én achtertuin.”
Camping
“Elke dag loop ik op het land om te kijken waar nesten zijn en hoe het gras groeit. Ik zet stukken af om nesten te beschermen. Als ik het land natter maak, komen de wormen hoger in de bodem en kan de grutto ze makkelijker pakken. En ik zorg voor verschillende vegetatiehoogtes. Sommige stukken maai ik niet, andere juist wel om de ideale graslengte te creëren waar kuikens in kunnen bewegen. Door onze inzet zijn er steeds meer weidevogels op ons land. Er leven ook scholeksters, tureluurs en slobeenden. Het is hier net een camping: als je goed voor vogels zorgt, komen ze elk jaar terug.”
Gruttomelk
“Als boer heb je veel uitdagingen. Dat begint bij het gewas zo te laten groeien dat je goed voer voor de koeien hebt, zodat zij de best mogelijke melk kunnen maken. Maar als je weidevogels wilt beschermen – wat trouwens ook veel tijd kost – verslechtert je grasbestand. Als gras langer groeit, wordt het houteriger en minder voedzaam. Daardoor geven de koeien minder melk en dalen onze inkomsten. Bovendien moeten de koeien dat gras langer herkauwen, waardoor ze meer methaan uitstoten. Maar hoe hoger de uitstoot van broeikasgassen per liter melk, hoe lager de beloning van de melkfabrieken. Economisch doe ik mezelf dus tekort. De natuurbeheervergoeding die we krijgen, is niet kostendekkend. En ik wil straks wel mijn ouders kunnen uitkopen en de boerderij overnemen.
Het frustreert me dat veel mensen de natuur belangrijk vinden, maar in de winkel kiezen voor de goedkoopste melk. Er zijn ook producten waarbij je ziet dat de boer zich inzet voor de natuur. Boeren uit Friesland hebben hun eigen kaas op de markt gebracht. Zoiets wil ik ook: Gruttomelk.”
Geef een reactie