Met een klein ingezonden stuk zette hij het gevaar van neonicotinoïden voor bijen op de kaart, en raakte hij al zijn inkomsten kwijt. Toxicoloog Henk Tennekes over drempelwaarden, dosis-werkingrelaties en een eed voor wetenschappers.
“Ik heb aan beide kanten van de heg gewerkt”, zegt toxicoloog Henk Tennekes (65). Hij bedoelt: in opdracht van, én als luis in de pels van de chemische industrie. Hij verdiende al jaren een goede boterham als consultant bij bedrijven als Sandoz, Ciba-Geigy, Monsanto en Novartis toen hij in 2009 stuitte op een nieuwe generatie insecticiden: de inmiddels beruchte neonicotinoïden. Toen hij zich verdiepte in hun manier van werken, besefte hij dat ze een groot gevaar vormen voor ons hele ecosysteem. Nog in hetzelfde jaar schreef hij daarover met universitair docent Jeroen van der Sluijs een ingezonden brief naar de NRC.
De brief werd ingekort en verscheen als een onopvallend stukje in de wetenschapsbijlage – met verbluffend resultaat. De twee bezorgde wetenschappers werden nog nét niet overdekt met pek en veren de stad uitgejaagd. Bayer, producent van de wereldwijd meest gebruikte neonicotinoïde Imidacloprid, hing onmiddellijk dreigend aan de telefoon bij Van der Sluijs’ baas. Tennekes zag een abrupt einde komen aan de opdrachten van de chemische industrie en moest uiteindelijk naar de sociale dienst. Pas in 2014 kreeg hij voor het eerst weer werk en sindsdien gaat het beter. “Het is nog steeds schipperen”, zegt hij, “maar ik heb geen acuut probleem meer.” Ondertussen was de discussie in Nederland over neonics, zoals ze gemakshalve worden genoemd, wel losgebarsten.
Vogelsterfte
Om zijn bemoeienis met neonicotinoïden te verklaren, moet Tennekes terug naar het begin van zijn wetenschappelijke loopbaan. Het is geen straf hem daarover te horen vertellen. Toxicologie blijkt dicht op de huid van de maatschappij te zitten. “Toen ik in Wageningen studeerde, werd Jan Koeman daar hoogleraar. In die tijd speelde de problematiek van het gebruik van chloorkoolwaterstoffen in pesticiden als DDT en Dieldrin.
Koeman had ontdekt dat afvalwater van een fabriek van Shell in Pernis die een soortgelijke stof maakte, terechtkwam in de Waddenzee en daar vogelsterfte veroorzaakte. Hij ging met Shell praten; de fabriek is later gesloten. Via zijn contacten kon ik gaan promoveren in het researchlaboratorium van Shell in Engeland. Ik deed daar onderzoek naar de kankerverwekkende werking van Dieldrin. Ik heb er de ziekte van Parkinson aan overgehouden, maar daarvoor ga ik niet op de barricaden. Het is een beroepsrisico en ik heb bij Shell een goede tijd gehad.”
Wat hebben chloorkoolwaterstoffen met neonicotinoïden te maken?
“Geduld! Men veronderstelde toentertijd dat alle kankerverwekkende stoffen het DNA beschadigen, waardoor genen veranderen. Treft dat bepaalde genen, bijvoorbeeld diegenen die juist beschadigingen moeten repareren, dan krijg je een proces van zich vermenigvuldigende veranderingen. Eén molecuul van deze stoffen is al genoeg om het proces in gang te zetten, dat wil zeggen: ze hebben geen drempelwaarde. Maar de industrie heeft graag drempelwaarden. Dan kun je namelijk een veilige dosis vaststellen: de hoeveelheid waaraan een mens kan worden blootgesteld zonder ziek te worden of het loodje te leggen. Met een veilige dosis kun je iets verkopen.
