Madeleen Helmer, 53
Missie director policies and communication, Rode Kruis Klimaatcentrum
Drie keer naar Durban
Al was de klimaattop in Durban, Zuid-Afrika onder activisten lang niet zo populair als die in Kopenhagen, er werd wel hard gelobbyd voor een opvolger van het Kyoto-verdrag. En er waren de hele maand december allerlei activiteiten om de top heen. Deze keer in de Activist: drie keer naar Durban. Als jongerenvertegenwoordigers, om lokale activisten te ondersteunen en voor het netwerken.
Iannes Schuursma
“Ik ben betrokken geraakt bij Greenpeace toen een vriend vertelde dat het een fijne club was waar je een verschil kon maken. Ze doen dingen waar ik goed achter kan staan, onafhankelijk van subsidies, integer. Dit is vrijwilligerswerk voor mij. Hiernaast ben ik zelfstandig ondernemer in renovatie en bouw van Scandinavische huizen en houtstapelbouw.
Ik heb me bezig gehouden met publieksacties tegen kolencentrales, zoals in de Eemshaven, tegen e-waste bij Philips, en met kerntransporten in Frankrijk. Nu ga ik naar Zuid-Afrika om de klimaattop in Durban bij te wonen.
Het kantoor in Afrika is jong en er moet een hoop gebeuren. Campagnes worden altijd door lokale mensen gedaan, maar soms moet er expertise naartoe. Omdat ik al lang meeloop ga ik om mijn ervaring te delen. Ik ben er ongeveer een maand.Pas al ik daar ben, weet ik wat er echt moet gebeuren.
Ik hoop dat de top leidt tot hogere ambities. Welk protocol er ook uit komt, het kan functioneren als een raamwerk. Landen kunnen erop verder borduren. We willen bij de Klimaattop op ludieke wijze aanwezig zijn. Informatie verspreiden, invloed uitoefenen door de discussie aan te gaan. Het is belangrijk dat je je aanwezigheid laat zien. Dankzij ons heeft heeft Nuon de kolencentrale in de Eemshaven afgeblazen en gaat Philips beter zorg dragen voor z’n e-waste. Dit is niet alleen maar ‘nee’ zeggen. Je kunt echt effect hebben.”
Geef een reactie