Michiel Bussink is bang dat alle opgehoopte frustratie er binnenkort in één keer uitkomt als iemand hem het nog een keer voorzet: een theezakje van kunststof.
Lange tijd was het een grapje om fanatieke, diepgroene afvalscheiders mee weg te zetten: ‘Hij haalt zelfs het papiertje en nietje van een theezakje, voordat hij het zakje bij het groenafval gooit, hahaha.’ Als average-afvalscheider gooi ik het volledige zakje op mijn composthoop. Maar de laatste tijd begint ook bij mij het onbenullige theezakje uit te groeien tot een alsmaar groter wordend ding en dreig ik ook een theezakjesfanaticus te worden. Ik ben bang dat de opgehoopte irritatie binnenkort voor een woedende eruptie van hulkachtige proporties zorgt. En wel wanneer iemand het mij wéér een keer voorzet: een theezakje van kunststof, meestal in piramidevorm.
Waar sláát het op om iets wat al meer dan honderd jaar uitstekend voldoet – een papieren theezakje – te vervangen door iets waarvan je weet dat het voor problemen zorgt, zonder dat er enige vorm van noodzaak te bekennen valt!? Die kunststof theezakjes mogen níet bij het GFT-afval en belanden dus in een of andere vorm in het milieu. Waarom introduceren jullie een product, waarvan je wéét dat het bijdraagt aan de niet-recyclebare afvalberg en plastic soep in de wereld? Wilde ik weten van JACOBS DOUWE EGBERTS, het bedrijf van Pickwickthee, waarvan ik onlangs de plastic theezakjes kreeg geserveerd. Waarop ik, na enig aandringen, de volgende licht erotiserende reactie mocht ontvangen:
Schijt aan het milieu hebben ze dus bij Jacobs Douwe Egberts. En ook aan gezondheid. Want wat lees ik daar op de website van de Plastic Soup Foundation, die de opmars van de kunststof theezakjes hekelt: ‘De grootste bezwaren tegen theezakjes van plastic zijn echter van een andere orde. Door de hitte van het kokende water breken moleculen af en kunnen giftige stoffen zoals weekmakers loslaten.’ Wat vinden ze daar dan van bij DE-Pickwick? ‘Onze verpakkingen voldoen aan de wettelijke eisen.’ Juist ja. Boycotten die handel, alle kunststoftheezakjesfabrikanten. En überhaupt geen theezakjes gebruiken, want alleen met losse thee lukt het je om de zintuigen te prikkelen met de intense aroma’s van de rijke melanges van de grofgesneden ingrediënten.
Rutger zegt
Het is nog erger: ook de meeste papieren theezakjes bevatten plastic. Je kunt ze dan namelijk sealen, zie
http://www.foodlog.nl/artikel/britten-willen-het-plastic-uit-hun-theezakjes-halen/
Maar we voldoen aan de wettelijke eisen…