Nu bleken er stoffen te bestaan die het DNA niet beschadigen en toch kankerverwekkend zijn, zoals Dieldrin. Mijn promotieonderzoek ging over het mechanisme waarmee Dieldrin tumoren veroorzaakt. Dat trok de aandacht van het Kankeronderzoekscentrum in Heidelberg, dat me een baan aanbood. Net als alle farmacologen was mijn baas daar geïnteresseerd in drempelwaarden en veilige doses; hij dacht dat mijn onderzoek naar Dieldrin misschien kon aantonen dat er kankerverwekkende stoffen bestaan met een drempelwaarde.”
En?
“Nee, ook één molecuul Dieldrin kon al tumoren teweegbrengen. Maar in Heidelberg gebeurde wel iets wezenlijks. Ik kreeg contact met Hermann Druckrey, een wetenschapper die tijdens de oorlog de relatie tussen dosis en werking had onderzocht van een kankerverwekkende stof. Hij was een controversiële figuur, als overtuigd nazi in 1931 toegetreden tot de SA. Na de oorlog, geïnterneerd in een Amerikaans gevangenenkamp, ging hij samenwerken met de natuurkundige Küpfmüller. Met potlood en lineaal hebben ze op wc-papier een theoretische benadering ontwikkeld van dosis-werkingrelaties. Een doorbraak. Bepaalde stoffen, stelden ze, hebben een tijdsafhankelijke toxicologie: een hoge dosis veroorzaakt snelle sterfte, een lage dosis langzame. Dat betekent dat de werking van sommige stoffen soms pas laat zichtbaar en dus ook laat ontdekt wordt. Denk aan asbest. Dát schoot door me heen toen ik in 2009 las over neonicotinoïden.”
In 2009 woonde Tennekes al weer in Nederland. Na Heidelberg had hij een jaar gewerkt bij het Zwitserse bedrijf Sandoz Agro, waar hij stuk liep op wat hij “de industriementaliteit” noemt. “Zo’n researchafdeling moet potentiële producten genereren en iedereen is blij als een bepaalde stof insecten of onkruid of schimmels blijkt te doden. Vervolgens moet je veiligheidsonderzoek doen om toelating op de markt te verkrijgen. Stoffen op de markt brengen is het hoogste doel en wetenschap wordt een vehikel om dat te bereiken, waarbij het doel de middelen heiligt.”
Hij werd chef toxicoloog bij een Zwitsers contractresearchlaboratorium. “Net zomin onafhankelijk, want hetzelfde bedrijfsleven betaalt uiteraard. Dat lab groeide snel uit tot een van de grootste en beste van Europa. Ik verdiende veel geld.” Om meer tijd te hebben voor zijn kinderen, werd hij in 1992 zelfstandig consultant. Toen die op eigen benen stonden, keerde hij terug naar Nederland, naar Zutphen, waar hij was geboren. “Altijd als ik de IJssel weer zag, kreeg ik een brok in mijn keel.” Ook daar floreerde zijn bedrijf – tot 2009.
Wat gebeurde er in 2009 precies?
“Ik las over bijensterfte. De varroamijt gold doorgaans als boosdoener maar ik dacht: bijen zijn insecten, is er geen relatie met bestrijdingsmiddelen? Ik las over een nieuwe generatie insecticiden, de neonicotinoïden. Al in de jaren negentig protesteerden Franse imkers tegen Imidacloprid, een middel dat werd gebruikt bij de teelt van zonnebloemen, waarop de bijen foerageerden. Een Spaanse wetenschapper schreef dat Imidacloprid een tijdsafhankelijke toxicologie heeft: in lage doses werkt het gif langzaam, maar het werkt wél. Jezus Christus, dacht ik, dat is de dosis-werkingrelatie van Druckrey en Küpfmüller! Net als bij sommige kankerverwekkende stoffen zie je de gevolgen pas na langere tijd, en langdurige blootstelling werkt mogelijk versterkend. Die stof is levensgevaarlijk! De ingezonden brief hierover van Jeroen van der Sluijs en mij gooide de knuppel in het Nederlandse hoenderhok.”
