Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Een ode aan de munt

Een ode aan de munt

Michiel Bussink | 25 augustus 2022 |

De fiere, trotse muntplanten van Michiel Bussink worden geplaagd door een vraatzuchtig kevertje: het muntgoudhaantje.  

Muntplanten zijn verweven met mijn leven. Al decennia voordat muntthee in de mode raakte, had ik planten in mijn tuin staan die me dag in dag uit krachtige, fris geurige blaadjes schenken, vooral voor de thee die we ’s avonds na de afwas drinken. ’s Winters gebruik ik de muntplanten die ik aan de balken van de zolderkamer heb laten drogen. Ook die kurkdroge blaadjes geven een intense smaak, al halen ze het niet bij de smaak van verse munt. De eerste keer in het voorjaar dat ik en passant tegen een pas ontloken muntplant in de tuin aanloop en de lucht zich vult met de intense frisheid van muntblaadjes: dat is altijd een heerlijke aha-erlebnis. ‘Oh ja, zo lekker, geurig, fris-pittig!’
De eerste keer in het voorjaar dat ik tegen een pas ontloken muntplant aanloop is altijd een aha-erlebnis: zo lekker!

Het kweken van eigen munt is behoorlijk simpel, maar zelfs daar ligt de grilligheid van de natuur op de loer: de planten worden namelijk aangevallen door schitterende staalblauwe kevertjes, getooid met de naam ‘muntgoudhaantjes’. Laat je die hun gang gaan, dan vermeerderen ze zich exponentieel, vreten alles kaal en heb ik dus geen muntthee meer. Met gif gaan we ze uiteraard niet bestrijden, zoals op internet wordt gesuggereerd. Vangen dan maar. Omdat ze nogal sullig zijn – je hoeft maar aan de plant te stoten of ze vallen naar beneden – moet je dat zorgvuldig doen, teder bijna. En dan, wat doe je er mee? De kippen halen hun neus er voor op, de verwende krengen, en blijkbaar geldt hetzelfde voor de vele mezen, roodborstjes en merels in de tuin die hun taak als natuurlijke vijand van de kevertjes onvoldoende serieus nemen. Er zit niks anders op, ook biologisch tuinieren is ingrijpen in de natuur: met pijn in het hart knijp ik de kevertjes kapot. Het zet me wel aan het denken: zouden de muntgoudhaantjes me nu beschuldigen van speciësisme, discriminatie tussen wezens op basis van soort?

En hoe zit het trouwens met mijn fiere, trotse muntplanten zelf? Volgens de Italiaanse neurobioloog Stefano Mancuso hebben planten wel degelijk bewustzijn en zijn ze zelfs gevoeliger dan dieren. Ik zal dus voorzichtig zijn als ik straks de munttakjes overgiet met kokend water voor de avondthee.

 

Tomaten gevuld met tzatziki

  • 1 komkommer
  • flinke handvol muntblaadjes
  • teen knoflook
  • 3 deciliter yoghurt – al dan niet op plantaardige basis
  • handvol watermunt
  • theelepel Dijon mosterd
  • peper en zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 grote of 8 kleinere tomaten

Munt is lekker als thee, maar het is ook een heerlijke smaakmaker in zomerse gerechten. Rasp de komkommer, bestrooi met zout en laat zo’n 20 minuten uitlekken in een vergiet. Knijp de komkommer dan een beetje uit. Meng de fijngehakte munt met de mosterd door de yoghurt, roer daar de komkommer door, breng op smaak met olijfolie en peper en eventueel nog wat zout. Snijdt de kapjes van de tomaten, schep met een theelepeltje het vocht en zaadjes uit de tomaten (eventueel later te gebruiken voor een dressing) en vul de tomaten met de tzatziki. Serveer met bijvoorbeeld stokbrood.

Michiel Bussink is onder andere journalist, schrijver, notenteler, moestuinder en wildplukker. Zie www.michielbussink.nl

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 72

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Eiwitbron van eigen wateren

We krijgen groen licht van Good Fish Foundation voor mosselen uit onze eigen Oosterschelde, vertelt Michiel Bussink.
Recept

Recept: Kikcurry met groenten

Voor ongeveer zes personen. Ingrediënten • 375-500 gr. sperziebonen (vers of uit de diepvries), afgehaald en gehalveerd• 2-3 paprika’s (mix van kleuren)• 250 gr. champignons• 2 uien• 3 teentjes knoflook• 1 stuk gember (ca. 1 duimgrootte)• 1 rode peper• 1 blik kokosmelk (400 g)• 1 blik kikkererwten (400 g)• 1/2 groentebouillonblokje, opgelost in 125 ml […]
Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Recept

Toekomstige tuinbonen

Op Michiel Bussinks juniverjaardag staat er - als het even meezit - een recept met de eerste tuinbonen van het seizoen op tafel, zoals couscous met munt en tuinbonen.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 52 april 2019

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons