Milieudefensie denkt dat een eerlijker voedselsysteem er alleen komt als je elkaar kent en begrijpt, en organiseerde daarom gesprekken tussen boeren en betrokken burgers. In deze aflevering: Marijke Vos bezoekt Jolke de Moel van de Eemstadboerderij.
Boeren en burgers lijken elkaar niet altijd even goed te begrijpen, of zelfs maar te kennen. Maar dat is wel nodig als we een eerlijk en duurzaam voedselsysteem willen. Milieudefensie wil daar verandering in brengen. Voor het project Van Erf tot Erf gingen in het najaar van 2017 ruim 100 betrokken burgers langs bij boeren. In één-op-één gesprekken luisterden ze naar persoonlijke verhalen; hoe zien boeren de toekomst van de landbouw in Nederland, hoe werken ze, wat motiveert hen om anders te boeren en waar lopen ze tegenaan? Wij lichten er hier een aantal uit.
Willemien Troelstra bezoekt melkveehouders Jacqueline en Henk van Staalduinen.
Vandaag ontmoet ik Jolke de Moel op de kerstmarkt, waar zij haar biologische tuinderij promoot. Ze hoopt zo mensen te werven om de tuinderij te ondersteunen. Jolke ziet er niet uit zoals ik mij voorstelde: geen breed geschouderde boerin, maar een kleine, slanke vrouw in hippiekleding.
Jolke (40) komt uit de bollenstreek. Ze studeerde aan de universiteit in Wageningen en ging daarna naar Engeland waar ze op een groot gemengd boerenbedrijf werkte en een opleiding volgde tot biologisch tuinder. Terug in Nederland vroeg boer Wytze Nauta of ze met hem aan de Eemstadboerderij wilde werken, een biologische stadsboerderij in Amersfoort. Daar werkt ze nu twee jaar.
Wytze is akkerbouwer, verbouwt aardappelen en heeft kippen voor eieren en vlees. Arnoud, leraar op de Vrije School in Zeist, legt zich toe op enkele gewassen, waaronder pompoen, rabarber en palmkool. Jolke verzorgt fulltime de tuinderij, waarbij ze hulp krijgt van vrijwilligers, stagiaires en medewerkers van lokaal zorgbedrijf Land in Zicht. Ze verbouwt 200 gewassen.
Dankzij deze drie boeren is er een stukje echte landbouw in de stad. Ze willen de inwoners van Amersfoort laten zien hoe ons eten verbouwd wordt en de kloof tussen de boeren en burgers verkleinen. Wytze, die in een gewoon rijtjeshuis woont, heeft de tractor vaak voor zijn huis staan.
Jolke wil het liefst werken zoals ze dat van de beweging Community Supported Agriculture kent, een vorm van samenwerking tussen burgers en boer. Iedereen kan lid worden door jaarlijks een bijdrage te betalen, waarmee de kosten worden gedekt. In ruil daarvoor krijgen de aandeelhouders wekelijks een deel van de oogst. Op die manier ligt het risico niet alleen bij de boer. Op dit moment heeft Jolke 40 tot 45 deelnemers, nog niet voldoende om financieel onafhankelijk te draaien. Er moeten er nog zo’n 20 bij komen.
De grond is eigenlijk bedoeld voor de bouw van bedrijven, maar lag bijna tien jaar braak. Nu rukt de bebouwing op. De gemeente wil dat de boeren hun erf volgend jaar honderd meter verplaatsen, over drie jaar moeten ze waarschijnlijk naar een andere locatie. Gelukkig kunnen ze zich daar voor langere tijd vestigen, en krijgen onze stadsboeren meer rust.
Wil je alle erfgesprekken lezen? Dowload het gratis e-book met alle gesprekken hier.
Geef een reactie