Later bleken nog veel meer organismen onder de neonics te lijden: microben, aardwormen, hagedissen, vogels en vissoorten.
“Het bleek dat deze stoffen slecht afbreken, makkelijk uitspoelen in het grond- en oppervlaktewater en zich daardoor in het milieu verspreiden en hele voedselketens aantasten. Op initiatief van een ornitholoog heb ik onderzoek gedaan naar de gevolgen voor boerenlandvogels. De relatie tussen het gebruik van Imidacloprid en de achteruitgang van soorten als grutto, tureluur en veldleeuwerik was zonneklaar. Onderzoek van anderen heeft dat bevestigd. Vogels zijn aaibaarder dan insecten, dus dat werd groot nieuws maar Bleker, toen staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, wilde er niet aan. Hij baseerde zich op onderzoek van Blacquière, een Wageningse wetenschapper, die mijn werk onder de tafel had geveegd. Wageningen heeft sterke banden met de industrie, als je Blacquière hoort, hoor je Bayer.”
Zou u, gezien de persoonlijke gevolgen, het neonicotinoïdengevecht opnieuw aangaan?
“Op mijn boek A disaster in the making staat een uitspraak van Rachel Carson, de vrouw die DDT wist uit te bannen: “Knowing what I do, there would be no future peace for me if I kept silent”. Ik wil niet aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan. Mijn vader heeft, gedreven door een slechte gezinssituatie, in de oorlog een verkeerde keuze gemaakt. Hij nam vrijwillig dienst in het Duitse leger en is door een hel gegaan, tijdens en na de oorlog. Het heeft mijn jeugd belast, ik schaamde me kapot. Maar het heeft me ook geleerd te handelen volgens mijn geweten. Over het behoud van de natuur sluit ik geen compromissen.
Bovendien: in de wetenschap vecht je voor de waarheid. Als je meent die te hebben ontdekt, houd je voet bij stuk. Ik ben niet honderd procent onafhankelijk, ik werk nu bijvoorbeeld voor een Frans bedrijf aan het op de markt brengen van een product tegen taaislijmziekte en streef naar het beste voor dat bedrijf. Maar er zijn grenzen. Als je geweten wordt aangesproken, moet je standvastig zijn.”
Hoe kun je als wetenschapper beleid beïnvloeden?
“Door gelijkgestemden te zoeken. Ik heb veel steun gehad van mensen van de Partij voor de Dieren, SP en de PvdA; omgekeerd voed ik hen met argumenten. Lobbyen is ontzettend belangrijk. Daarnaast moet je communiceren met de samenleving. Ik gebruik sociale media om mensen te bereiken, Twitter en Facebook zijn mijn megafoon. De samenleving, dat zijn bijvoorbeeld consumenten die biologische producten willen, vrij van gifstoffen. Wat zij willen is belangrijk voor politici, het zijn hun kiezers. Ik heb CDA- en SGP-kamerleden die Imidacloprid willen behouden geschreven dat ze Genesis eens moeten herlezen, omdat ze in de voetsporen treden van Adam en Eva die het paradijs slecht beheerden. Ze werden gestraft met sterfelijkheid.”
Zou u graag onsterfelijk zijn?
“Niet in dit tranendal. Einstein zei: ‘Twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke stommiteit. En ik ben niet zeker over het universum.’”
Is de mens een beetje een mislukte soort?
“Sinds we de landbouw hebben uitgevonden en een nomadisch voor een gevestigd leven hebben ingewisseld, hebben we de natuur vernietigd en ons eigen voortbestaan ondermijnd. We zijn superintelligent en nieuwsgierig, en hebben geleerd dat vergaande specialisatie het beste eindresultaat geeft. Zo werkt de industrie. Maar specialisten krijgen tunnelvisie. We hebben te weinig generalisten die grote verbanden zien. In mijn vakgebiedje kan ik aantonen dat de bijwerking van een gifstof best meevalt; de veldecoloog ziet de stapeling van stoffen, de kettingreacties.”
