Hoera, het is weer lente! Green Evelien heeft last van schoonmaakkriebels en is blij dat ze de was eindelijk weer buiten kan drogen. Natuurlijk maakt ze altijd zelf haar wasmiddel. Lees hier precies hoe ze dat doet.
Voorjaar, eindelijk na de lange en koude winter! En geloof me, hier in de Ardennen zijn de winters extra lang en ook extra koud. Ik geniet dan ook altijd van mijn voorjaarsschoonmaakkriebels, ik wil alles opruimen, schoonmaken en vooral eindelijk weer de was lekker buiten aan de waslijn laten drogen. Want uiteraard hebben wij als eco-gezin geen droger, dus in de winter droogt de was bij ons aan wasrekken en waslijnen in huis. Nu kan alle was weer lekker buiten.
Tijd om de winterjassen, mutsen, sjaals en handschoenen te wassen, buiten te drogen en ver weg in de kast te stoppen. Hopen dat daarmee de komende winter ook heel ver weg blijft.
Voor het wassen maken wij zelf ons eigen wasmiddel en dat is heel simpel en spotgoedkoop!
Wat heb je nodig:
Hoe ga je te werk:
Azijn
Door zelf je wasmiddel te maken, bespaar je chemische stoffen, afval en veel geld. Ik heb berekend dat ik bij het merk Ecover 45.4 cent per wasbeurt kwijt was. Met mijn eigen wasmiddel is dit slechts 2.5 cent. Een besparing van 95 procent!
Plus: nu hoef je niet meer met de auto boodschappen te doen vanwege de zware wasmiddelpakken of -flessen, en kun je gewoon lekker de fiets pakken. Dus bespaar je indirect ook nog op benzine.
Als wasverzachter gebruiken wij trouwens gewoon azijn. En dit heeft twee voordelen. Het verzacht je was én het ontkalkt tegelijkertijd je wasmachine. Je hoeft niet bang te zijn voor een zure lucht, je ruikt er echt niets van. In azijn zitten geen chemische stoffen, synthetische geurtjes en ook is het goedkoper dan wasverzachter.
Nu snap je waarom ik zo kan genieten van de voorjaarsschoonmaak!
Antoinette zegt
Welke zeep gebruik je? Is dit de ouderwetse Sunlight zeep? Groene zeep dus?
Ben erg blij met deze tips, moet echter op zoek naar de soda. In Noorwegen, waar ik woon, is die nergens te vinden, het WAS er, jaren terug, en een tiental stuks werden toen voor een prikje weggedaan, het moest echt uit de schappen, te ouderwets denk ik, voor de moderne Noren.
Die azijn: dat klopt, doe ik ook, en het werkt verzachtend, kleur-ondersteunend, en is ook voor de wasmachine perfect.
Door met deze produkten te werken ontsmet je de wasmachine ook: er blijft altijd restant water achter, en met normale wasverzachter, en waspoeder, gaan er zich bacterieën vormen, die stank veroorzaken. Heb laatst een advies opgevolgd om eens in de zoveel tijd een lege machine te draaien met soda (dat wat ik nog heb dus) op 90 graden.
Dat heeft alle stank weggenomen. Ik laat de machine nu ook drogen: zeepbak eruit, na het wassen, ook de droger, waterbak er uit. Ik heb een droger nodig omdat de was hier vier dagen nodig heeft om te drogen. Het is niet warm genoeg (kost te veel energie, we dragen hier binnen ook wollen kleding, veel kleding, en dit voorkomt hoge energiekosten), en de ventilatie via ramen is te minimaal om het vocht van de was te kunnen afvoeren. Enkele keren per dag spuien, door een raam vijf minuten helemaal open te zetten, kachels uit.
Dauerlüftung is er ook, maar werkt niet afdoende bij rekken met natte was. Bovendien gaan de deuren klemmen door te veel vocht in huis, alle huizen hier zijn van hout. Dus, die droger is een noodzaak gebleken. Zodra het kan hangt de was buiten heerlijk te wapperen.
Minder wassen is een oplossing om de droger te moeten gebruiken: wanneer men iedere dag zichzelf wast, minstens de oksels en zweetplekken, die geur verspreiden die in de kleding komt, voorkomt de noodzaak van vaak wassen met de wasmachine. Kleding luchten, buiten, in de vrieskou, werkt ook wanneer die zweetlucht niet aanwezig is, of de parfumluchtjes van deodorants.
Ook daar: alternatief voor deodorants zorgt voor minder penetrant ruikende kleding. Een goede lichaamshygiëne voorkomt energiekosten voor wassen in de wasmachine en dus ook voor droger-gebruik.
Waterverbruik voor douchen kan geminimaliseerd worden door douchen enkele keren per week af te wisselen met jezelf wassen aan de wastafel.
Yvonne zegt
Ik ben ook benieuwd welke zeep je gebruikt en waar je die kan kopen.
Heb echt zin om met dit recept aan de gang te gaan 🙂
Green Evelien zegt
Je kan gewoon harde zeep gebruiken,
Er is wel verschil tussen de harde zepen, niet voor de waskwaliteit, maar wel voor het eco-gehalte. Sommige zijn niet vegan, anderen bevatten palmolie.
Voor een overzicht kun je een kijkje op mijn site: Eco – Schoonmaken – Zeep
Green Evelien zegt
Je kan gewoon harde zeep gebruiken,
Er is wel verschil tussen de harde zepen, niet voor de waskwaliteit, maar wel voor het eco-gehalte. Sommige zijn niet vegan, anderen bevatten palmolie.
Voor een overzicht kun je een kijkje op mijn site: Ecologisch leven – Schoonmaken – Zeep
Antoinette zegt
Dank je Evelien, je verwijst naar een geweldige website, met o.a. allerlei zepen. Goed dat je ook info aangeeft over palmolie: er is nogal wat gaande hierover, dus inderdaad beter een andere keuze te maken.
Green Evelien zegt
Bedankt voor je compliment over mijn site!
Yvonne zegt
Nog dank voor je reactie, hele leuke site!
Marjolein van Klink zegt
Hallo, azijn gebruiken als wasverzachter?! Wanneer voeg je dit dan toe want omdat het zo vloeibaar is kan je het, denk ik, niet net zo als wasverzachter al gelijk in het bakje doen als je de wasmachine start. Toch?
Antoinette zegt
Beste Marjolein: Voor de wasverzachter is er een afzonderlijk bakje in de grote lade waarin ook het wasmiddel gaat. Alles wat vloeibaar is stroomt door, maar komt dan dus terecht op de juiste plek, in de wasmachine en wacht daar op het commando van het programma om te openen.
Antoinette zegt
Dus: wasmiddel in de afdeling voor het wasmiddel, en wasverzachter in dit geval azijn, in de afdeling voor de wasverzachter. Meestal is dit helemaal vooraan in de lade.
Green Evelien zegt
Hoi Marjolein,
Het klopt helemaal wat Antoinette hier zegt. Gewoon de azijn aan het begin van de wasbeurt in het wasverzachter vakje gieten.
Groetjes Evelien
Antoinette zegt
Hallo Evelien, ik zou dolgraag iets willen bestellen van de webwinkel maar…. ik woon in Noorwegen. Verzend je ook naar Noorwegen?
Green Evelien zegt
Hoi Antoinette,
Lief dat je via mijn webwinkel producten wilt bestellen!
Ik verkoop de producten zelf niet, via mijn webwinkel word je doorverwezen naar een andere webwinkel die het product verkoopt. Je kunt het dus het beste bij die betreffende winkel eens vragen!
Groetjes Evelien