Echte schoonheid komt van binnenuit, zegt men, maar het is ook te koop in een potje. Om er fris en fruitig uit te zien, smeren, lakken en poederen we wat af met z’n allen. De gemiddelde vrouw gebruikt per dag twaalf verschillende cosmeticaproducten die samen 168 (!) ingrediënten tellen. Het mannelijk volksdeel is goed voor dagelijks zes artikelen met 85 ingrediënten. Down to Earth pikt een paar spullen van de badkamerplank en vraagt zich af: hoe schoon is onze schoonheid?
Ogen
Het oog wil ook wat en dat krijgt het: mascara en oogschaduw staan in de top drie van meest verkochte schoonheidsproducten. Mascara bestaat onder andere uit water, was, pigment, paraffine en polymeren. Oogschaduw bevat talk en mica.
Voordelen Van mascara en oogschaduw heb je niet veel nodig om er wakkerder uit te zien.
Nadelen Verpakking, inhoud en mascararoller zijn veelal gemaakt van plastic. Mascara is maar 3 maanden houdbaar: veel afval voor iets wat je maar zo kort gebruikt. Volledig biologische waterproof mascara bestaat niet. Talk wordt gewonnen in mijnen waar ook asbest voorkomt en kan er sporen van bevatten. Het mineraal mica komt uit India en is gelinkt aan kinderarbeid.
Impact Het marktaandeel van biologische make-up wordt geschat op 5 tot 7 procent. Mascara (niet-waterproof) en oogschaduw is redelijk gemakkelijk biologisch verkrijgbaar, maar ook als je dat gebruikt, zit je met afval. Een van de dingen die daartegen helpt is: mascara uit eigen keuken. Het kan! Met actieve kool, kokosolie, carnaubawas, sheaboter en vitamine E bij voorbeeld. Of oogschaduw van nootmuskaat en kurkuma.
Lippen
Lippenstift staat op nummer twee van meest verkochte make-up en ook lippenbalsem staat in de top tien. De basis van lippenstift is was, olie en pigment. Die van lippenbalsem sheaboter, bijenwas of minerale olie, zoals petrolatum.
Voordelen Lippenstift is de snelste manier om kleur aan te brengen in je gezicht. Lippenbalsem geeft een verzorgd gevoel.
Nadelen In lippenstift zit vaak palmolie, met de welbekende desastreuze gevolgen voor het milieu. Veel lippenbalsems bevatten minerale oliën, waar kankerverwekkende stoffen in kunnen voorkomen. Ook vind je er soms EDC’s in, ingrediënten die je hormonen verstoren, zoals parabenen.
Impact Wie dagelijks lippenstift of balsem gebruikt, eet volgens de Consumentenbond jaarlijks vier hele stiften op. Uit een onderzoek in de Verenigde Staten en Canada uit 2021 bleek de helft van de lipproducten PFAS te bevatten. PFAS zijn erg schadelijk voor mens en milieu, de stof tast het immuunsysteem aan. Weet wat je eet!
Nagels
Nagellak is er in alle kleuren van de regenboog, maar bevat helaas bij na evenveel onprettige stofjes.
Voordelen Bij na iedereen wordt vrolijk van nagellak.
Nadelen Bij na iedereen wordt vrolijk van nagellak, behalve de planeet. En je lichaam. Nagellak is niet volledig biologisch te maken.
Impact Tolueen, formaldehyde, weekmakers, oplosmiddelen, BPA, ethylacetaat, synthetische kamfer, het is allemaal te vinden in die kleine kleurige potjes. Het een verstoort de hormoonhuishouding of het waterleven, het ander veroorzaakt kanker. Is ’t het waard?
Gelukkig is er steeds meer gifvrije nagellak te koop. Kleine kanttekening: ook al zijn bovenstaande stoffen daarin niet te vinden, het betekent niet dat er in gifvrij e nagellak helemaal geen stoffen zitten die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Plastic, mica en titaniumdioxide bij voorbeeld. Het laatste is mogelijk kankerverwekkend. Het RIVM vindt dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar titaniumdioxide.
Haar
Mousse, relaxer, gel en lak: de schappen wemelen van de haarverzorgingsproducten en er komen er steeds meer bij. Verf is van alle tijden. Vijf miljoen Nederlanders kleuren hun haar, 18 duizend kappers werken met chemische haarverf. In permanente verf zit ammoniumhydroxide en waterstofperoxide. Tijdelijke verf werkt met polymeren, een plastic laagje om je haar.
Voordelen Een van de effectiefste manieren om er anders, dan wel jonger uit te zien, het lijkt wel chemie, eh…magie!
Nadelen Volgens Van Wechem is dekkende haarverf niet zonder chemie te maken. Soms zit er 1,2,4-trihydroxy-benzene in, een afgeleide van benzeen. Benzeen dringt makkelijk door de huid en is kankerverwekkend. Veel van de chemie in je haarverf verdwijnt niet in je haar, maar in het riool.
Impact Het minst schadelijk voor jezelf en vooral voor het milieu is henna. Henna kleurt rood, maar door het toevoegen van planten- en bloemenextracten behoren andere kleuren ook tot de mogelijkheden. Toch is het ook hier opletten geblazen. Niet alle henna is natuurlijk. In sommige is PPD toegevoegd, een stof die ook in chemische haarverf te vinden is en heftige allergische reacties teweeg kan brengen.
Huid
Crème, lotion, foundation en scrub, huidverzorgingsproducten hebben een ding gemeen: om wijs te worden uit de ingrediëntenlijst achter op de tube of pot, moet je nogal wat in huis hebben. Een loep bij voorbeeld, om het etiket te kunnen lezen.
Voordelen Biologische huidverzorgingsproducten zij n volop verkrijgbaar, soms ook in reguliere winkels.
Nadelen Vooral in scrubs, maar ook in crèmes zitten micro-beads: plastic dat niet met het oog waarneembaar is en voor een deel belandt in het milieu en onze voedselketen. Ook siliconen (slecht afbreekbaar, kunnen schadelijk zijn voor vruchtbaarheid) en nanodeeltjes (niemand weet nog wat die voor effecten hebben op het milieu, maar het RIVM noemt de veiligheidsbeoordeling ervan een uitdaging) worden gebruikt in huidverzorgingsproducten.
Impact Less is more. Volgens journalist Robin van Wechem, die jarenlang onderzoek deed naar de wereld achter de potjes en tubes in haar badkamer, is de enige manier om op milieuvriendelijke wijze cosmetica, en dus ook huidproducten, te gebruiken: minderen.
Geef een reactie