Kunt u nog andere aanbevelingen doen?
“Onafhankelijkheid is betrekkelijk zolang bedrijven het onderzoeksgeld verschaffen; de hele productontwikkeling zou onafhankelijk moeten zijn. Misschien kunnen bedrijven die een product op de markt willen brengen een bedrag betalen aan een Europese instantie om de toelatingsstudies te doen – al is ook dan natuurlijk corruptie mogelijk.
Daarom pleit ik ook voor een academische eed. Wetenschappers moeten beloven zich niet te laten corrumperen en bepaalde grenzen niet te overtreden. Iemand die de boodschap dat ons ecosysteem kapot gaat, niet serieus neemt, gaat over een grens.”
Heiltje Eringa zegt
Dit vraagt om actie !!!
De politiek MOET hiermee aan de slag.
Het is zo DOM om nu ergens rijk van te worden en
planten, dieren, en uiteindelijk de mens zelf langzaam te laten uitsterven.
Dat wil toch niemand ??
Wil zegt
Wat dacht je van de FARMAFFIA..??!! Gewetenloze GRAAIERS..!!
Harry Beuckens van domburg zegt
Tot mijn grote ontsteltenis is corruptie en belangen verstrengeling nog in de kinderschoenen en kan alles nog vele malen erger worden, zo ook de levende have op aarde kan hier inderdaad mee verdwijnen, dus een klimaat ramp zal er niet meer aan te pas komen.
Mc zegt
Jawel dat is precies wat ze willen..zonder bijen volgt alles wat leeft..en dat weet elk beetje nadenkend mens..De natuur word verworpen door de chemische industrie..alles wat leeft zal sterven…welkom op een nieuwe aarde..woestijn en ellende…met een nwo..alleen die elite die zichzelf boven alles plaatsen vergeten wat…Hun zijn ook mens ..en afhankelijk van iets onmetelijk groots..Het zijn lage zielen die dit teweeg brengen die zeker gestraft worden..met een karma dat vol zit met enorme schulden zal t ze niet ontgaan..
Assie van Ostaijen zegt
Volledig met Heiltje eens! En met Einstein ook; de onmetelijke domheid van de mens. Die zich nu nog uit lijkt te breiden met onmetelijke gierigheid. Hóe ‘Christelijk’ ben je om dat te kunnen negeren?!
Jelga zegt
Datzelfde Imaclopride is ook de werkzame stof van vlooienmiddelen bij katten ben ik sinds kort achter. Toen ik in de gaten kreeg dat je dus bezig bent om een insecticide toe te dienen ben ik er meteen mee gestopt. Nu ik dit lees vraag ik me serieus af hoeveel huisdieren daar inmiddels niet aan zijn overleden. Twee van mijn vorige katten zijn doodgegaan aan kanker…
Loes zegt
Vlooien zijn insecten. Stoffen die insecten doden heten insecticiden. Een anti-vlooienmiddel is dus per definitie een insecticide.
Als je je katten geen insecticide wil toedienen, moet je ze binnen houden om te voorkomen dat ze vlooien oplopen. Of de beten voor lief nemen.
Kan natuurlijk wel zijn dat er kat- en milieuvriendelijkere anti-vlooieninsecticiden bestaan, daar weet ik niet veel over. Maar dát je insecticiden gebruikt, ligt dus nogal voor de hand.
lia van den Hoek zegt
2 theelepeltjes eucalyptus olie
4 theelepeltjes ammoniak
1/4 ltr. water
goed schudden in een sprayfles of zo opbrengen.
Het middel werkt direct, maar niet voor lang, maar de meeste aanwezige vlooien zijn dood.
kwestie van elke dag behandelen, en het kost amper wat.
