Wie voor protectionisme is, wordt in de hoek gezet van rechtse engerds. Raar, vindt Michiel Bussink, want protectionisme betekent: beschermen. Een pleidooi voor vrijzinnig verzet tegen vrijhandel met heerlijk recept.
Er is veel raar in de wereld. Wie bijvoorbeeld voor protectionisme is, wordt in de hoek gezet van de nationalisten, populisten, Trumpianen, xenofoben, Brexiteers, PVV-ers en andere rechtse engerds. Terwijl protectionisme letterlijk zegt: beschermen, met behulp van regelgeving. Van wat de moeite waard is, zou je er aan toe kunnen voegen, wat voor veel geldt: onze gezondheid, onze lucht, bodem en water, ons landschap, werkgelegenheid, welzijn, onze natuur en dieren.
In plaats van beschermen wordt er vrijhandel op losgelaten, want we zijn immers internationaal en voor ‘open grenzen’. Maar die vrijhandel heeft als gevolg dat accumulatie van kapitaal het dominante maatschappelijke mechanisme wordt. Minder ingewikkeld gezegd: zoveel mogelijk produceren, doet er niet toe wat, tegen zo laag mogelijke kosten, ten behoeve van de winsten van bedrijven en aandeelhouders. Ongeacht wat de effecten zijn op dat wat de moeite waard is om te beschermen zoals gezondheid etc., zie boven.
Met als gevolg: appels uit Argentinië en Nieuw-Zeeland in de winkel, rozen uit Kenia, kipfilet uit Brazilië en Argentinië. Toenemend gesleep over de wereld van spullen die we hier ook prima kunnen produceren. Ten koste van klimaat, onze eigen boeren, landschap, dierenwelzijn én eerlijke handel.
Een voorbeeld van die laatste twee: de dierenwelzijnseisen voor kippen worden binnen de EU beetje bij beetje strenger. Veel te weinig nog, maar allà, beter dan niks en het begin is er: legbatterijen zijn bijvoorbeeld sinds 2012 verboden. Maar niet buiten de EU en dus worden er in de EU ook eieren en kippenvlees verkocht die niet aan de EU-regels voor dierenwelzijn voldoen: vooral in de horeca en met kant-en-klaar-producten heb je kans op kippenvlees en – eieren van elders mishandelde kippen. Oneerlijke concurrentie voor onze eigen boeren. Maar je hoort er niemand over, want tja, vrijhandel.
Tijd om luid duidelijk te maken: we zijn voor protectionisme, van de vrijzinnige soort dan. Want een kwestie van goed zorgen voor het leven, waar dan ook ter wereld.
Guus Geurts zegt
Ben het er helemaal eens. Heel fijn dat je hier aandacht aan besteedt. 🙂