Reacties

 1. Marian zegt

  Misschien dat verhaal er omheen weglaten en gewoon maar meteen reclame maken voor vlees eten? Krijgen we binnenkort in Down to Earth ook stukjes die een lans breken voor hybride SUVs of de voordelen van geo-engineering?

 2. Marian zegt

  Pleiten voor minder maar beter vlees, prima, hoewel ook de biologische veehouderij inclusief transport en slacht niet bepaald ideaal en gelukkigmakend is, maar er een recept voor hamburgers (ons per persoon!) aan toevoegen, gaat wat ver. Lijkt op pleiten voor minder alcoholgebruik en tegelijk een goede wijnsuggestie doen.

 3. jim zegt

  Het moest er maar eens uit, ik erger mij rot aan die recepten van Dhr Bussink en het betweterige toontje waarop ze gebracht worden.

  Laat ik nu zelf creatief koken geleerd te hebben juist door het feit dat ik al zo lang zonder vlees eet. Dus die receptjes van hem kunnen mij gestolen worden, ik heb dat niet nodig. Ik heb bovendien leren improviseren ook. Kijk die Bussink kan er niks aan doen, die is nu eenmaal zo, eet graag dieren en voelt zich heimelijk schuldig dus bedenkt hij er iets op maar waarom mij er mee lastig vallen en, erger, uitgerekend in dit blad van ’n milieuclub?

  Dat Milieudefensie hem daarvoor een podium geeft is vreemder maar wellicht zitten daar ook aardig wat heimelijke vlees-verslaafden tussen, een andere reden kan ik er nauwelijks voor bedenken. Nu is het een illusie is om te denken dat iedereen vegetariër zou kunnen worden, daartoe zijn sommige mensen – wellicht is het iets genetisch – te zeer verslaafd aan de consumptie van dode dieren en bloed. Misschien zou Dick Schwaab iets kunnen vinden in de architectuur van de hersenen dat er op wijst. Is het nodig om te evolueren naar een vegetarisch dieet? De culinaire cultuur in India en Ethiopië bijvoorbeeld doen anders vermoeden.

  Doorgaans beticht men vegetariers van fundamentalisme maar hier gaat het toch wel ongeveer net zo als met greenwashing; Michiel volhardt in zijn strijd op het recht dieren te eten en zoekt er argumenten bij waardoor minstens de helft van zijn recepten vlees bevatten of ‘stiekem’ met ’n truc (wanneer er staat dat je ook vegetarisch gehakt kunt gebruiken of groentebouillon in plaats van kippebouillon).

  Wanneer je als milieuclub eigenlijk juist het vegetarisch alternatief zou moeten stimuleren en koesteren mag Michiel zijn frustratie over zijn ingeperkte verlangen op de lezer botvieren met ideologisch verantwoord vlees eten, laten we het HOLOL noemen. Maar waarom? Wat is de importantie?

  Kijk George Monbiot doorbrak tenminste ooit nog een taboe met zijn roadkill gerechten maar wie zit er nu te wachten op stukjes van iemand die het niet kan laten en daarom wanhopig zijn ‘honger’ poogt te stillen met ideologisch verantwoorder vlees etc. Omdat hij klinkt alsof wij het vegetarisme tot taboe dienen te bestempelen? Dat klinkt pas fundamentalistish!

  Zijn propaganda voor vlees in dit blad zegt waarschijnlijk echter nog meer over ’n redactie die zich eventueel schuldig voelt over haar heimelijke verlangens of hun boosheid er op beoordeelt te worden, die vleselijke lust.

  Het blijft gewoon foute propaganda, ‘verneinung’, die niet thuis hoort in het blad. Ik heb geen boodschap aan zijn verlangen en de moeite die hij doet het te vergoeilijken, zijn frustratie. Zijn probleem is zijn verslaving. Noem het beest gewoon bij de naam en hou op met die flauwekul een serieus blad onwaardig. Plaats vegetarische recepten of plaats er helemaal geen, laat de exercities van Michiel Bussink zich tot zijn eigen website beperken denk ik bij mezelf, ik zit helemaal niet te wachten op recepten waar een luchtje aan zit. Belangrijker: wie wel?

  India en Ethiopie of Eritrea en wat ze daar koken lijkt mij vele malen meer de ‘moeite’ waard er aandacht aan te besteden, hoe hebben ze daar van generatie op generatie deze vleesloze traditie vormgegeven en met welk fantastisch resultaat? Met de nadruk op moeite dus ook. De moeite die men zich er getroost er iets van te maken zonder vlees voornamelijk. Stop daar je energie eens in. Maar nee, zet mij gerust weg als fundamentalist en geef Michiel een hoekje waarin hij zich over zoveel onbegrip mag beklagen. Onbegrip over dat het zo verdomde moeilijk is te hunkeren naar vlees en van daaruit er lustig op los te prediken. De miskenning! Hou toch op zeg. Kan het een beetje minder?

  “Lekker, met respect voor het beest, mens, natuur, landschap.”

  Sorry, wat zeg je? Ah, lekker, zeker verkeerd verstaan.

  Meat consumption per country 2015 FAO chart
  (Overigens, en daar keek ik van op, kan een Luxemburger bijna voor een Astraliër doorgaan, huist de EU landbouwlobby er soms?)

  Alle meningen hierboven zijn van mij, bij het vervaardigen ervan is geen bloed vergoten noch is er aan dieren leed toegebracht.

 4. jim zegt

  via chartsbin.com

  Oh well… alsof het niet genoeg is staat er ergens ook nog eentje met de voorspelde exponentiële groei die er aan komt tot 2024. Wie echter om zich heen kijkt en gewoon oplet ziet de tendenzen overal om zich heen. Zelfs de salade is in enkele luttele jaren door de slager gekaapt en het befaamde broodje gezond van weleer is in vrijwel alle gevallen inmiddels met vleeswaar uitgerust. De hoogste tijd om vlees consumeren te propageren dus, en daarnaast vleeseters, zoals Bussink, als slachtoffers aan te merken.

  Tijd voor een reclaim volgens mij. Reclame voor vlees eten maken doe je maar ergens anders. Stimuleer het broodnodige vegetarisch alternatief! Al was het alleen al omdat wilde dieren uitsterven hun habitat verdwijnt omdat wij onze gedomesticeerde dieren zo lekker vinden en omdat onze huisdieren moeten eten. Net zomin als laboratoriumvlees geen reëel alternatief is geldt voor veel zogenaamd verantwoord vlees dat het op grote schaal produceren ervan, met de geschapen behoefte, uiteindelijk toch voor enorme problemen zal zorgen. Hoe minder hoe beter gaat dan dus ook op voor Michiel z’n brouwsels, op papier danwel in de keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.