Yolande zegt
Mijn katten had ik opgevoed met knoflook in hun eten, ze hebben nooit 1vlo gehad.
Renate zegt
Dat ligt helemaal niet voor de hand. Er zijn genoeg natuurlijke producten.
Het enige wat U hoeft tevdoen is Zich er in verdiepen. Kijk naar websites zoals: Is Bravecto veilig? Óf Back to nature.
Eric de Haan zegt
Katten gebruiken instinctief droge aarde om van vlooien af te komen. Het blijkt dat vlooien de stof op de haren vervelend vinden en liever verhuizen.
Sommige hebben daar op ingespeeld door rode aard poeder te verkopen, maar een kat buiten kan zich zelf helpen.
Mabelle zegt
Controleer je onkruid bestrijdingsmiddelen ,inderdaad vlooien en teken banden ,poeder voor huis dieren .
Zeg het voort ,eendracht geeft macht !
We moeten ons verzetten tegen de monopolie positsie van de chemische en farmaceutische industrieën .
Wij moeten iets doen !
C.J.A. Broks zegt
Geachte heer Tennekes,
Hoe kan de samenleving, onderzoekers met lef, zoals u, maar zeker ook alle onderzoekers die nog dagelijks worstelen met hun geweten en belangen, meer en beter ondersteunen?
Ik besef al wel dat wanneer we alle mensen en dieren een goed leven gunnen dat ik het beste zoveel mogelijk of zelfs 100% biologisch kan eten en een politiek tegengeluid kan laten horen.
Mijn stem gaat de volgende keer naar de politieke partij die in alle openheid en
oprechtheid durft te luisteren naar de wijsheid en noodkreet van Dhr. Tennekes.
Het is heel hard nodig om ook vanuit de politiek mens en dier en onze natuur te beschermen tegen deze gevaarlijke commerciële praktijken en bewustzijn te krijgen over tunnelvisies en hebzucht. We worden zo ook steeds zieker en raken steeds verder van de natuur af.
Veel waardering voor Dhr. Tennekes lef om tegen alle zware tegenkrachten in ons te waarschuwen voor deze serieuze gezondheids- en natuurrisico’s.
Heel veel dank hiervoor.
Henk Tennekes zegt
Geachte mevrouw Broks,
Liesbeth Sluiter zond mij uw reactie op mijn interview in het Down2Earth magazine, waarvoor hartelijk dank. Ik heb sinds de publicatie van mijn boek in 2010 bijzonder plezierig samengewerkt met een fractiemedewerkster van de PvdD, Corinne Cornelisse. Zij stond bij de laatste verkiezingen voor het Europese parlement nummer 2 op de PvdD-lijst, en heeft het net niet gehaald gekozen te worden. Ik hoop dat ze bij de komende TK verkiezingen op een verkiesbare plaats komt te staan, en zou het toejuichen als zij veel voorkeurstemmen krijgt. Zij heeft samen met Esther Ouwehand veel in beweging gebracht en verdient ons vertrouwen.
Met vriendelijke groet
Dr. Ir. H. A. (Henk) Tennekes
Consultant in Toxicology
Experimental Toxicology Services (ETS) Nederland BV
Frankensteeg 4
7201KN Zutphen, The Netherlands
Tel. +31 (0) 575 547717
Mobiel: +31 (0) 6 2816 1078
http://www.toxicology.nl
http://www.disasterinthemaking.com
http://www.farmlandbirds.net
M.Knospe Barkhuysen zegt
Beste Henk,
Las deze weg wil ik je een hart onder de riem steken voor jouw stemgeluid in deze wereld als het gaat om de denkfout in deze wereld. Wat vreselijk verdrietig om te lezen hoe de wetenschappelijke wereld met jouw stemgeluid en waarheid tegenwoordig omgaat.
Henk voor mij ben je een held. Helaas door dit alles zonder veel geld.
