Bij Mensa Mensa wordt betaalbaar én gezond gekookt door en voor Rotterdammers. “Goed eten zou een basisvoorziening moeten zijn”, vindt chef de mission Floris Visser. “Net als kraanwater.”
‘Samen koken voor de hele week’ staat er op groene vellen papier op de ramen van de begane grond van De Hillevliet. Het imposante wijkgebouw ligt in Rotterdam-Zuid, stadsdeel Feyenoord. Op gele vellen: ‘Lekker – Simpel – Goedkoop’. In de ruimte van Mensa Mensa legt kok Esther Matze de laatste hand aan de buurtmaaltijd, die deze vrijdagavond voor het eerst wordt geserveerd. Samen met Floris Visser begon ze hier zo’n jaar geleden deze openbare keuken en kantine. Als eerste gingen ze van start met het Mealprep Café en dat loopt nog steeds heel goed, vertelt Matze.
In het Mealprep Café koken buurtbewoners op maandagochtend en zaterdagmiddag onder begeleiding van een kok maaltijden voor de rest van de week. Voor 15 euro krijgen ze 25 porties mee, om thuis op te warmen. “Ik vind het een heel tof concept. Er komen veel alleenstaanden met kinderen, die niet dagelijks toekomen aan koken”, zegt Matze. “Op deze manier lukt het toch om betaalbaar en gezond te eten.” Op een schoolbord staat het menu van deze week: linzenlasagna met tofukaas en daslookpesto, palak tofu met rijst, krielaardappel en gegrilde groenten met groene dressing, aubergines met tempehgehakt en tahinsaus, quinoasalade. Het eerste half jaar begeleidde Matze het koken, inmiddels worden daar professionele koks uit de buurt voor ingehuurd.
Basisvoorziening
In het midden van de ruimte, op een lange tafel met fleurig tafelkleed en een grote bos bloemen, liggen brochures ‘Eet je beter’ van het Diabetes Fonds. “Discussies over voedsel gaan vaak over óf gezondheid óf duurzaamheid óf sociale cohesie”, vertelt chef de mission Floris Visser gezeten aan de tafel. “Wij willen die discussies samenbrengen en van voedsel weer een basisvoorziening maken, net als kraanwater. Goed eten is goed voor onze gezondheid, onze planeet en de samenleving. Het is een collectief vraagstuk.” Visser studeerde sociaal-culturele wetenschappen en werkte eerder als kunstenaar. “Maar ik zat te veel in een bubbel. Ik kan de wereld wel een spiegel voorhouden, maar die draait gewoon door. Met de stichting Public Food, de organisator van Mensa Mensa, wil ik mijn creativiteit meer maatschappelijk inzetten.” Visser deed in 2022 een pilot met een buurtrestaurant in de binnenstad van Almere, in samenwerking met onder andere de gemeente en Wageningen University & Research. Niet ver van de Subway en KFC serveerden ze met De Volkskantine drie keer per week duurzame maaltijden voor 3, 5 en 8 euro. “Het was heel leerzaam. Je leert dat er veel bij komt kijken om de exploitatie van zoiets rond te krijgen.”
In Rotterdam heeft hij nu een heel team dat binnenkort van start gaat met een publiekscampagne om het pleidooi voor voedsel als basisvoorziening onder de aandacht te brengen. Met plekken als Mensa Mensa wil hij laten zien dat je goed eten kunt loskoppelen van winst maken. Behalve het Mealprep Café, een doordeweekse lunch en buurtmaaltijden, verzorgt Mensa Mensa ook schoolmaaltijden en catering. Dat laatste tegen marktconforme prijzen om met de inkomsten het maatschappelijke deel te financieren, waarvoor ook verschillende subsidies zijn aangeboord.
Er is geen probleem
Als de eerste groepjes vrouwen met kleine kinderen de Mensa Mensa-ruimte komen binnenlopen, worden ze enthousiast omhelsd door Vanessa Umboh. Zij publiceerde eerder het boek Moeder van 40.000 kinderen, waarin ze haar strijd tegen armoede in Rotterdam beschrijft. Nu is ze als community builder betrokken bij Mensa Mensa. Terwijl de bezoekers bij het buffet de soep opscheppen, vertelt Umboh dat het restaurant – als alles goed gaat – voortaan elke vrijdagavond buurtmaaltijden gaat serveren. “Gecombineerd met leuke dingen zoals een quiz en muziek. Een leuke, laagdrempelige manier om gezond voedsel beschikbaar te maken.”
Aan tafel geniet de 70-jarige Abdel Lateef – “Zo noemen ze me hier, officieel heet ik Latif Ghazlene” – van een plantaardige curry. Alle maaltijden van Mensa Mensa zijn 100 procent plantaardig. “Maar dat schreeuwen we niet van de daken”, vertelt Visser. “Ook in het Mealprep Café koken we volwaardige maaltijden zonder dierlijke producten. Maar het is jouw gerecht, natuurlijk mag je thuis altijd iets toevoegen.” De ingrediënten komen van de biologische groothandel, boeren in de omgeving, de markt en van restpartijen.
Ook Lateef heeft weleens gekookt in het Mealprep Café: “Heel leuk en gezellig.” Hij woont sinds 9 jaar in de wijk waar hij zich op allerlei manieren voor inzet, onder andere als buurtvader, vertelt Lateef. Hij praat met een nuchtere blik over de gepolariseerde verhoudingen in het land en de stad. “Ik praat met mensen en vraag: wat is precies het probleem? Soms blijkt dat er eigenlijk helemaal geen probleem is. Of er is wel een probleem, en dat gaan we dan samen aanpakken.”
Recept: Mujadara
Een deel van de Mensa Mensa-recepten is terug te vinden op hun website. Zoals bijvoorbeeld deze mujadara met linzen, gele ui, basmatirijst en sojakwarksaus. Bij Mensa Mensa wordt die gemaakt in een oven op stoomstand, maar het kan ook in een pan.
Geef een reactie