Afval van koniveren, grassen, uien en knollen; Tjeerd Veenhoven en HuisVeendam maken er biolaminaat van. Aardappelzetmeel is het lijm- en bindmiddel.
Tjeerd Veenhoven maakte furore met zijn Palmetti sandalen, volledig afbreekbare slippers van Indiaas palmleer. De palmbladeren worden en blijven soepel door ze te weken in biologische middelen. Tijdens zijn onderzoek naar geschikte materialen stuitte hij op de aardappelschil, een restproduct waar vooral in de eerste helft van de vorige eeuw het lijm- en bindmiddel aardappelzetmeel van werd gemaakt. Onder andere in Veendam. Daar maakt het bedrijf HuisVeendam nu biolaminaat op basis van 120 door Veenhoven geselecteerde afvalstromen. Het kan worden gebruikt op muren en objecten en zij kunnen het voor je plaatsen.
Voordelen:
Afval wordt product, biologisch afbreekbaar, geen schadelijke dampen tijdens de productie (of erna), geen watervervuiling, laag gebruik water en energie, origineel en “levend” materiaal. Creëert werkgelegenheid in Groningen en grijpt terug op een ambacht waar Nederland voor de komst van de petrochemie goed in was.
Nadelen:
Voor vloeren (waaraan je direct denkt bij het woord laminaat) is het nog niet beschikbaar. Je kunt het niet zomaar bij de bouwmaat afhalen. Het is duurder.
Geef een reactie