Lekkere leestips voor het nieuwe jaar! Wilde je je eens inlezen in wat er in Groningen gebeurt, wil je een spannende thriller over het Antropoceen, of juist lekker het verleden in om meer te leren over ons voedsel? Dat kan met deze boeken.
Trillende provincie
Hoe werd de gaswinning in Groningen het hoofdpijndossier dat het nu is? Drie (oud-)NOS-redacteuren schreven een onthullende reconstructie over de verstrengeling tussen overheid en oliemaatschappijen, die resulteerde in de aardbevingen waar de Groningers nu slachtoffer van zijn. Dit boek, dat dit jaar de Groninger Persprijs ontving, is ondertussen al toe aan de derde druk. Geheel geactualiseerd, met voorwoord van Freek de Jonge. Voor iedereen die wil weten hoe het echt zit, met die strijd om het gas en die trillende provincie.
Grenzen van de natuur
Wederom een spannende ecothriller van onze eigen recensent Thomas van Slobbe. Deze keer duikt hij in de kunstmatige mogelijkheden om het klimaat aan te passen: geo-engineering. Naomi Schelling, een Nijmeegse onderzoeker, doet een uitvinding waarmee ze in de wereld van militaire belangen, zelfdenkende technologie en vervagende grenzen van de natuur terechtkomt. Naast een spannend verhaal, biedt het boek gereedschap om ons te helpen omgaan met ons huidige tijdperk waarin de mens de bepalende geologische kracht is geworden: het Antropoceen. Het boek werd gepresenteerd tijdens de klimaattop in Bonn. Lees een uitgebreid artikel hierover: downtoearthmagazine.nl/handvest-antropoceen-geoengineering.
Kapoentjes
Van de eerste voedselbanken in het oude Rome tot de kant-en-klaarmaaltijden van nu, onze relatie met ons eten door de eeuwen heen is een fascinerende reis, met geweldige verhalen en veel vragen. Is de industriële landbouw vooruitgang? Hoe zit het met de geur-, kleur- en smaakstoffen in ons eten? Maar ook: de geschiedenis van het haringmirakel tijdens de Tweede Wereldoorlog. En hoe dat ook alweer zat met die vetgemeste kapoentjes in de Middeleeuwen. En heerlijk boek voor iedereen die gewoon eindeloos geboeid is door die rijke geschiedenis achter het eten op ons bord.
Geef een reactie