Mabelle zegt
draait echt alles dan om geld ,waar is ons geweten ?
Chapeau ,voor de klokken luiders onder ons
Irene zegt
Er wordt nog steeds geen rekening gehouden met het feit:Geld is niet verteerbaar!!!! Levert geen voedingswaarde, smaakt niet en heeft slechts een doel, Macht verkrijgen…..
Nik zegt
Sterker nog, geld bestaat helemaal niet… Er bestaat enkel schuld!
Antoinette zegt
Aangezien de mens manipuleerbaar is pleit ik voor een test mbt ethiek: voor iemand een studie mag beginnen moet die getest worden op zijn of haar ethische inzichten en dan een eed af leggen, voor de studie begonnen wordt. Een eed afleggen zonder te weten wat ethiek is is waardeloos.
mariejose zegt
De massa heeft de macht. Met velen kunnen we ons verzetten( wil de mens overleven.)
Niet alleen tegen de neonico’s maar ook het TTIP verdrag wordt anders gewoon doorgedrukt door de politiek. Daarom vooral stemmen op de enige partij die iets heeft toe te voegen voor mens,dier en milieu.
De economie is absoluut niet het belangrijkste.
Francoise zegt
Dank voor dit interview met Henk Tennekes. Ik hoop dat bij steeds meer mensen de schellen van de ogen (en oren) vallen. En dat men beseft dat de een flink deel van de mensheid de economie heilig heeft verklaard, ten koste van de ecologie, en dus onze gezondheid en voortbestaan. Ons is dan mens , dier en plant. Ik zie gelukkig steeds meer mensen kiezen voor kleinschalig, menselijke maat, dingen in eigen hand nemen. (voedsel zelf verbouwen etc). Groot respect voor hr Tennekes om, tegen de stroom in, en ten kostte van persoonlijke vrijheid en middelen, pal te staan voor wat hij ontdekt heeft. Dank Henk, mede namens m’n / de bijen, andere insecten, de planten en de bodemdiertjes. Ook compliment aan de interviewster : heel duidelijk gemaakt wat nu precies het probleem is met deze giffen en het politieke gekonkel. Inderdaad : schrijf een brief naar het CDA/ VVD/ SGP met dit interview. En neem geen genoegen met iets als antwoord ” dat onderzoeken we nog” is namelijk synoniem voor ” we stellen een beslissing uit”…
Peter Teunissen zegt
Laatste nieuws:
(NATUUR)ORGANISATIE “IT FRYSKE GEA” bespuit de bermen van de Slachtedijk (FRL) met LANDBOUWGIF.
Hier staat van alles dood te gaan en te verschrompelen, omdat deze “natuur”organisatie meent de brandnetels die sporadisch langs de dijk groeien te vergiftigen. En dat niet alleen! Groot hoefblad, look-zonder-look, havikskruid, om maar wat te noemen. Maar ook vlier, wilg, roos en bramen (waar van geplukt werd en gegeten) zijn kapotgespoten.
Bijzondere planten leggen het loodje, waaronder drachtplanten waar honingbijen op vliegen!
Ook is aan de slootkanten gespoten en zelfs IN het water. Dit is bij de wet verboden!
Yolande zegt
En dat noemt zich natuurorganisatie. T is bedroevend.
Tineke van den Berg zegt
Aan de wandel.
We waren (2003) aan de wandel van Oldenzaal naar Venetie.
On route naar |Heidelberg, troffen we al wandelende twee vrouwen. We geraakten in een gesprek over bijen. Beter: De vrouwen vertelden aan ons hun verhaal.
Er was rondom Heidelberg sprake van bijensterfte. De oorzaak was (nog) niet bekend.
De toonzetting van de vrouwen over het onderwerp stemde ons niet vrolijk. We werden wijzer over onderzoeksmethodes, belangen en vooral wat de gevolgen op termijn voor de mensheid zouden kunnen zijn.
