Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Interview > Uitgesproken > “De biologische beweging moet weer politiek worden”

“De biologische beweging moet weer politiek worden”

Maarten van der Schaaf | 18 februari 2020 | 5 Reacties

Het ontbreekt de biologische sector aan ambitie om de wereld te veranderen, vindt Ronald van Marlen, bestuurslid van Stichting Demeter, Ombudsman bij Stichting EKO en zelf ook bio-ondernemer. “De biologische sector dreigt in slaap gesust te worden door het comfort van 10 procent marktgroei per jaar.”

Ronald van Marlen houdt de biologische beweging graag bij de les. Terwijl de biosector het afgelopen decennium razendsnel groeide, reisde Van Marlen stad en land af met scherpe kritiek op de sector waarin hij zelf al 30 jaar actief is, momenteel als directeur van fruitproducent Toppas Organic. De kern van zijn kritiek is dat de biosector is opgeslokt door de markt en te veel onderdeel is geworden van het establishment. “We hebben ons bewust laten verleiden door de grote winkelketens die wel onze biologische producten willen hebben, maar niet geïnteresseerd zijn in onze waarden. Het mag dan goed gaan met de biosector, als sociale beweging zijn we ingesloten geraakt en staan we op het punt om onze veranderkracht te verliezen.”

Waarom is dat erg?
“De biologische beweging is in de jaren 70 ontstaan vanuit de wens om ons voedselsysteem fundamenteel te veranderen. Zo’n nieuw voedselsysteem zou volgens de biobeweging gestoeld moeten zijn op vier pijlers: gezondheid, ecologie, zorg en eerlijkheid. De vraag naar biologische producten mag dan hard groeien, het huidige systeem is nog altijd doodziek. De huidige stikstofproblematiek toont dat aan. Het stikstofoverschot is een symptoom van een ziek landbouwsysteem dat we bewust hebben vormgegeven volgens de principes van de vrije markt.”

Het landbouwsysteem is nog steeds ziek, dus de biobeweging kan niet voldaan achterover leunen.
“Precies. In de jaren 70 zeiden biologische boeren al dat de gangbare landbouw een ecologisch drama is. Helaas is die ecocide nu realiteit: 75 procent van de insecten is verdwenen, onder meer als gevolg van chemische bestrijdingsmiddelen door de gangbare landbouw. En deze massavernietiging gaat nog altijd door. De biologische sector heeft dus alle recht om zijn mond open te doen, want de sector heeft het gelijk aan zijn zijde. Toch praat vrijwel niemand hier meer over.”

Hoe verklaart u die stilte?
“Een kenmerk van alle sociale bewegingen is dat ze niet strak georganiseerd zijn. De verschillende partijen komen alleen bij elkaar en vormen een beweging wanneer ze zich ernstige zorgen maken, zoals bij de komst van genetisch gemodificeerde producten. Dan zie je dat mensen samenkomen en de straat op gaan. Vervolgens verdwijnt de beweging weer uit het zicht. Het is als een vulkaan die slaapt en af en toe uitbarst. Daarnaast is de biologische sector in slaap gesust door het comfort van 10 procent marktgroei per jaar. Dat is ook niet zo vreemd. Veel mensen in de biobeweging hebben zich jarenlang kapot gewerkt en veel weerstand te verduren gekregen. Nu plukken ze eindelijk de vruchten van hun doorzettingsvermogen. Ze hebben zoiets van: we hebben ons best wel gedaan.”

Er zijn toch ook veel jonge mensen actief in de alternatieve landbouw?
“Zeker, veel jongeren experimenteren met korte ketens, ze bedenken pluktuinen, starten voedselbossen. Dat is leuk, het zijn de zaadjes van de toekomst. Ik vind dat de gearriveerde partijen in de biosector meer moeten doen om die initiatieven te ondersteunen. Maar het ontbreekt hun aan passie. En het gevoel van urgentie rondom de klimaatcrisis ontbreekt bij hen soms ook, hoe vreemd dat ook klinkt. Dat merk je bij de klimaatmarsen en jongerenprotesten als Fridays for Future en Extinction Rebellion.

“Gearriveerde biobedrijven schuiven aan bij allerlei slaapverwekkende vergaderingen in Den Haag en Wageningen”

De biosector zou zich daar eenvoudig bij kunnen aansluiten; zij staan immers voor dezelfde waarden als waar wij voor staan. Maar in plaats daarvan schuiven gearriveerde biobedrijven aan bij allerlei slaapverwekkende vergaderingen in Den Haag en Wageningen over stikstof, kringlooplandbouw en precisielandbouw. Daarmee laten we ons inkapselen in het bestaande regime, terwijl we juist dat systeem fundamenteel ter discussie moeten stellen.”

