Europarlementariërs en milieuorganisaties hebben forse kritiek op de missie van Jean-Claude Juncker en de nieuwe Europese Commissie die hij heeft voorgedragen. In de zogenoemde missiebrieven van de beoogde Eurocommissarissen staat nauwelijks iets over duurzaamheid. En of de beoogde Commissaris voor Klimaat Miguel Arias Cañete geschikt is voor zijn taken, wordt sterk betwijfeld.
Tientallen Europarlementariërs roepen Juncker in een open brief op om de aanstellingsbrieven te herzien. Duurzaamheid, goed beheer van natuurlijke bronnen en ecosystemen moet in de portfolio’s van alle Commissarissen centraal staan, vinden zij. Want zonder duurzame ontwikkeling geen duurzame werkgelegenheid en groei.
Juncker stelt voor alle thema’s met prioriteit een Vice President aan. Daar moet ook een Vice President bij die duurzame ontwikkeling als prioriteit heeft, vinden de parlementariërs. Anders delft de “groene groei” het onderspit.
Milieu afgevoerd?
Ook moet Juncker zorgen dat het bestaande Milieu Actieprogramma van de EU en haar Biodiversiteitsstrategie onderdeel uitmaken van de plannen van de nieuwe Commissie.
“Het Actieprogramma wordt niet eens genoemd in de missiebrief voor Milieu”, zegt Groen Links Europarlementariër Bas Eickhout vanuit Straatsburg aan de telefoon. “Terwijl het een verplichting is die gewoon moet worden uitgevoerd en die ook door de lidstaten is ondertekend.”
De nieuwe Milieucommissaris Vella krijgt als opdracht vooral mee om te zorgen voor minder regels. “Niemand zit te wachten op overbodige regelgeving”, weet Eickhout. “Maar wat daarmee bedoeld wordt is een politieke keuze. Milieu en sociaal beleid dreigen nu het slachtoffer te worden van de roep om minder Brusselse regelzucht.”
De Groenen in het Europarlement vinden dat Milieucommissaris Vella meer ruimte moet claimen dan zijn missiebrief hem geeft. “Als hij dat niet doet wordt hij het symbool van de uitholling van het milieubeleid”, verwacht Eickhout.
Oliebaron
Friends of the Earth Europe maakt zich zorgen over het samenvoegen van de departementen Klimaat en Energie. “Hoewel de thema’s onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, dreigen klimaatkwesties straks opzij geschoven te worden door energiezaken”, stelt Magda Stoczkiewicz van de organisatie.
Ook de keuze voor de Spaanse Miguel Arias Cañete als kandidaat voor Klimaat en Energie is controversieel. Na kritiek op zijn aandelenpakket van 326.000 euro in twee Spaanse oliebedrijven, maakte Cañete deze week bekend dat hij al opdracht had gegeven deze aandelen van de hand te doen. Van beide bedrijven was hij in het verleden president. Zijn zoon zit er nu in het bestuur en zijn zwager is er nu president. “Die aandelen waren slechts het topje van de ijsberg”, vindt Bas Eickhout van GroenLinks. “De kans dat de Groenen in het Europarlement kunnen instemmen met zijn kandidatuur is erg klein. De man zit aan alle kanten in de olie en fossiel.”
Landbouwsubsidies
Cañete is een politicus die altijd op het randje van belangenverstrengeling opereert, citeert Corporate Europe Observatory de Spaanse krant El Pais. Als Europarlementariër (1986-1999), woordvoerder van de conservatieve Partido Popular en als minister in het kabinet Rajoy had Cañete landbouw in zijn portfolio, terwijl zijn vrouw Micaela Gomecq grote zakelijke belangen had in de agrarische sector. Zij zou baat hebben gehad bij voorkennis via haar man over Europese landbouwsubsidies. De familie zou stukken land hebben opgedeeld om zo meerdere malen Europese landbouwsubsidies te kunnen claimen Domecq moest hierover in 2002 voor een parlementaire onderzoekscommissie verschijnen. Recenter, in 2010, haalden zij en haar broers 1,8 miljoen aan landbouwsubsidies binnen. Dat schrijft het Spaanse El Confidencial vandaag.
Ook bij de hervorming van de regels over het bebouwen van de Spaanse kust tijdens zijn ministerschap werd Cañete beschuldigd van belangenverstrengeling vanwege zijn relatie met een groot bouw- en onroerendgoedbedrijf.
Kruisverhoor
Vanaf 29 september worden alle kandidaat Commissarissen door het Europees Parlement bevraagd en gewogen. Bij de benoeming van de vorige Europese Commissie leidden de hoorzittingen ertoe dat toenmalig president Barrosso enkele van zijn kandidaten moest terugtrekken.
Juncker en zijn team staan een zware taak te wachten, benadrukt Mahi Sideridou van Greenpeace. “Zij hebben de verantwoordelijkheid om voor een schoner milieu en een duurzame economie te zorgen. Om de welvaart op lange termijn van miljoenen Europeanen te beschermen zullen ze hun rug recht moeten houden tegenover machtige bedrijven en hun belangen. ”
Geef een reactie