Shell voor de rechter
Shell veroorzaakt wereldwijd grote schade aan het milieu en klimaat. In Nigeria bijvoorbeeld, waar ze volgens Taiwo Feyisipo nog altijd hun rotzooi niet hebben opgeruimd. En in de Filipijnen, waar Cesar Taguba de rivieren zwart ziet kleuren. In Nederland staat Shell daarom voor de rechter. En daar kunnen we ons maar beter goed op voorbereiden, vindt theatermaker Rebekka de Wit.
Shell voor de rechter: Cesar Taguba
Waarom steun je de klimaatzaak tegen Shell?
“Ik kom uit de Filipijnen, en daar zijn de gevolgen van klimaatverandering allang merkbaar. Denk alleen al aan de verwoestende tyfoon Haiyan. Daar zijn Shell en andere grote CO2-uitstotende bedrijven mede verantwoordelijk voor, stelde de Filipijnse Commission on Human Rights (CHR) eind vorig jaar vast. Hiervoor zullen ze juridisch aansprakelijk moeten worden gesteld. Ook in de Filipijnen.”
Zou een dergelijke rechtszaak daar ook gevoerd kunnen worden?
“Alleen met internationale steun en druk vanuit de Verenigde Naties. In de Filipijnen is recent een anti-terrorismewet aangenomen, waarmee alle critici van de regering de mond gesnoerd worden. Dus ook mensenrechtenactivisten die vechten tegen de grootschalige mijnbouw-, landbouw- en waterkrachtprojecten die het land vernietigen. Het aantal activisten dat wordt bedreigd, opgesloten of vermoord neemt sindsdien toe. Toch geven de juridische procedures in Nederland en Nigeria ons wel hoop dat het recht uiteindelijk zal zegevieren.”
Je zat in de jaren 70 in de gevangenis in de Filipijnen, en moest daarna vluchten vanwege je politiek activisme. Nu ben je 77, en nog even strijdbaar. Hoe hou je het vol?
“Ik behoor tot een inheemse groep uit de Cordillera-regio. Daar wordt meer dan 900.000 hectare natuur bedreigd door zo’n honderd mijnbouwbedrijven. De rivieren zijn zwart van de vervuiling, de bergen en huizen worden vernietigd. Onze cultuur en voortbestaan zijn in gevaar. Als ik naar mijn kleinkinderen kijk, weet ik dat het de taak van mijn generatie is om hun toekomst veilig te stellen en te zorgen dat zij kunnen opgroeien in een gezond klimaat.”
Geef een reactie