Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Frambozencakejes zijn food from the ‘hood’

Frambozencakejes zijn food from the ‘hood’

Michiel Bussink | 6 augustus 2015 |

Michiel Bussink is gewoon niet eager genoeg. In plaats van Eten uit de buurt had hij zijn nieuwe boek Food from the ‘hood moeten noemen.

raspberries-65650_1280

Wat is lekkerder, voedsel of food? Hu, dat is toch hetzelfde? Nou, het is een letterlijke vertaling, maar toch is er verschil in de beleving. ‘Powerfood’ roept bijvoorbeeld nog wel smakelijke associaties op, maar bij ‘Krachtvoedsel’ denk je toch sterk aan voer, iets animaals, aan noodzakelijke naar binnen te schuiven vulling ten einde zakken cement te kunnen sjouwen. Het heeft met dat Engels te maken, er valt niks aan te doen, dat is gewoon hipper. En wie niet hip is, doet er niet toe.

Toen ik voor het eerst het kookboek Powerfood – Voor een happy & healthy lifestyle van Rens Kroes in de winkel zag liggen, dacht ik: ‘Het zoveelste meisje dat met frisse groenten plus dito uiterlijk iets hips in de markt probeert te zetten, dat kan toch niet wat worden?’ Binnen de kortste keren een enorme bestseller. Was met ‘Krachtvoedsel’ toch veel minder gelukt. Ik geef toe dat ik niet wist dat Rens de zus van topmodel Doutzen was en het heeft vast ook geholpen dat ze in onderbroek en met blote navel boven haar kickstart hangt van havervlokken met cashewnoten en dadels.

Ik ben gewoon niet eager genoeg. In plaats van Eten uit de buurt had ik mijn nieuwe boek Food from the ‘hood moeten noemen en er met mijn indrukwekkende biceps wadend door een woeste rivier in gemoeten in plaats van met mijn klompen op de mesthoop in de moestuin. Te genuanceerd om hip te zijn ben ik ook nog eens, zelfs voor De Keuringsdienst van Waarde.

Dat fantastische en hilarische tv-programma, dat al zoveel bedrog in de voedselindustrie heeft doorgeprikt, maakte een item over Superfoods: gojibessen, cacaobonen, chiazaad, tarwegras, dat soort spul. Of ik voor de tv de stelling wilde verdedigen dat het onzin is om die dure producten van ver weg te halen, terwijl vergelijkbare planten hier gratis en voor niks in de natuur groeien. Dat wilde ik wel, maar mét de nuance dat ik dat geen ‘Superfoods’ wilde noemen. Want het idee dat sommige voedselgewassen vele malen gezonder zijn dan andere, is een onzinnige en niet te onderbouwen claim. Niet voor gojibessen, en niet voor paardebloembladeren. Wel tien keer probeerde de Keuringsdienst-van-Waarde-interviewer me in de mond te leggen dat ‘Superfoods hier in het wild groeien’, maar daar liet ik me niet voor strikken. Waarop de Keuringsdienst op zoek ging naar een wildplukker die de brandnetel, en duizendblad wél wilde aanprijzen als Superfood. Ook goed. Hier some food from the ‘hood, nutricious but in de eerste plaats good.

Frambozencakejes

Neem zoveel mogelijk ingrediënten uit de (neighbour)hood (bij kokos is dat lastig).
Beeld: Flickr cc/Horia Varlan
Beeld: Flickr cc/Horia Varlan

150 gram frambozen
150 gram zachte boter
150 gram suiker
4 eieren
150 gram bloem
mespunt zout
100 gram geraspte kokos
12-16 cakevormpjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de boter met de suiker en het zout tot een romige massa. Klop één voor één de eieren erdoor. Zeef de bloem erdoor, spatel de kokos erdoorheen en tot slot de frambozen. Doe in de vormpjes en bak zo’n 25 minuten in de hete oven.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: voedsel Verschenen in: Down to Earth 29 (juni 2015)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Recept: gevulde aubergines

Het woord ‘vleesvervanger’ gaat uit van vlees als norm. Terwijl er bij Michiel meestal een behoorlijk lekkere en voedzame maaltijd op tafel staat waar geen vlees aan te pas komt. Zoals deze gevulde aubergines.
Recept

Buurtbongerdbeweging

Michiel Bussink geniet van de rijkdom van de dorpsboomgaard. Recept voor hete bliksem met pastinaak en hazelnoten.
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Toekomstige tuinbonen

Op Michiel Bussinks juniverjaardag staat er - als het even meezit - een recept met de eerste tuinbonen van het seizoen op tafel, zoals couscous met munt en tuinbonen.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons