Doordeweeks een groene modelburger, maar in het weekend feesten met een pilletje. Terwijl drugsgebruik bijdraagt aan ontbossing, watervervuiling en dumping van drugsafval. Kan het ook anders? Over fairtrade coke, vervuilde natuurgebieden en een knagend geweten.
‘Lieve xtc gebruikers. Het is 3:39. Vanaf 18:00 hebben we gewerkt om het afval van jullie pilletjes op te ruimen. Da’s gelukt. Kost @Brab_Landschap wel tienduizenden €’s en wat bos maar jullie kunnen in ieder geval weer lekker festivallen.’
Met deze boze tweet maakte boswachter Erik de Jonge van Het Brabants Landschap in mei van dit jaar nogal wat los op Twitter en in de landelijke media. Het was dan ook niet de eerste keer dat hij op zijn terrein drugsafval tegenkwam. Vele honderden keren per jaar gaat het om afval van wietteelt, zoals plantenresten of steenwol. Maar steeds vaker komt hij vaten gevaarlijke vloeistof tegen, afkomstig van de productie van synthetische drugs zoals ecstasy en speed.
Van illegale labs in Brabant tot de cocaïneoorlog in Zuid-Amerika, drugs kunnen een enorm schadelijke voetafdruk hebben. Toch proberen veel gebruikers van synthetische drugs en cocaïne verder vooral duurzaam te leven. Zou legalisering een oplossing kunnen zijn?
Schadelijke damp
In Noord-Brabant werden in 2017 meer dan honderd keer vaten drugsafval in het buitengebied achtergelaten. In tien procent van de gevallen ging het om beschermd Natura 2000-gebied. Ook krijgen de zuidelijke provincies regelmatig te maken met dumpingen in een gebied voor drinkwaterwinning.
Afval van synthetische drugs is zeer gevaarlijk. Het gaat over stoffen als mierenzuur, zoutzuur, zwavelzuur, aceton. “Extreem zuur afval met een pH van 0. Op de plek waar dat gedumpt wordt, gaat alles dood”, vertelt boswachter De Jonge. “We hebben wel eens meegemaakt dat er gedumpt was in een beek. Alle vissen, amfibieën en planten waren dood. De damp die van het afval afslaat, is superschadelijk. De effecten van die damp worden niet onderzocht, maar wij zouden het niet overleven als we te dicht in de buurt komen. Dat geldt dus ook voor alle dieren in de omgeving. En zulk spul komt vervolgens ook in het grondwater terecht.”
https://twitter.com/BoswachterEdJ/status/994756477217837057
Die morgen vond De Jonge weer enkele vaten afval in een natuurgebied. Weer maakt hij zich zorgen over de gevolgen voor de natuur. Bovendien kosten de dumpingen de natuurorganisatie klauwen met geld. “Soms heb je vaten die lek zijn en dan loopt het de bodem in. Dan moet je de grond voor veel geld laten saneren en afvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Geld dat eigenlijk bedoeld is voor natuurbehoud, gaat nu naar het verwijderen en verwerken van drugsafval. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”
Gebruikers
De Jonge vermoedt dat veel ecstasy- en speedgebruikers niet goed beseffen wat de neveneffecten zijn van hun weekendje festival of avondje uit. “Ik sprak begin dit jaar met iemand van de verslavingszorg die ook voorlichting geeft op festivals. Hij vertelde over de hoogopgeleide mensen die daar rondlopen, die heel duurzaam leven en zonnepanelen op het dak hebben. Maar ze beseffen niet wat voor schade het gebruik van zo’n pilletje geeft. Dat bracht mij ertoe om de gebruiker maar eens aan te spreken.”
De Amsterdamse Tom (38) is zich als gebruiker juist wel bewust van de milieu-impact van drugs. Openlijk praten over drugsgebruik ligt gevoelig, dus gebruikt hij een schuilnaam. Tom is al jaren veganist en een behoorlijk duurzame consument, vindt hij zelf. “Bij alles wat ik koop, vraag ik me af wat de gevolgen zijn voor de planeet en of er bij de productie mensen worden uitgebuit. Ik heb al drie jaar geen nieuwe schoenen gekocht, omdat ik niet weet waar ik leuke schoenen kan kopen die ethisch verantwoord, fairtrade en duurzaam geproduceerd zijn.” Toch gebruikt hij met enige regelmaat drugs, ook al begint die keuze steeds meer te knagen. “Ik gebruik vooral mdma, ketamine, lsd of speed, maar niet zo vaak. Voor mij is het niet vreemder dan iemand die wel eens dronken wordt.” Natuurlijk staan drugsgebruik en de milieuvervuiling die erachter schuilgaat, haaks op zijn duurzame leefstijl. “Maar als je toch drugs wilt gebruiken, is het moeilijk om het op een verantwoorde manier te doen.”
