Reacties

 1. Cas Tuyn zegt

  Mijn broek zakte af bij het lezen van Green Evelien in Down to earth 37. Ik heb 22 jaar geleden zelf mijn huis ontworpen en gebouwd, met daarin een tweede leidingnet met regenwater voor de wasmachine, de toiletten en gebruik in de tuin. De 2 grootste daken hebben een aftakking in de regenpijp, en dat stroomt naar een 10 m3 betonnen watertank die onder het gras ligt, en waar een hydrofoor pomp het weer uitpompt via een filter. Die hydrofoor pomp hoor je wel als je op dat moment in de bijkeuken bent, maar meestal ben je daar niet en het duurt toch maar 1 minuut.

  Nu heeft die Green Evelien dus ook een hydrofoor, maar die gebruikt ze niet wegens de herrie en het stroomverbruik. Het ding draait maar 1 minuut per toiletgang. En zij gaat in plaats daarvan slepen met zware jerricans regenwater, dat ze zelfs opwarmt (ongetwijfeld in een steelpannetje boven het gasfornuis) om te douchen. Als ze zich tenminste niet met een washandje aan het aanrecht staat te wassen. Lekker fris, dat doet niemand meer in 2016. Als klapstuk vult ze de wasmachine met een gieter.

  Dit soort doorgeslagen amateurisme hoort thuis in het theater om te lachen. Het is om te huilen dat jullie een podium geven aan zoveel onnozelheid. En zonde van het imago van regenwater-hergebruik. Opvang van regenwater in een eigen tank heeft namelijk veel voordelen: je belast het rioolstelsel niet bij zware regenbuien, het water is zeer geschikt om de was mee te doen omdat het zo zacht is dat je geen ontkalker in het wasmiddel hoeft en je krijgt geen kalkkringen in je toilet. De besparing op je waterrekening is niet zo hoog door hoge vaste lasten en lage kuubprijs van het water, maar omdat de installatie heel lang meegaat verdien je het op den duur wel terug.

  Maar het belangrijkste is: je hoeft niets extra te doen in het dagelijks gebruik. Zeker niet met jerrycans water zeulen of rare toiletten installeren. Dit is techniek die moeiteloos door iedereen kan worden ingezet zonder dat je terugkeert naar de oertijd.

 2. Green Evelien zegt

  Ik vind het altijd vreemd dat we alles zo geautomatiseerd mogelijk willen realiseren met zo min mogelijk lichamelijke inspanning, om vervolgens (soms met de auto) naar de sportschool te gaan en daar dan tegen betaling ons in het zweet te werken?

  Als je meer lichamelijke inspanning in je dagelijks leven toepast, bespaar je je sportschool-abonnement, extra elektriciteitskosten én het milieu, win-win-win dus!

 3. Frances zegt

  Hallo Evelyn,
  Ik ben zelf ook bezig met water in de tuin op te vangen, maar heb een appartement waar geen regenpijp bij is. Ik vang het water op in bakken, zeef het water en doe het water in twee regentonnen. Voor mijn toilet gebruik ik het waswater vd wasmachine en van het douchen. Ik zou zelf ook graag minder leidingwater willen gebruiken, maar ik heb een huurappartement en een compost toilet gaat niet hier. Filteren jullie het water voordat je het in jerrycans doen? Ik heb zelf ook jerrycans met leidingwater, die ik af en toe rouleer, voor backup drinkwater/waswater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.