In die “slaapverwekkende vergaderingen” heeft de biosector wel inspraak op het overheidsbeleid. Is dat niet zinvoller dan demonstreren?
“Dat vraag ik me af. Die beleidsvergaderingen gaan meestal over één issue (zoals stikstof) soms over het hele domein (de landbouw) maar vrijwel nooit over het neoliberale systeem waarin we opereren. Bovendien mogen we wel meepraten, maar biologisch mag niet meer politiek zijn. 75 procent van wat we zouden willen zeggen, mogen we niet zeggen, omdat we dan als radicaal worden bestempeld en niemand meer naar ons luistert.

Wat zou u willen zeggen?
“Dat de ecocide die gaande is in de gangbare landbouw vandaag moet stoppen.”

…en dat iedereen biologisch moet verbouwen?
“Nee, dat hoort u mij niet zeggen. Ik ben niet dogmatisch over bio, maar ik vind wel dat biologisch een van de landbouwmethoden is die meer steun moeten krijgen. Biologisch is een landbouwmethode die werkt, met een stevige markt, een bewezen meerprijs, wettelijk vastgelegd, geborgd door controle en met vertrouwen van consument en burger. Het systeem staat als een huis.”

Ondertussen promoot minister Schouten nieuwe concepten als kringlooplandbouw en natuurinclusieve landbouw.
“Daaraan zie je dat de lobby van de gangbare landbouw, de banken die dat systeem financieren en de chemiebedrijven die bestrijdingsmiddelen maken enorm effectief is. Zij bestrijden biologisch niet direct, maar veranderen de terminologie. Dat is de meest effectieve methode om een sociale beweging te neutraliseren. Ze lobbyen voor een andere term, kringlooplandbouw in dit geval, en proberen daarbinnen invloed te verwerven. Op die manier lukt het hun om de transformatie van de gangbare landbouw te vertragen. Die nieuwe landbouwconcepten moeten immers eerst getest worden voordat een grootschalige transitie kan plaatsvinden. Ondertussen gaat de ecocide gewoon door! Vergelijk het met de auto-industrie. Daar hebben de grote autobouwers ook jarenlang de transitie naar elektrisch rijden vertraagd. Door de komst van Tesla is die markt in beweging gekomen en lijkt de verbrandingsmotor eindelijk te verdwijnen.”

Hoe zou de biobeweging zo’n snelle transitie kunnen forceren?
“Veel collega’s willen een positief geluid laten horen als antwoord op de intimiderende protesten van de gangbare boeren. Daar ben ik het niet mee eens. Positief denken noch doemdenken vormen een oplossing. Ik pleit voor radicaal realisme: houd je bij de feiten. De gangbare landbouw is een belangrijke veroorzaker van ecocide en daarom moeten we daarmee stoppen. Daar is moed voor nodig van alle partijen, niet alleen van de boeren, want het gaat de hele samenleving aan. Dat is de eerlijke boodschap die we keer op keer moeten meegeven.”

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Uitgesproken Tags: landbouw, Uitgesproken, Kringlooplandbouw, Biologisch Verschenen in: 2020, Down to Earth 57

Maarten van der Schaaf

Maarten van der Schaaf

  • Alle artikelen van Maarten van der Schaaf op Down To Earth Magazine

Reacties

  1. Hans zegt

    19 februari 2020 om 14:49

    Dag Ronald
    Helemaal eens met jou opstelling dat het in slaap sussen aangeeft als letterlijke dood doener voor de biologische landbouw en veeteelt.
    We moeten het echt weer op scherp zetten om de volgende fase goed in te kunnen gaan.
    Vergelijk zie ik met anti rook beweging
    Ook daar heeft de politiek jaren getraineerd

    Misschien tot nader
    In aktie!!
    Hans

    Beantwoorden
  2. Hans zegt

    19 februari 2020 om 20:49

    Beste Ronald,

    Helemaal eens met je standpunt over de biologische landbouw die zich in slaap laat sussen en veel te weinig en krachtig op de trom slaat in Den Haag. Maar biologische boeren laten zich ook erg leiden door het kapitaal. Omdat er goed verdiend wordt moeten de bedrijven steeds groter en boert men op de grens van biologisch op een gangbare wijze. Biologisch bestaat met dank aan de export net als gangbaar. Helemaal een verkeerde richting. Meer regionaal met aandacht voor de bodem en dierenwelzijn en klimaat en milieu. Dan is bijv. het stikstofprobleem ook uit de wereld. Laat je stem als biologische landbouw veel krachtiger horen en leun niet achterover omdat het zo goed gaat.!!

