Moeten we windenergie aan grootschalige projectontwikkelaars overlaten of moet de samenleving zelf de controle houden? Projectontwikkelaars en milieuactivisten botsen over een windmolenpark in de documentaire Cape Spin.
Voor de kust van Cape Cod ten zuid-oosten van Boston moet het allereerste Amerikaanse windmolenpark in zee komen. Het plan heeft geleid tot een heftige strijd tussen voor- en tegenstanders. Gezamenlijk spendeerden ze inmiddels 70 miljoen dollar om hun gelijk te halen.
“Dit is een Amerikaans voorbeeld van een discussie die internationaal speelt”, benadrukken regisseurs Robbie Gemmel en John Kirby. Ze waren in november op het IDFA-festival om hun documentaire Cape Spin: An American Power Struggle onder de aandacht te brengen.
Objectief
Robbie Gemmel volgt de controverse rond de bouw van het windmolenpark – inmiddels teruggebracht tot 130 gigantische windturbines op een gebied zo groot als Manhattan – vanaf het begin in 2001. Aanvankelijk filmt hij alleen de openbare bijeenkomsten, maar na verloop van tijd krijgt hij toegang tot de campagnes van de twee belangrijkste opponenten, Clean Power Now en Alliance to Protect Nantucket Sound.
“Bij de voorstanders werd ik met open armen ontvangen, die grepen de kans hun standpunten naar voren te brengen meteen aan”,zegt Gemmel. “De tegenstanders deden aanvankelijk nogal geheimzinnig. Begrijpelijk, want hun strategieën zijn niet altijd even zuiver.”
Omdat de regisseurs een objectieve film wilde maken, ging de Alliance alsnog overstag, zonder inspraak te eisen. De enige concessie die de makers deden is dat ze in de film hebben opgenomen hoe “lelijk” de windmolens er straks uit zullen zien.
Aangezien rijke, invloedrijke Amerikanen met buitenhuizen aan de kust van Cape Cod de tegenstanders steunen, wordt de term ‘nimby’ veelvuldig gebezigd. Een van de grootste financiers van het tegenkamp, steenkolenmagnaat Bill Koch, roept het letterlijk in de media. Waarop een lobbyist van de voorstanders opmerkt: “Hoe groot is de achtertuin van die gasten eigenlijk!?”
“Natuurlijk gaat het Koch er meer om dat de energiemarkt door dit project dreigt te veranderen”, zegt Kirby. “Cape Wind is het begin van een heel netwerk van offshore windmolenparken”, vult Gemmel aan. “Als de infrastructuur er eenmaal is, dan zullen meerdere projecten volgen. Producenten van fossiele brandstoffen doen alles wat ze kunnen om dit tegen te houden.’
Schaarste
En dat is ze volgens Kirby decennia lang gelukt. “Het lukt de fossiele brandstoffen-industrie al tientallen jaren hernieuwbare energie te dwarsbomen. We hadden wereldwijd zoveel verder kunnen zijn. Maar de wind is gratis en daarmee kun je op de handelsmarkten niet op dezelfde manier speculeren als met olie of gas. Die platforms kunnen ze sluiten om schaarste te creëren, maar dat kan niet met wind. Op de lange termijn kunnen ze gewoon niet zoveel geld verdienen met hernieuwbare energie.”
Dat de discussie complex is, blijkt wel als ook de ‘groene’ senator Ted Kennedy actie begint te voeren tegen het windmolenpark. Ook zijn familie heeft een buitenhuis dat uitkijkt op Cape Wind. Kennedy’s argument is echter dat 800 miljoen dollar belastinggeld in de zakken van een private projectontwikkelaar verdwijnt.
Een legitiem punt, vindt Kirby, en een belangrijke discussie die uit de controverse rond Cape Wind is voortgekomen. “Van wie zijn de wind en het land waarop het project is gebouwd? En wie krijgt de winst ervan? Dat geldt trouwens voor alle grondstoffen, het is het systeem dat we hebben. Hopelijk verandert dat in de toekomst met de derde weg die wij in de film voorstellen. Ik vind dat de toekomst van onze grondstoffen een democratisch gecontroleerde toekomst moet zijn, en ook het eigendom moet democratisch geregeld zijn. ‘Occupy’ de grondstoffen, als ik die term mag aanhalen.”
Overigens is het ‘pro’-team dáár nu juist niet blij mee. “Ze vinden het te kleinschalig en ze zijn bang dat moeilijk is om het te financieren.” Bovendien: Cape Wind heeft inmiddels ook slechts de helft van zijn financiering rond. En uiteindelijk doen de ontwikkelaars het ook niet vanuit altruïstische motieven.
http://youtu.be/VcBB73eF7RY
Bekijk de trailer op YouTube.
Geef een reactie