Een paar maanden later komen we bij toeval op een bijenmarkt in het Belgische Leuven.
“Hoe stat het bij u met de bijen?”
De man en vrouw kijken mij aan, kijken even in het rond, en vragen
“Bent u op de hoogte?”
“Ik weet dat er in Heidelberg sprake is van bijensterfte”.
“Hier ook…”.
“”In Heidelberg waren ze zoekende naar de oorzaak / oorzaken”.
“Hier ook”.
“Wilt u onze bijenhoning proeven?”
“Graag… mmm werkelijk heerlijk!”
Een paar jaar later verschijnt er in de Nederlandse krant een bericht over bijensterfte.
Vandaag een artikel van Henk Tennekes gelezen over bijensterfte.
Voor mij valt er een puzzle stukje op zijn plaats.
|Tineke
Henk Tennekes zegt
In mijn boek “Disaster in the Making” beschrijf ik de achteruitgang van de grutto in het Wormer- en Jisperveld, een veenweidegebied van ca. 2000 ha, liggend tussen Wormer, De Rijp, Purmerend en Wormerveer. Sinds 2008 worden verontreinigingen van het oppervlaktewater met bestrijdingsmiddelen ook gemeten in de Jispersluissloot door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Uit de bestrijdingsmiddelenatlas kon ik opmaken dat in 2011 en 2015 op dit meetpunt de norm voor het insecticide imidacloprid (8,3 nanogram per liter) meer dan vijf keer werd overschreden. Dat betekent dat imidacloprid een belangrijke en misschien wel doorslaggevende rol speelt bij het falend broedsucces van de grutto in het Wormer- en Jisperveld. Imidacloprid is in iedere hoeveelheid een dodelijk gif voor insecten, een drempelwaarde bestaat niet. Grutto kuikens zijn absoluut aangewezen op insecten.
Marcel Vossestein zegt
Vrijwel zeker veroorzaakt turbochemie nu de meeste ziekten aandoeningen.
Zelfs wat onze (verre) voorouders in PURE vorm eeuwenlang gebruikten als zout, suiker, tabak en houtrook zijn er ook schadelijke stoffen door geworden.
Veel van onze welvaart(sovervloed) en levensgemak betalen we me met gezondheid.
Longayroux A. L. zegt
Imkers en hun bijen hebben een signaalfunctie. Ze staan dicht bij het oorzaak=>gevolg effect.
Tot nu toe ontbreekt een ferme houding van de Nederlandse imkerorganisaties als het gaat om neonics. Men is verwikkeld in een nietes welles discussie zonder resultaat.
Helaas lijkt het erop dat de Nederlandse imkerij op de been moet worden gehouden met oxaalzuurbehandelingen en kunstmatig in leven houden van volken door bijvoeren met suikerstroop. Ook is de koningineteelt een voertuig om tot productieverhoging te komen.
Of deze ingrepen de bijen in Nederland zullen helpen, ik hou mijn hart vast.
Ook heb ik zelf in Frankrijk te maken met de gevolgen van de introductie van de Aziatische hoornaar die mijn bijenvolken daar heeft verwoest. De aardigheid om bijen te houden staat nu bij mij onder grote druk. Deus maximus in Minimus . Hoe lang nog ?
J.P. Jansen. zegt
Gelukkig zie ik hier veel reacties van mensen die zien hoeveel zeer slechte en gevaarlijke stoffen op de markt komen.
Gewoon door bedrijven die er veel geld mee verdienen, niet om de natuur en mensen te helpen.
Zelf heb ik meerdere chronische ziektes waar ik heel veel medicijnen voor krijg om te blijven leven.
Eigenlijk zou ik beter dood zijn dan mee te werken aan het gebruik van zoveel giftige stoffen.
Maar zo werkt het niet, artsen maken uit wat je krijgt.
Bij bellen naar de fabrikanten gebeurt er niets.
Nee ik ben zelf inmiddels een soort giffabriek vind ik.