Veel producten die we dagelijks gebruiken bevatten hormoonverstorende stoffen, waaronder Bisfenol A (BPA). Dit is vooral voor kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen en baby’s gevaarlijk, zeggen toxicologen in de uitzending Hormoonverstoorders van Zembla. In Denemarken worden zwangere vrouwen ervoor gewaarschuwd, Frankrijk heeft onlangs het gebruik van BPA verboden. Wat vindt de levensmiddelenindustrie van de uitzending? We vroegen Philip den Ouden, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), om een reactie.
“Zembla besteedde aandacht aan BPA, dat onder andere aan de binnenkant van blikjes als beschermlaag gebruikt wordt. BPA is veilig als toepassing in verpakkingsmateriaal. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) concludeerde begin dit jaar nog dat blootstelling aan BPA via verpakkingen geen gezondheidsrisico met zich meebrengt voor consumenten. FNLI zag daarom geen rol voor de levensmiddelenindustrie weggelegd in een uitzending met hormoonverstorende stoffen als thema. Wel hebben we schriftelijk vragen van Zembla beantwoord.” Ook zette FNLI een verklaring op zijn website, en tweette onderstaande reactie op de uitzending.
Volgens Zembla was EFSA tot een heel andere conclusie gekomen wanneer ze de nu ontbrekende 91 relevante studies in het onderzoek had meegenomen.
“EFSA hanteert een systeem waaraan alle wetenschappelijke studies worden getoetst voor ze in hun eigen onderzoeken worden meegenomen. In de toetsing wordt bijvoorbeeld nagegaan of de proefopzet wel goed is. De 91 studies waar Zembla naar verwijst hebben deze toetsing kennelijk niet doorstaan.”
Maar waarom heeft Frankrijk het gebruik van BPA dan net verboden?
“Dat is een politieke aangelegenheid, want het verbod kent geen wetenschappelijke onderbouwing. Wij volgen de Europese regels. Dit verbod is daarmee in strijd en we hebben daarom de Nederlandse overheid opgeroepen om samen met de Europese Commissie de Franse overheid tot de orde te roepen en het verbod per direct te schrappen.”
Een dag na de uitzending nam de Tweede Kamer een motie aan om hormoonverstorende stoffen zo snel mogelijk van de markt te halen, hoe is dat voor FNLI?
“Dit gaat over hormoonverstorende stoffen, niet over BPA, de veiligheid daarvan bij de huidige blootstelling is immers vastgesteld.”
Wat als het uiteindelijk wél schadelijk blijkt te zijn?
“We gaan uit van de algemeen aanvaarde wetenschap. Die wijst uit dat de totale blootstelling aan BPA onder de vastgestelde veiligheidsgrens blijft.”
En gewoon weer ouderwets wecken?
“Op de ouderwetse manier wecken is niet ideaal omdat er door langdurige verhitting voedingsstoffen bij verloren gaan. Daarbij zit BPA in meer toepassingen dan alleen blik, bijvoorbeeld ook in deksels, kassabonnetjes of cosmetica. Er is geen universeel alternatief dat de verschillende soorten materialen waarin BPA wordt toegepast kan vervangen.”
https://youtu.be/k-is3UIqbBo
Geef een reactie