Ook Fred (40, niet zijn echte naam) uit Den Haag probeert in alles zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Bij de drugs waar hij sinds enkele jaren af en toe mee experimenteert, is dat lastig. “Ik gebruik bijvoorbeeld wel eens lachgas, op feestjes bij mensen thuis. Maar ik wil dat niet al te vaak doen, omdat lachgas een sterk broeikasgas is.” Bovendien is lachgas een belangrijke bedreiging voor de ozonlaag, om nog maar te zwijgen van de milieu-impact van de metalen patronen die gebruikt worden.
Ook synthetische drugs zijn Fred niet vreemd. “Ik probeer dan wel middelen waarvan ik weet waar ze vandaan komen. Via vrienden heb ik een keer een partijtje 4-FMP gekocht, een amfetamine-achtig product dat toen niet illegaal was. Ik denk dat het afval daarvan toen wel op een nette manier verwerkt is. Maar vaak koop je iets waarvan je niet weet hoe het geproduceerd is. Net als bij andere consumptiegoederen, zit er vaak een vies geurtje aan. Zelfs van mijn Fairphone weet ik maar voor een deel dat het verantwoord geproduceerd is. Bij drugs is dat nog veel moeilijker te achterhalen.”
Faitrade coke
Tom en Fred gebruiken allebei geen cocaïne, een apart geval onder de drugs. De ellende vindt vooral ver weg plaats en ontwricht hele regio’s. Janneke Nijmeijer richtte een paar jaar geleden de stichting Fairtrade Coke op. En om mogelijke hoop bij de lezer maar meteen de kop in te drukken: nee, fairtrade cocaïne bestaat niet. “Toen ik nog wat jonger was en veel uitging ik ben nu heel degelijk geworden wilde ik weten waar drugs eigenlijk vandaan komen”, vertelt Nijmeijer. “Het was de tijd dat er steeds meer aandacht kwam voor duurzame producten, fairtrade producten, slaafvrije chocola. Ik vroeg me af hoe duurzaam en eerlijk onze drugs eigenlijk zijn.”
Ze ontdekte als student antropologie welke schade coke aanricht in Zuid-Amerika, onder andere aan het milieu, zoals grootschalige ontbossing en vervuiling. “Voor 1 gram cocaïne heb je 400 gram cocabladeren nodig. Daarvoor moet land worden vrijgemaakt. En omdat het anti-drugsbeleid gericht is op het vernietigen van cocaplantages, wordt de teelt steeds weer naar andere plekken verplaatst. Waardoor iedere keer opnieuw ontbossing plaatsvindt. In Colombia werden in het verleden onder aanvoering van de Verenigde Staten de coca-akkers vernietigd met glyfosaat, waardoor het grondwater vervuild wordt en de gezondheid van de mensen daar wordt aangetast.” Ook de bereiding van cocaïne is een smerig proces, waarbij zwavelzuur, ammoniak en kerosine worden gebruikt. De resten verdwijnen ter plekke in de bodem en het oppervlaktewater.
Legalisering
Boswachter De Jonge wil vooral gebruikers van synthetische drugs aanspreken op hun gedrag. “Het is een markt van vraag en aanbod. Als er meer vraag is, komt er meer productie, en dus meer afval en dumpingen. Dat heeft alles met elkaar te maken.” “Maar als iets illegaal is, is het verdomd lastig om het ethisch verantwoord te verkrijgen”, werpt Tom tegen. “Daarom denk ik: legaliseer het gewoon. Dan kun je er regels aan hangen.”
Zou legalisering drugsgebruik duurzamer kunnen maken? In het geval van cocaïne is dat twijfelachtig, zegt Nijmeijer. “Ik ben er nog niet over uit of legalisering de oplossing is voor het geweld, de corruptie en de destructie van natuur. Bij cocaïne zou dat internationaal moeten worden besloten, en dat zie ik niet snel gebeuren.”
Bij synthetische drugs ligt dat anders. Volgens onderzoeksjournalist Thijs Roes is legalisatie de enige optie om de problemen aan te pakken. “Xtc bestaat al 30 jaar, en toch zie je die dumpingen pas de laatste 10 jaar.” Een teken, zegt Roes, dat de dumpingen het gevolg zijn van steeds strengere wetgeving. “Er is een kat-en-muis-spel ontstaan rond de grondstoffen. Nieuwe stoffen die bij het productieproces betrokken zijn, worden steeds weer verboden. Daardoor gebruiken producenten nu een proces waar veel meer afval bij vrijkomt.”
Stigma
Het probleem is de onwil en het gebrek aan durf bij politici, vindt Roes. “Eens in de zoveel tijd komt legalisering van drugs weer op het bordje van een minister die zich nog niet eerder in het dossier verdiept heeft, en die zegt meteen: ‘Dat kan niet, want dat gaat in tegen het VN-verdrag.’ De VN kunnen het niet eens worden over chemische wapens, maar wel over drugs: die zijn slecht en moeten verboden zijn en blijven.” En dan is er nog een reden waarom de discussie rond dit onderwerp zo muurvast zit. “Geen minister wil in Europa met de vuist op tafel slaan en dit bespreekbaar maken. Als je dat wel doet, wordt dat vaak geïnterpreteerd als het pleiten voor drugsgebruik of het negeren van de gevaren ervan. Het is een stigma.”
Toch sluit Roes niet uit dat er beweging komt in het drugsdebat. “Ik heb de legalisering van wiet in Colorado, Verenigde Staten, gevolgd. Het was verbazend hoe open erover gesproken werd, en hoe snel dingen konden veranderen. Dat zien we ook in Canada. Ik denk dat in Europa de discussie over een paar jaar toch verschuift van ‘of’ er gelegaliseerd moet worden naar ‘hoe’.”
Medicijnen
Met legalisering is het drugsafvalprobleem meteen opgelost, vult chemicus Jan van Maarseveen van de Universiteit van Amsterdam aan. “De manier waarop je dat soort synthetische drugs maakt, is precies zoals je medicijnen maakt. Daarbij wordt natuurlijk ook heel veel afval geproduceerd, maar dat is allemaal keurig gestroomlijnd. Een groot deel ervan kan gezuiverd en weer hergebruikt worden, een ander deel wordt verbrand.”
Vooral mdma, de werkzame stof in ecstasy, zou volgens Van Maarseveen niet verboden moeten zijn. “Dat ze mdma niet uit de illegaliteit halen, daar snap ik als chemicus eerlijk gezegd niets van. Je mag wel twee kratten bier leegdrinken, maar eens in de maand een pilletje en een leuk feest hebben, dat kan niet? Als je het legaliseert, kun je de stof heel zuiver maken en de hoeveelheid in een pilletje controleren. Je kunt er ook gewoon een bijsluiter bij leveren.”
Cocasnoepje
En het probleemgeval cocaïne? We zouden de cocaplant zélf kunnen legaliseren, stelt Nijmeijer voor. Met haar stichting zoekt ze naar alternatieven voor boeren die nu gedwongen betrokken zijn bij de cokeproductie. “Er zijn allerlei ontwikkelprogramma’s geweest om die boeren te laten omschakelen naar andere gewassen, maar zonder succes. Coca is voor hen een veel lucratiever gewas dan bijvoorbeeld ananas, bananen of mandarijnen. Je kunt het drie keer per jaar oogsten, je hebt minder productiekosten en de markt is veel stabieler.”
En het goede nieuws is dat je de cocaplant op veel meer manieren kunt gebruiken dan alleen voor de cocaïneproductie. “Het is wat wij een superfood zouden noemen: rijk aan vitaminen, fosfor en calcium. En het is licht stimulerend, vergelijkbaar met koffie. Je kunt er bijvoorbeeld thee van maken, maar ook tandpasta en bloem. Een product van de cocaplant is een goed alternatief als je energie en focus wilt. Van een cocathee of cocasnoepje kun je een lekkere opkikker krijgen.”
Het probleem is het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen, een internationaal verdrag dat in 1961 de productie en export van de cocaplant heeft verboden. Daarom pleit Nijmeijer voor het aanpassen van dat verdrag, zodat de boeren een goed alternatief geboden wordt. Fairtrade cocaïne zal dat helaas niet opleveren. “En cocathee is leuk”, geeft Nijmeijer toe,“maar natuurlijk minder spannend dan de drugs zoals we die nu kennen.”
