Veearts Kees Schepens besloot varkensboer te worden en sloot zich aan bij Caring Vets, de organisatie van dierenartsen die zich inzetten voor een betere wereld. “Ik kan nu een rol spelen die voor andere dierenartsen niet is weggelegd, omdat hun inkomen afhankelijk is van de verkoop van vaccins en antibiotica.”
Kees Scheepens, 58
Varkensboer, varkensexpert en veearts
De uitbraak van de varkenspest van 1997-1998 was voor varkensdierenarts Kees Scheepens een levensveranderende gebeurtenis. 113 duizend gezonde biggetjes moest hij euthanaseren. “Dat was een keerpunt”, vertelt hij. “Ik ben uit de veterinaire wereld gestapt en geef nu trainingen in het observeren van varkens. Met ‘de varkensfluisteraar’ als geuzennaam.” Tegelijk wilde de boerenzoon met achttien generaties boeren voor hem, bewijzen dat het in Nederland mogelijk is om diervriendelijk varkens te houden. “Met veel moeite heb ik een plek gevonden waar ze het hele jaar naar buiten kunnen en zoveel mogelijk hun soorteigen gedrag kunnen vertonen.”
Het was geen sinecure om zich te ontworstelen aan de praktijk van lippendienst bewijzen aan de bio-industrie. “Ik ben er bijna failliet aan gegaan. Nu kan ik een rol spelen die voor dierenartsen in die sector niet is weggelegd, omdat hun inkomen grotendeels afhankelijk is van de verkoop van vaccins en antibiotica.” Scheepens pleit voor een systeem waarin, net zoals bij ‘gewone’ dokters, per handeling betaald wordt en niet per medicament of veterinair product. Nu kan een advies 5 duizend euro opleveren, maar ook 50 duizend euro als je iets voorschrijft. Hij haalt een onderzoek aan naar de mogelijkheid om dierenartsen in staatsdienst te nemen. “De kosten die daarmee gemoeid zijn, schijnen op de overheidsbegroting weinig voor te stellen. Maar partijen met een boerenachterban zullen dat niet laten gebeuren. De intensieve veehouderij is afhankelijk van dierenartsen die zonder al te veel morren meewerken.”
De consument speelt volgens Scheepens een cruciale rol in de transitie naar een diervriendelijke veehouderij. “Die kan kiezen met zijn portemonnee en door via ngo’s zijn stem te laten gelden. Je hoort altijd dat we wat dierenwelzijn betreft niet voor de troepen uit moeten lopen, omdat er dan geen level playing field is. Ik vind dat we dat wel moeten doen. Maar dan moeten consumenten wel bereid zijn meer te betalen.” Hij ziet Caring Vets als onderdeel van een trend. “Vergeleken bij de generaties hiervoor is het dier steeds gelijkwaardiger geworden aan de mens. Het is tijd voor de emancipatie van het dier. Emancipatie is ook een positief woord. Met aanvallen van de sector bereik je niets. Veeartsen moeten ook de verbinding met de sector weten te houden.”
Geef een reactie