Mannish Pixel / Eileen (31)
IsProjectassistent bij een energiecoöperatie en dragtivist bij House of Extinction
Missie Meer diversiteit en plezier in de klimaatbeweging
Duurzame kleren maken de mens
Dat je er ook ravissant uit kan zien zonder kleren te kopen, bewijzen deze activisten. Voor Nichon Glerum betekent kleding ruilen oneindige lol zonder negatieve impact. Mannish Pixel maakt in duurzame drag de diversiteit binnen de klimaatbeweging zichtbaar. Als meer mensen hun oude kleding zouden ruilen en repareren, zou dat een hoop uitbuiting en vervuiling schelen, weet ook Pepijn Rademakers. Daarom leert hij scholieren met de Textiel Race hoe ze betere keuzes kunnen maken.
Duurzame kleren maken de mens: Nichon Glerum
Je startte een paar jaar geleden met een kettingkledingruil in je eigen wijk. Hoe kwam je op het idee?
“Het is organisch ontstaan, tijdens de eerste lockdown. Iedereen had uit verveling z’n klerenkast opgeruimd en kon nergens heen met wat ’ie weg wilde doen. Toen hebben we in de buurtapp bedacht om tassen te vullen en bij elkaar langs te brengen. Je haalt er iets uit, stopt er iets in en geeft de tas door aan de volgende. Iedereen was meteen enthousiast, want het was toen een van de weinige leuke dingen die je kon doen.”
Inmiddels zijn er naar schatting zo’n 30 duizend leden in Nederland en bestaan er afdelingen in veertien landen. Wat is er zo bijzonder aan wat jullie doen?
“Het blijkt in de praktijk gewoon heel goed te werken. Mensen kijken echt naar de tassen uit. Het is hyperlokaal, duurzaam, kostenbesparend en ook nog eens sociaal. We ruilen niet alleen kleding, maar creëren ook communities. Iemand schreef: het leukste wat ik ooit uit de tas heb gehaald is mijn buurvrouw.”
Koop je zelf nog wel eens iets nieuws?
“Al 14 jaar niet meer. Terwijl ik heel erg van kleding hou. Mijn kasten zitten vol en overal zit een verhaal achter. Maar ik laat kleding ook zo weer los om te rouleren. Ik heb er vertrouwen in dat er altijd wel weer iets leuks op mijn pad komt. Het is eindeloze lol: je kan onbeperkt blijven ruilen met nul negatieve impact. Die stroom droogt nooit op. Er zijn genoeg kleren op de wereld om de komende zes generaties te voorzien, er hoeft echt niets nieuws meer geproduceerd te worden.”
Geef een reactie