Oplossingen lijken dus uiteindelijk nog ver weg voor de duurzame feestgangers die boswachter De Jonge zo veel werk bezorgen. Net als Nijmeijer’s cocathee zit de mdma-bijsluiter er voorlopig niet in. Tom zou er in elk geval gelukkig van worden. “Wat lijkt me dat fantastisch”, zegt hij. “Gewoon een wereld waarin je weet dat voor het zegeltje lsd dat je op je tong legt, geen vaten afval gedumpt zijn en dat alles op een verantwoorde manier verwerkt wordt. Sign me up!”
JMB Pijfers zegt
Sorry hoor. Maar 99% van alle hierboven beschreven en omschreven problematiek komt door het verbod. En niet door de drug op zich zelf. Ontbossing en rare bemesting voor alle kweekbare drugs zou niet nodig zijn bij normale legale kweek waar ook afval en verwerking stromen beter in de hand zijn te houden.
Bij chemische drugs is het nog veel makkelijker. Die kunnen gewoon in medicijnfabrieken mee gedraaid worden en kunnen afval stromen gewoon op normale wijze behandeld worden.
Of te wel. Legalisatie van alle drugs zou een zegen zijn voor natuur. Buiten nog het feit dat er dan ook nog eens meer geld ter beschikking kan komen voor die natuur door niet te versmaden belasting opbrengsten.
Capsislim zegt
De groene burgers die geen drugs gebruiken weten maar al te goed waar hun echte bestaan bedreigingen in hun directe omgeving vandaan komen. Het voordeur en achterdeur beleid van coffee shops realiseert met name weetteelt plantages in nabij gelegen woningen, waarbij het elektra net van de buren wordt afgetapt. Vandaar dat het beleid van deze voormalige Minister Kamp rampzalige gevolgen heeft. Wat deze huidige Minister Wiebes doet is alleen maar vaststellen, waarom de gewone arme groene burgers zich hevig gaan verzetten tegen AC wisselstroom elektrameters die terugdraaien, omdat je daarmee je waarnemingen als burger direct verliest, als je eigen elektranet wordt afgetapt door wietteelt plantages in panden in je eigen directe omgeving. Het economisch overleg met de CO2 reductie tafels is op niets uitgedraaid. De groene arme burgers stellen via de economische achterdeur allang vast, dat de omvang van geheime deals betreffende de Rechtelijke Macht en de cybercrime drugsbazen, grote levens bedreigende gevolgen heeft voor Burgemeesters en Wethouders, lokale officieren van Justitie en het politionele apparaat. Verwoesting van lokale omgevingen door drugsafval dumpingen ten spijt. De gewone arme groene burgers willen alleen maar dat hun groene energie meters absoluut (digitaal) veilig en zuiver in waarneembaarheid zijn, zonder terugdraaiende AC wisselstroom elektrometers, omdat ons allang duidelijk is wie ons het sterks bedreigd. Vervolgens had men al veel eerder de mobiliteit kunnen fiscaliseren door een mix van CO2 heffingen, gewicht en geluidoverlast. Deze mobiliteit CO2 reductie methode werkt het meest effectief aan de (bonds)lidstaten buitengrenzen door Europese en Engelse mobiliteit kenteken waarnemingen herkenningen fiscalisering, waarbij de meest vervuilende mobiliteit het hoogste CO2 mix tarief betaald. Dus een afgestudeerde universitaire econoom zal de consumptieve economie subjectief fiscaliseren en de kapitaalgoederen economie objectief waarneembaar fiscaliseren, waarbij de arme groene burgers hen energiemeters (digitaal) veilig en zuiver waarneembaar blijven. Het samen heulen van de Rechtelijke Macht met de cybercrime drugsbazen en overige zware misdaad wereld is iedereen allang bekend, vandaar de levensbedreigende situaties van Burgemeesters en Wethouders, Gedeputeerde Staten leden en Provinciale bestuurders. Dat is de rede dat het Twitter wapen van President Trump effectief werkt tot zelfbescherming.
Herman zegt
Goed artikel. Natuurlijk zou legalisering meer voordelen dan nadelen hebben, dus laten we daar vooral naar streven. Wat kunnen we zelf nog (meer) doen, met name in de tussentijd, tot we die legalisering voor mekaar hebben? Inderdaad: niet of minder gebruiken…
Philibert Marc zegt
Legaliseren = minder afval ?????
Ik zou zeggen GEEN GEBRUIKEN = minder afval … lijkt mij het meest logische.