    Beantwoorden
  3. Henk Smit zegt

    24 februari 2020 om 15:03

    Mooi statement, Ronald. Al langer vraag ik me af waarom de ruim 40 jaar beproevde BD en Bio landbouw niet hoorbaar is de maatschappelijke discussie. In het boek, De Gulden Snede, geeft Herman Wijffels een heldere visie over hoe het anders kan. Tot mijn verbazing noemt hij echter nergens met name de biologische landbouw als een bijdrage in de oplossingen. Wel de trend van de kringloop landbouw wordt benoemd. Volgens mij is er een goed alternatief aanwezig, dat we op grote schaal kunnen gaan inzetten en kunnen verbreden met andere vormen van reeds beproevde nieuw vormen economie. Bijvoorbeeld United Economy, een circulair betaalsysteem waarmee duurzame bedrijven onderling mee afrekenen.
    Samenwerken, verbinden en onze stem laten horen! Ik ga graag mee de barricade op!

    Beantwoorden
    • Maarten van der Schaaf zegt

      24 februari 2020 om 15:05

      Mooi, Henk!

      Beantwoorden
  4. Michiel Damen zegt

    28 februari 2020 om 21:07

    Ronald van Marlen schrijft dat het de biologische sector aan wil ontbreekt om de wereld te veranderen. Helemaal mee eens. Maar het zou de biologische sector in vooral Nederland sieren ook eens naar zichzelf te kijken als zij een door de EU gesubsidieerde slogan richting consument in de trant van “Bio – lekker voor je’ de wereld in slingert. Dat zou moeten zijn: Bio – goed voor de aarde’ of iets vergelijkbaars. Iemand bij BioNext en Stg Demeter heeft daarbij zitten slapen. En was wellicht geïndoctrineerd door Albert Heyn denken.
    Het hele probleem met de biologische sector is al sinds de 70er jaren dat de consument volstrekt niet serieus wordt genomen. Deze wordt alleen genoemd als het groeipercentage van de sector ter sprake komt Samenwerking wordt in de meeste gevallen alleen met de mond beleden (de goeden niet te na gesproken). Er zijn ook veel te veel onduidelijke keurmerken. Demeter wordt onvoldoende uitgelegd; zelfs een blad als Dynamisch Perspectief wordt de consument onthouden. True cost of food info staat nog in de kinderschoenen. De Bio klant wordt alleen benaderd als er geld voor de aankoop van grond nodig is. Ook in het artikel van van. Arlen komt het woord consument niet voor.
    Het zou daarom zeer goed zijn als de biologische sector bijvoorbeeld ook maatschappelijk actief zou worden in het kader van de UN Decade of Ecosystem Restoration (2021-2030). En aan zou sluiten bij de Sustainable Development Goals van de VN zoals Eosta in haar rapport al heeft gedaan. En dat vooral ook samen met de consumenten op een serieuze manier.
    Overigens zijn er in India volgens hun website 50.000 biodynamische boeren opgeleid. En in Egypte gaat het met Sekem ook maatschappelijk de goede kant op. In Nederland is het probleem vooral de remmende voorsprong sinds 1919 en gemakzucht. Ook bij Stg Demeter, vrees ik. Maar dat gaat allemaal veranderen als ik Ronald moet geloven.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Samen eten

“Nu eet ik tenminste één keer in de week gezond”

Bij de moestuinen en wijkrestaurants van Van Tuin tot Bord kunnen buurtbewoners gezond eten en bloeien nieuwe vriendschappen op.
Samen eten

Aanschuiven voor de voedseltransitie

In Deventer kan je eten de stadsboerderij De Ulebelt, waar gezonde, duurzame én goedkope maaltijden gekookt worden. Michiel Bussink schuift aan.
Uitgesproken

“Zeggen dat iedereen welkom is, is niet genoeg”

De klimaatbeweging moet inclusiever, vindt Tuur Sinke van MBO for Climate. Mbo'ers worden niet goed betrokken bij acties. Dat moet anders.
Politiek, Uitgesproken

“De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Is populisme alleen iets voor radicaal-rechts? Chris Julien vindt van niet, volgens de klimaatfilosoof is het tijd voor ecopopulisme.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons