Het aanvechten van overheidsbesluiten door u als betrokken burger kan een zegenrijke invloed hebben op de kwaliteit van de besluitvorming. Toch wil de overheid de toegang tot de rechter beperken.
Het aanvechten van overheidsbesluiten door u als betrokken burger kan een zegenrijke invloed hebben op de kwaliteit van de besluitvorming. Onder meer de Nederlandse Vereniging Voor Rechtspraak wijst op het belang hiervan. Maar ook internationaal is uw rol erkend in het Verdrag van Aarhus.
Uw tegenstanders zullen betogen dat u vertraging in de uitvoering, gedoe en extra kosten aan de zijde van de initiatiefnemer veroorzaakt. U bent dus per definitie lastig. Met als gevolg dat er nu een maatschappelijk debat gaande is over uw rol. Deze discussie kwam in 2008 in een stroomversnelling met het advies van de Commissie Elverding, over de verbetering van de besluitvorming en versnelling van de proceduredoorloop. Dit jaar start Commissie Elverding III (zie verder: www.snellerenbeter.nl)
Een greep uit de belangrijke onderwerpen:
Toegang tot de rechter
Uit de uitspraken van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van de laatste jaren blijkt dat zwaardere eisen worden gesteld aan de toegang tot de rechtspraak, voor verenigingen en stichtingen met een milieubeschermende doelstelling en voor het behartigen van het algemeen belang. Hoewel de scherpe kantjes er enigszins af zijn, blijft het goed opletten of er juridisch voldoende aansluiting is tussen het doel en concreet handelen van de rechtspersoon en de betreffende procedure.
Het relativiteitsvereiste
U krijgt alleen een “gegrond beroep” als de betrokken wettelijke regel uw belang rechtstreeks beschermt. Veel milieu-inbreuken raken niet precies degene die ze ter discussie stelt, maar hebben wel alles te maken met de kwaliteit van de milieubesluitvorming. U krijgt dan wel gelijk, maar het besluit behoeft niet te worden hersteld. Deze aanpassing is in de Crisis- en herstelwet geïntroduceerd met – nu nog – een beperkt bereik, maar er gaan hardnekkige stemmen op om dit breed in te voeren.
Verhoging griffierecht
U betaalt voor de toegang naar de bestuursrechter een griffierecht: op dit moment € 152,- per procedure. Maar hoe kleiner u uw persoonlijke belang ervaart, hoe minder u meestal bereid zult zijn om de kosten zelf te dragen. Nu is € 152,- meestal wel op te brengen, maar er wordt gesproken over bedragen tot het twintigvoudige per procedure!
Uw maatschappelijke rol in het belang van natuur en milieu loopt dus gevaar…
Voor deze column is gebruik gemaakt van informatie uit de Masterscriptie Milieurecht van Dennis van Mier. Op te vragen bij de Brabantse Milieufederatie via bmf@brabantsemilieufederatie.nl
Geef een reactie