Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Energie & klimaat > Beperken rundvlees en voedselverspilling goed voor klimaat

Beperken rundvlees en voedselverspilling goed voor klimaat

Manuel Beterams | 14 mei 2014 |

Minder rundvlees eten, het beperken van voedselverspilling en CO2 vastleggen in landbouwgronden zijn drie manieren waarop de wereld snel broeikasgasemissies van de landbouw kan terugdringen. Dat blijkt uit een onlangs verschenen Amerikaans rapport.

koeien in de wei
Foto: Michiel Wijnbergh

Op dit moment is landbouw goed voor bijna een vijfde van de mondiale uitstoot van broeikasgassen, als aan landbouw gerelateerde ontbossing wordt meegenomen. Maar een nieuw rapport van het Amerikaanse Climate Focus en California Enviromental Associates stelt dat het implementeren van twaalf strategieën, met name gericht op de Verenigde Staten, China, Brazilië, India en de Europese Unie, binnen zestien jaar een reductie van 50 tot 90 procent van die emissies kan bewerkstelligen, én kan voorzien in het voeden van een groeiende wereldbevolking.
“Er zijn genoeg manieren waarop beleidsmakers kunnen helpen om de productiviteit van boeren te helpen verhogen, en waarmee ze tegelijkertijd klimaatsverandering kunnen mitigeren”, zegt co-auteur Charlotte Streck van Climate Focus. “We moeten voor eens en voor altijd af van het idee dat productiviteit en duurzaamheid niet samen zouden kunnen gaan.”

Rundvlees klimaatonvriendelijk

Een van de in totaal twaalf strategieën die het rapport beschrijft richt zich op het veranderen van het consumptiepatroon van mensen. Amerikanen en Europeanen zouden minder rundvlees moeten gaan eten en Chinezen moeten worden aangespoord af te zien van meer rundvlees in hun dieet.
Het rapport stelt dat de productie van rundvlees verantwoordelijk is voor een niet geringe 35 procent van het totaal aan landbouwemissies.  “We kunnen er niet omheen”, legt Streck uit. “Koeien zijn ongelooflijk inefficiënte voedselbronnen. Ze consumeren een gigantische hoeveelheid voer en verbruiken mede daardoor veel landbouwgrond en water. Varkens, kippen en duurzaam gevangen of gekweekte vis, en zeker plantaardige eiwitten, zijn veel beter voor het klimaat en bovendien gezonder voor mensen.”

“Koeien zijn ongelooflijk inefficiënte voedselbronnen”

Hoewel de jaarlijkse consumptie van rundvlees in de VS terugloopt, meldt het rapport dat “de VS nog steeds per persoon de hoogste vleesconsumptie kent van de grotere economieën, en deze consumptie meer dan twee keer zo groot is als wat in een gezonde levensstijl past”. Beleid in de VS gericht op het overstappen van rundvlees naar ander vlees of plantaardig voedsel kan daarom een grote invloed hebben op het beperken van de klimaatverandering.

koeien-bioindustrie Klimaatvriendelijk dieet

In China valt nog meer winst te behalen: experts voorspellen dat de consumptie van rood vlees daar in 2050 met meer dan 100 procent is toegenomen. Maar dit hoeft niet zo te lopen. “Omdat Chinezen op dit moment een klimaatvriendelijk dieet hebben en nog niet massaal rundvlees eten, is het nog steeds mogelijk om consumptie van rundvlees te ontmoedigen zonder diep in te grijpen in de tradities en cultuur van het land, zegt co-auteur Amy Dickie van de California Environmental Associates. “Het sturen van het Chinese dieet in een meer klimaatvriendelijke richting zou grote voordelen opleveren voor de gezondheid van de mensen, voor de voedselzekerheid in het land én voor het mondiale klimaat.

We gooien te veel eten weg

Het beperken van voedselverspilling is een andere manier om én emissies drastisch te reduceren én een groeiende bevolking te voeden, stelt het rapport. De FAO schat dat ongeveer een derde van het voedsel dat op de wereld wordt geproduceerd nooit wordt opgegeten, maar uiteindelijk verloren gaat ergens in de transportketen of bewust wordt weggegooid door winkeliers of de consument.  Andere schattingen spreken zelfs van 50 procent. Hoe dan ook, voedselverspilling heeft een grote impact op het klimaat. “De CO2-footprint van verspild voedsel wordt geschat op 3.3 gigaton CO2-equivalent, waarmee het de op twee na grootste emissiebron is, na China en de VS”, valt in het rapport te lezen.

Verminderen voedselverspilling is grote stap richting oplossen van het mondiale voedselprobleem

Dit verspilde voedsel verergert eveneens waterschaarste, bodem- en watervervuiling, en vermindert de voedselzekerheid. Sterker nog, het drastisch verminderen van voedselverspilling kan een grote stap betekenen richting het oplossen van het mondiale voedselprobleem. De auteurs stellen dat het halveren van de huidige voedselverspilling kan voorzien in 22 procent van het extra voedsel dat in 2050 nodig is om de wereldbevolking te voeden.
Het rapport raadt  de VS en de EU tevens aan goed te kijken naar de houdbaarheidsdata op het eten, opdat consumenten niet langer etenswaren weggooien die nog prima te gebruiken zijn (dit heeft de Nederlandse regering inmiddels ook onderkend). Ook zouden supermarkten moeten worden aangesproken op hun gebruik om eten dat niet aan bepaalde esthetische standaarden voldoet, weg te gooien.

