Reacties

 1. jan bruning zegt

  Strekking van je kritiek op voorstel van mevr Baarsma, helemaal mee eens.
  Sturen van de grote geldmakers kan met wetgeving , maar de mensen meenemen moet ook.

  CO2 rechten sparen zou dan ook iets kunnen zijn. Dus minder(%) geld uitgeven als je koopt bij een bedrijf dat zijn best wil doen.

 2. René Heeskens zegt

  Naar mijn idee slaat het artikel de plank volledig mis, met name het argument ‘zo creëren we een klassensysteem’. We zitten al in een klassensysteem en door een persoonlijk CO2-budget in te stellen wordt dit klassensysteem niet versterkt maar juist verzwakt. Nu kunnen de rijken ook al zoveel vliegen als ze willen, als ze straks CO2-rechten moeten kopen, dan moeten ze er tenminste nog meer voor betalen. En degenen die nu te weinig geld hebben voor een vliegvakantie, houden dan tenminste nog geld over aan het systeem. De ongelijkheid wordt dus verkleind, niet vergroot.

  Ik ben het wel eens met het feit dat een systeem verandering nodig is en dat we de verantwoordelijkheid niet bij de consument moeten leggen. Maar invoering van een CO2-budget is een systeemverandering, waarin enerzijds bijvoorbeeld vliegen ook binnen het bereid van de armeren in onze samenleving blijft – zij krijgen immers gratis een bepaald CO2-budget – maar waar anderzijds het vliegen voor de veelvliegers véél duurder wordt. Dit is beter dan bijvoorbeeld een CO2-belasting, waarbij vliegen of andere zaken wel buiten bereik van degenen met lagere inkomens komt te liggen.

 3. Jan Juffermans zegt

  Voortbordurend op de bijdrage van René Heeskens, zou je ook kunnen besluiten om wel de mogelijkheid te bieden om een deel van je CO2eq-budget te kunnen verkopen, maar dan alleen aan de overheid. Dan kunnen die rechten uit de handel worden genomen, wat ook een extra reductie van de CO2-uitstoot betekent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.