Milieudefensie denkt dat een eerlijker voedselsysteem er alleen komt als je elkaar kent en begrijpt, en organiseerde daarom gesprekken tussen boeren en betrokken burgers. In deze aflevering: Chris Bruggeman bezoekt pluimveehouders Chris en Marjanne Borren van De Lankerenhof.
Boeren en burgers lijken elkaar niet altijd even goed te begrijpen, of zelfs maar te kennen. Maar dat is wel nodig als we een eerlijk en duurzaam voedselsysteem willen. Milieudefensie wil daar verandering in brengen. Voor het project Van Erf tot Erf gingen in het najaar van 2017 ruim 100 betrokken burgers langs bij boeren. In één-op-één gesprekken luisterden ze naar persoonlijke verhalen; hoe zien boeren de toekomst van de landbouw in Nederland, hoe werken ze, wat motiveert hen om anders te boeren en waar lopen ze tegenaan? Wij lichten er hier een aantal uit.
Chris Bruggeman bezoekt pluimveehouders Chris en Marjanne Borren van De Lankerenhof.
Chris en Marjanne deden in 2003 mee met het project ‘Houden van hennen’ aan de Universiteit Wageningen. Daar ontwikkelden ze de visie op hun pluimveehouderij, die sterk verschilt van het gemiddelde bedrijf. In 2017 waren zij daarmee graag het gezicht voor het Beter Leven-keurmerk.
“Voor ons is het natuurlijke leven van een kip het uitgangspunt”, zegt Chris. “Sinds 2007 hebben we aangepaste stallen, die rekening houden met de manier van eten, drinken, slapen en eieren leggen. Ook zorgen we voor een beschutte en beplante uitloop. Én een paar hanen tussen de hennen, want die zorgen voor meer rust door een duidelijke pikorde.” Goede voeding is ook belangrijk, daardoor blijft het pluimvee gezond. Iedere dag krijgen de kippen 200 kilo voer dat met de hand wordt gestrooid.
Chris en Marjanne verkopen diverse producten: eieren, vlees en producten die hiermee bereid zijn, zoals – heel verrassend – nougat. Ze leveren aan diverse verkooppunten door het hele land. Er is geen eigen winkel, maar iedereen kan bellen en een afspraak maken om langs te komen. Of kennismaken met De Lankerenhof via een mooie website.
Ook al hebben ze een duidelijke visie, Chris en Marjanne blijven zichzelf vragen stellen. Moeten de hennen in de toekomst geen ontkiemd graan krijgen? Kunnen ze ook zonder soja? Of moet het voedsel niet dichter bij huis gehaald worden. Moeten we niet meer samenwerken in de regio? Ze hebben oog voor voedsel- en milieuproblematiek. Zo willen ze hun bedrijf in de toekomst energieneutraal gaan leiden.
Het zou goed zijn als de consument streekproducten ook echt in zijn eigen streek kan kopen, vindt Marjanne. “Door je aankoopgedrag als consument bepaal je mede hoe je leefomgeving eruit ziet”, gaat Chris verder. “Dat er meer vegetarisch gegeten wordt, vind ik prima. Je hebt per jaar aan één soepkip, een leghennetje en de aanvullende eieren genoeg. Maar er moet ook meer contact zijn tussen boeren en consumenten. Die laatsten missen vaak het inzicht hoe hard er voor de producten gewerkt moet worden. Ze weten niet wat het uurloon van een boer is. Als ze met elkaar in contact komen, kan de consument ook zijn wensen duidelijk maken.”
Geef een reactie