CO2 opslaan in bodem

Een derde aanbeveling uit het rapport heeft betrekking op het potentieel van landbouwecosystemen om meer CO2 op te slaan in de bodem, gewassen en bomen. In deze ecosystemen zou tussen de 700 en 1600 megaton aan CO2-equivalent kunnen worden vastgelegd in 2030.
“Een aanzienlijk deel van de wetenschappelijke gemeenschap spreekt terecht zijn zorgen uit over te grote nadruk op de voordelen van het vastleggen van CO2 in de bodem, die teveel kan afleiden van andere maatregelen in de landbouwsector die even effectief kunnen zijn in het bestrijden van klimaatverandering”, stellen de auteurs. “Echter, de meeste methoden voor het vergroten van opslag van CO2 in de bodem zijn ook duurzame landbouwmethodes die tot hogere opbrengsten leiden en ervoor zorgen dat de bodem meer water vasthoudt.”

Ontbossing

Bij de aanbevolen maatregelen wordt het gebruik van ‘biochar’ (houtskool) genoemd, het planten van bomen op de enorme weidegronden in Brazilië en meer onderzoek op het gebied van het vastleggen van CO2 in landbouwecosystemen.
“Landbouw is de grootste oorzaak voor ontbossing ter wereld,” zegt Dickie. “Verbeterde landbouwmethodes, zoals we in dit rapport hebben belicht, hebben verschillende voordelen, waaronder een vermindering van de ontbossing en vervuiling van waterlopen.”

“Landbouw is de grootste oorzaak voor ontbossing ter wereld”

Bij de overige aanbevelingen die het rapport doet, wordt ingegaan op het gebruik van landbouwsubsidies in onder meer de EU: “Overheidssubsidies zijn de meest voorkomende stimuleringsmaatregelen in de landbouwsector. Maar op dit moment vallen de subsidies slechts zelden samen met klimaat- of milieudoelen. Hervorming van landbouwsubsidies in grote landbouweconomieën, vooral in de VS en de EU, zou dan ook enorm waardevol zijn.”

Nederlander verspilt drie keer meer voedsel dan hij denkt

voedselverspillingNederlanders gooien per persoon drie keer meer ongebruikt voedsel in de prullenbak dan ze zelf denken.
Uit een landelijk onderzoek in opdracht van AKB Bert Muller blijkt dat consumenten denken jaarlijks 15 kilo weg te gooien. Middels een online enquête werd duizend Nederlandse consumenten gevraagd wat ze jaarlijks per persoon denken te verspillen. Gemiddeld schatten zij hun voedselverspilling op slechts 15 kilo. Een groot gedeelte gaf zelfs aan nooit tot slechts heel af en toe eten weg te gooien.
Uit onderzoek van bureau CREM blijkt echter dat de werkelijke jaarlijkse voedselverspilling per Nederlandse consument 47 kilo bedraagt. Er is dus een groot verschil tussen wat wij menen te verspillen en wat wij werkelijk weggooien.
Volgens Milieu Centraal, betrokken bij beide onderzoeken, ligt dit aan het geleidelijke karakter van voedselverspilling. “Mensen gooien steeds kleine beetjes tegelijk weg en hebben niet in de gaten dat het uiteindelijk op jaarbasis om bijna vijftig kilo gaat”, aldus woordvoerster Linda Nijenhuis. De voorlichtingsorganisatie helpt mensen hun eigen verspilling te beperken, onder andere met praktische tips. Hier kunt u zien hoe u iets kunt doen aan uw eigen voedselverspilling.

 

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Energie & klimaat, Klimaatverandering, Landbouw & voedsel Tags: voedselverspilling, ontbossing, klimaat, duurzame landbouw Dossier: Megastallen

Manuel Beterams

Manuel Beterams

  • Alle artikelen van Manuel Beterams op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

In actie

In actie als vrijwilliger voor Milieudefensie: Marcia Narain

Marcia Narain natuurlijk kookt regelmatig voor de m­­edewerkers op het Milieudefensie-kantoor, onder het motto: weg met voedselverspilling.
Interview, Klimaatrechtvaardigheid

Kaneelbomen brengen meer welvaart dan nikkelmijnen

WALHI, Friends of the Earth Indonesia, wil dat Europa investeert in hernieuwbare landbouw in Indonesië en pleit voor goede IMVO-wetgeving.
Artikel, Energie & klimaat, Jongeren

Spelletjes spelen voor de planeet

Spellen kunnen helpen om het klimaatprobleem inzichtelijk te maken - en oplossingen vinden leuker. Drie makers vertellen.
Biodiversiteit, Landbouw & voedsel

Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug

In de Achterhoek werken natuurboeren en natuurverenigingen samen om het cultuur- én natuurlandschap te beschermen en in ere te herstellen. Maar de boeren krijgen er weinig voor terug.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons