De fiere, trotse muntplanten van Michiel Bussink worden geplaagd door een vraatzuchtig kevertje: het muntgoudhaantje.
Het kweken van eigen munt is behoorlijk simpel, maar zelfs daar ligt de grilligheid van de natuur op de loer: de planten worden namelijk aangevallen door schitterende staalblauwe kevertjes, getooid met de naam ‘muntgoudhaantjes’. Laat je die hun gang gaan, dan vermeerderen ze zich exponentieel, vreten alles kaal en heb ik dus geen muntthee meer. Met gif gaan we ze uiteraard niet bestrijden, zoals op internet wordt gesuggereerd. Vangen dan maar. Omdat ze nogal sullig zijn – je hoeft maar aan de plant te stoten of ze vallen naar beneden – moet je dat zorgvuldig doen, teder bijna. En dan, wat doe je er mee? De kippen halen hun neus er voor op, de verwende krengen, en blijkbaar geldt hetzelfde voor de vele mezen, roodborstjes en merels in de tuin die hun taak als natuurlijke vijand van de kevertjes onvoldoende serieus nemen. Er zit niks anders op, ook biologisch tuinieren is ingrijpen in de natuur: met pijn in het hart knijp ik de kevertjes kapot. Het zet me wel aan het denken: zouden de muntgoudhaantjes me nu beschuldigen van speciësisme, discriminatie tussen wezens op basis van soort?
En hoe zit het trouwens met mijn fiere, trotse muntplanten zelf? Volgens de Italiaanse neurobioloog Stefano Mancuso hebben planten wel degelijk bewustzijn en zijn ze zelfs gevoeliger dan dieren. Ik zal dus voorzichtig zijn als ik straks de munttakjes overgiet met kokend water voor de avondthee.
Tomaten gevuld met tzatziki
- 1 komkommer
- flinke handvol muntblaadjes
- teen knoflook
- 3 deciliter yoghurt – al dan niet op plantaardige basis
- handvol watermunt
- theelepel Dijon mosterd
- peper en zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 grote of 8 kleinere tomaten
Munt is lekker als thee, maar het is ook een heerlijke smaakmaker in zomerse gerechten. Rasp de komkommer, bestrooi met zout en laat zo’n 20 minuten uitlekken in een vergiet. Knijp de komkommer dan een beetje uit. Meng de fijngehakte munt met de mosterd door de yoghurt, roer daar de komkommer door, breng op smaak met olijfolie en peper en eventueel nog wat zout. Snijdt de kapjes van de tomaten, schep met een theelepeltje het vocht en zaadjes uit de tomaten (eventueel later te gebruiken voor een dressing) en vul de tomaten met de tzatziki. Serveer met bijvoorbeeld stokbrood.
Michiel Bussink is onder andere journalist, schrijver, notenteler, moestuinder en wildplukker. Zie www.michielbussink.nl
Geef een reactie