Reacties

 1. Antoinette zegt

  Welke zeep gebruik je? Is dit de ouderwetse Sunlight zeep? Groene zeep dus?

  Ben erg blij met deze tips, moet echter op zoek naar de soda. In Noorwegen, waar ik woon, is die nergens te vinden, het WAS er, jaren terug, en een tiental stuks werden toen voor een prikje weggedaan, het moest echt uit de schappen, te ouderwets denk ik, voor de moderne Noren.
  Die azijn: dat klopt, doe ik ook, en het werkt verzachtend, kleur-ondersteunend, en is ook voor de wasmachine perfect.

  Door met deze produkten te werken ontsmet je de wasmachine ook: er blijft altijd restant water achter, en met normale wasverzachter, en waspoeder, gaan er zich bacterieën vormen, die stank veroorzaken. Heb laatst een advies opgevolgd om eens in de zoveel tijd een lege machine te draaien met soda (dat wat ik nog heb dus) op 90 graden.

  Dat heeft alle stank weggenomen. Ik laat de machine nu ook drogen: zeepbak eruit, na het wassen, ook de droger, waterbak er uit. Ik heb een droger nodig omdat de was hier vier dagen nodig heeft om te drogen. Het is niet warm genoeg (kost te veel energie, we dragen hier binnen ook wollen kleding, veel kleding, en dit voorkomt hoge energiekosten), en de ventilatie via ramen is te minimaal om het vocht van de was te kunnen afvoeren. Enkele keren per dag spuien, door een raam vijf minuten helemaal open te zetten, kachels uit.
  Dauerlüftung is er ook, maar werkt niet afdoende bij rekken met natte was. Bovendien gaan de deuren klemmen door te veel vocht in huis, alle huizen hier zijn van hout. Dus, die droger is een noodzaak gebleken. Zodra het kan hangt de was buiten heerlijk te wapperen.

  Minder wassen is een oplossing om de droger te moeten gebruiken: wanneer men iedere dag zichzelf wast, minstens de oksels en zweetplekken, die geur verspreiden die in de kleding komt, voorkomt de noodzaak van vaak wassen met de wasmachine. Kleding luchten, buiten, in de vrieskou, werkt ook wanneer die zweetlucht niet aanwezig is, of de parfumluchtjes van deodorants.
  Ook daar: alternatief voor deodorants zorgt voor minder penetrant ruikende kleding. Een goede lichaamshygiëne voorkomt energiekosten voor wassen in de wasmachine en dus ook voor droger-gebruik.
  Waterverbruik voor douchen kan geminimaliseerd worden door douchen enkele keren per week af te wisselen met jezelf wassen aan de wastafel.

 2. Yvonne zegt

  Ik ben ook benieuwd welke zeep je gebruikt en waar je die kan kopen.
  Heb echt zin om met dit recept aan de gang te gaan 🙂

 3. Green Evelien zegt

  Je kan gewoon harde zeep gebruiken,
  Er is wel verschil tussen de harde zepen, niet voor de waskwaliteit, maar wel voor het eco-gehalte. Sommige zijn niet vegan, anderen bevatten palmolie.
  Voor een overzicht kun je een kijkje op mijn site: Eco – Schoonmaken – Zeep

 4. Marjolein van Klink zegt

  Hallo, azijn gebruiken als wasverzachter?! Wanneer voeg je dit dan toe want omdat het zo vloeibaar is kan je het, denk ik, niet net zo als wasverzachter al gelijk in het bakje doen als je de wasmachine start. Toch?

  • Antoinette zegt

   Beste Marjolein: Voor de wasverzachter is er een afzonderlijk bakje in de grote lade waarin ook het wasmiddel gaat. Alles wat vloeibaar is stroomt door, maar komt dan dus terecht op de juiste plek, in de wasmachine en wacht daar op het commando van het programma om te openen.

  • Green Evelien zegt

   Hoi Antoinette,
   Lief dat je via mijn webwinkel producten wilt bestellen!
   Ik verkoop de producten zelf niet, via mijn webwinkel word je doorverwezen naar een andere webwinkel die het product verkoopt. Je kunt het dus het beste bij die betreffende winkel eens vragen!
   Groetjes Evelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.