Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Boekweitrisotto met ecosysteembietjes

Boekweitrisotto met ecosysteembietjes

Michiel Bussink | 12 januari 2019 | 2 Reacties

Een verhaal dat mensen helpt tot inkeer te komen, dat vertel je als milieubeweging niet met een woord als ‘ecoysteemdiensten’, vindt Michiel Bussink. “Een dodelijk woord voor de levende natuur.” Met heerlijk bietjesrecept.

De donkere dagen voor, tijdens en na kerst nopen tot naar binnen trekkende bewegingen, haardzitten, inkeer. Waartoe zijn wij op aarde en waar moet het allemaal heen? Met de secularisatie zijn de antwoorden verdwenen, maar de vragen gebleven. Een vraag daar bovenop is of dat erg is.

 

De vragen zijn misschien wel belangrijker dan de antwoorden. Want wie zich de vraag stelt ‘Waartoe zijn wij op aarde?’, heeft als vanzelf minder behoefte om nieuwe kerncentrales te beginnen, wapens aan Saoedi-Arabië te verkopen of pleitbezorger van economische groei te zijn. Mij vergaat dan in ieder geval de zin tot het plegen van dergelijke gruweldaden.

 

Anderen stellen zich blijkbaar die vraag niet óf misschien moeten we ze toch wat richtingaanwijzers geven, bij wijze van antwoord. Het verhaal van de milieubeweging kan daarin best een rol spelen. Mits milieu niet verengd wordt tot percentages uitgestote stofjes, klimaattafelcompromisgesprekken of – gruwelijkste der jargonnen – ‘ecosysteemdiensten’, een woord dat steeds vaker opduikt in allerlei goedbedoelde teksten.

 

Toen ik het voor het eerste hoorde, kreeg ik last van een stevige blokkade. Het ‘eco’ appelleert aan iets positief groens. Maar bij het ‘systeemdiensten’ doemt een immense, ondoorgrondelijke, angstaanjagende grijze brei voor mijn geestesoog op. Hier klopt iets niet. En inderdaad: het woord ‘ecosysteemdiensten’ blijkt te staan voor lucht, water, planten, voedsel, dieren, ontspanning, rust, kringlopen, bodem, voortplanting. Oftewel al het moois en fijns dat de natuur ons biedt en waar we niet zonder kunnen. Een dodelijk woord voor de levende natuur. Waar wij onlosmakelijk deel van uitmaken. Heel concreet en lijfelijk.

 

Immers, eens was je rechteroog een rood bietje.

 

 

 

Immers, eens was je rechteroog een rood bietje. Dat – voordat onze darmen het verteerden en het omzetten in bouwstoffen – groeide uit lucht, water, zonlicht en nutriënten en mineralen in de bodem. De bodem waartoe wij – met rechteroog en overig stoffelijk overschot – ooit weer terugkeren. Opgenomen in de kringloop van het leven en duizend nieuwe rode bietjes.

 

Een nogal cruciaal besef, zowel wetenschappelijk te onderbouwen als van levensbeschouwelijke waarde. Een besef dat onvermijdelijk oproept tot zorgzaamheid. Voor wie het wil zien, horen, proeven, beleven, erkennen, belijden én vieren. Cheers! En dat de ecosysteemdiensten u – in deze donkere dagen – wel moge bekomen.

Beeld: Pixabay

Boekweit met rode bietjes à la risotto

*300 gram boekweit

*bouillon (of bouillonpoeder of -blokje)

*1 ui

*zonnebloemolie

*eetlepel dillezaadjes

*1 teen knoflook

*bietjes (2 grote of 3 kleinere)

*glas rode wijn

*100 gram verse geitenkaas of (vegan) hazelnoten

*olijfolie

*peper en zout

Rooster de boekweitkorrels een paar minuten in een scheut zonnebloemolie. Voeg dan 7 deciliter bouillon toe (al dan niet gemaakt met bouillonpoeder of blokje) en kook gaar in zo’n 25 minuten. Fruit de gesnipperde ui, bak de dillezaadjes en gesnipperde teen knoflook even mee en voeg de schoongemaakte en in stukjes gesneden bieten toe. Laat even bakken, doe dan een snuf zout en de wijn er bij en laat zo’n twintig minuten zachtjes stoven. Roer de gare bietjes door de gare boekweit en voeg vervolgens de geitenkaas of gehakte, even geroosterde hazelnoten en een scheut olijfolie toe. Warm even goed door en breng op smaak met peper en zout en eventueel wat extra olijfolie.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: duurzame landbouw, biodiversiteit Verschenen in: — Down to Earth 50 (december 2018/januari 2019)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Reacties

  1. Margje Vlasveld zegt

    25 januari 2019 om 08:50

    Dank voor dit mooi aangeklede recept, ik ga het vanavond eten hoop ik, daarvoor zou ik het liefst het recept doorsturen naar mijn man. Door middel van een knop onder elk bericht (delen via mail, twitter of whatsapp bijvoorbeeld) kunnen leuke berichten als deze gemakkelijk gedeeld en dus breder in de aandacht komen.
    Fijn als jullie dat graan doen! Ik kan op die manier mijn patiënten ook op een leuke manier interesseren voor het Grote Verhaal

    Beantwoorden
  2. Aafke zegt

    25 januari 2019 om 16:55

    Ha Margje, goed idee. Tot die tijd kan je ook de link die bovenin de balk staat kopiëren en in een app of mailbericht plakken.
    Zodoende is het ook interessant gebruik te blijven maken van andere sociale media en app programma’s, zoals bijvoorbeeld Signal.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Boeren voor de toekomst

“Het begint allemaal met een zaadje”

Reclaim the Seeds organiseert zadenmarkten, voor de biodiversiteit en tegen de monopolievorming van grote bedrijven in de agro-industrie.
Artikel, Biodiversiteit

Ecosystemen in de vuurlinie

Bij het conflict in Oekraïne krijgt ook het milieu zware klappen. Onderzoekers houden de unieke en kwetsbare ecosystemen zo goed mogelijk in de gaten.
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons