Gerard Poels, 53
Missie Op de fiets naar het werk
Groene forensen
In april strijden bedrijven tegen elkaar om zoveel mogelijk duurzame kilometers te maken. Deelnemers pakken vaker de fiets en het openbaar vervoer. Een van hen is Frido Kraanen. “Het regent minder vaak en er is minder vaak vertraging dan ik van tevoren dacht.” Dat weet ook Gerard Poels die elke dag naar zijn werk fietst en bijhoudt op welke fietsritten het regent. Het regent bijna nooit. Hoe belangrijk een efficiënt werkend openbaar vervoer is, weet Rikus Spithorst van de Maatschappij Voor Beter OV. “Er is maar één manier om mobilisten de juiste keuze te laten maken: een aantrekkelijke OV-dienst.”
Groene forensen: Rikus Spithorst
Waarom een Maatschappij Voor Beter OV?
“Ov is van groot belang voor het op een duurzame wijze in beweging houden van onze mobiliteit. Mits goed toegepast, kan ov per reizigerskilometer veel duurzamer en schoner zijn dan de auto. Het ov dient zijn sociale functie waar te maken (bereikbaarheid voor iedereen), maar is ook een belangrijke filebestrijder én betekent minder ruimtebeslag in de zin van brede snelwegen en parkeerruimte.”
Wat doen jullie?
“We zitten tussen een actiegroep en een lobbyclub in. We doen niet mee aan deftige vergadercircussen, maar zitten aan de koffie met de mensen die er bij vervoerders, ambtenarij en politiek toe doen. Indien nodig, maar altijd pas na pogingen iets rechtstreeks gedaan te krijgen, zoeken we de media op. Lawaai in de krant, op radio en tv en internet is altijd pas het laatste redmiddel.”
Wat is je drijfveer?
“Ik wil iets nuttigs doen voor de samenleving en dat mondde uit in mijn bemoeienis (met een aantal heel toffe medestanders) met het ov omdat dat gewoon beter kan en moet.”
Wat moet beter?
“Er is maar één manier om mobilisten de juiste keuze te laten maken: een aantrekkelijke ov-dienst. Veilig, betrouwbaar, frequent, comfortabel. Met name de NS schiet daarin tekort met uitpuilende treinen die nog steeds te vaak vertraagd zijn of uitvallen. Dan maakt men niet de overstap van de auto naar het ov.”
Pak je zelf wel eens de auto?
“Nee, die heb ik ook niet. Ik doe nagenoeg alles met het ov of lopend. Ik accepteer in gevallen dat het ov tekortschiet wel een enkele keer een lift.”
Kees zegt
Een auto hebben betekend onbewust ook vaak gebruiken. Helemaal zonder is erg moeilijk. Niet bezitten maar delen doet je bewust kiezen en creatief denken over alternatieven.