DRUGS LEGALISEREN ???? vraag dat maar eens aan diegenen die met drugsoverlast worden geconfronteerd … GEEN GEBRUIK = GEEN OVERLAST = GEEN AFVAL = GEEN ENERGIEGEBRUIK = … enzovoorts, enzovoorts.
Als WE het gaan LEGALISEREN gaat ALLEEN HET ILLEGAAL dumpen opgelost zijn volgens jullie beredeneringen … IK DENK HET NIET … die handel brengt VEEL TE VEEL geld op … dus blijft DE ZWARTE MARKT bestaan … logisch … wie wil er nu zijn (gigantische) inkomsten opgeven … ik wil zelfs mijn gewoon, zuur legaal verdiend, loontje niet opgeven … laat staan dat je MILJOENEN verdient … dat geef je niet op … NO WAY …
GOOD EDUCATION = NO USE OF DRUGS = NO MARKET FOR DRUGS = NO ENERGY CONSUMPTION = NO POLLUTION = NO CRIMINAL ACTIVITIES = ………..
Ik hoop dat ze “de daders” van deze “criminele activiteiten” kunnen vatten en laten opdraaien voor ALLE kosten … (is trouwens niet ALLEEN in Nederland een probleem. Je hoort hiervan ook steeds meer en meer hier in België en andere landen van de Europese Unie)
Ook ik heb hier op een 100 tal meter van mijn huis al een illegale lozing gehad … AKELIG zo dichtbij … en op zo een moment denk je: kunnen ze dat niet naar het gemeentelijk afvalpark brengen … Ah NEE want ILLEGAAL … maak het dan maar LEGAAL dan is DAT PROBLEEM MISSCHIEN opgelost … Ah en die andere PROBLEMEN die DRUGS gebruik en misbruik dan meebrengen … GEWOON BIJKOMSTIG of wat ?????
DRUGS LEGALISEREN = EEN HEEL, HEEL KORT DOOR DE BOCHT BESLISSING.
AFBLIJVEN is de ENIGSTE JUISTE BESLISSING !!!!!!!!!!!!!
IK HEB AL VEEL LEUKE DINGEN MEEGEMAAKT IN MIJN LEVEN (al 55 jaar) ZONDER DAT IK OOIT IETS VAN DRUGS HEB GEBRUIKT ….
DRUGS HEB JE NIET NODIG OM TE LEVEN …. ECHT NIET …
JMB Pijfers zegt
U heeft helemaal niets begrepen van verhaal.
U besteed energie om uw frustratie te spuien.
U vind dat GROOT typen belangrijk is.
Weet u dat dit een zeer asociale form van mededelingen schrijven is? Staat gelijk aan schreeuwen=onbeschoft.
U zou misschien toch maar eens aan drugs moeten denken.
En beseft u wel dat u gewoon ronduit een leugenaar bent?
Geen Drugs gebruikt? Dat is pertinent een leugen. Omdat u waarschijnlijk niet eens beseft wat Drugs zijn.
Alcohol, Koffie, thee, Suiker, Slaappillen,Nicotine, Nootmuskaat zijn paar drugs die u waarschijnlijk gebruikt heeft.
Weet u dat de legale drugs afzonderlijk meer ellende veroorzaken dan alle illegale Drugs bij elkaar? Drugs doden in Nederland bijvoorbeeld is tussen 200 en 300. Aantal doden alcohol? 1600.
Bovendien is uw manier van Drugs problematiek oplossen achterhaald. Zeer ineffectief. Zelfs gevaar verhogend. Niets oplossend.
Ga aub terug naar school en begin met studeren. Want uw 55 jaar zijn verspilde jaren geweest.
Agram zegt
Ooh is het zo erg die verslaving.. Ik wist niet dat jouw levensvreugde zo erg van een pilletje of snuifje afhing…
Hans Altena zegt
ach, legaliseren zou misschien wat helpen… maar iedereen moet maar eens gaan nadenken (wat niet zo goed gaat met drugs) of het je waard is, dat pleziertje waar de natuur toch schade mee oploopt hoe dan ook, want chemische drugs geven zeer vervuilend afval… ons medicijn gebruik laat al grote sporen na, kun je nagaan… maar de mens is zo makkelijk om alles, de hele aarde, op te offeren aan zijn kortzichtige zogenaamde behoeften… toen ik, vele jaren terug, begon met nadenken hierover, ben ik gestopt, en werd een stuk helderder en gelukkiger