Annemarie maakt normaal altijd de weekupdate. Zij is zich nu in stilte aan het afzonderen van de wereld, maar dat wil niet zeggen dat die heeft stilgestaan. Dus, bij deze een nieuwe weekupdate. Enjoy!
Shell blijft ‘goed bezig’
Voor een bedrijf dat zichzelf zo op de duurzame borst klopt, doet Shell wel erg haar best natuur en klimaat voortijdig om zeep te helpen. Deze week kreeg het bedrijf toestemming om in het onherbergzame poolgebied te gaan boren , ondanks dat het risico op een olieramp groot is. Gelukkig laat The Onion zien dat we ons bij een mogelijke olieramp geen zorgen hoeven te maken over de biodiversiteit daar . Die zal er, als alles (in de ogen van Shell) goed gaat, namelijk niet meer zijn (pas op: satire).
Flonkerend fietspad
Waar een klein land groot in kan zijn (cliché-alert): in de buitenlandse media kwam een Nederlands staaltje duurzaamheid veelvuldig voorbij. Het eerste fietspad op zonne-energie, gelegen tussen Krommenie en Wormerveer, levert namelijk boven verwachting veel energie op. Maar het is niet alleen maar hosanna. TreeHugger ziet er alleen perspectief in als de technologie verder gaat dan energie opwekken. Dat kan je voor dat geld namelijk veel efficiënter doen.
Zinderende zeekoeien
Omdat seks altijd goed verkoopt, gaan we nu over naar Florida. The Huffington Post bericht over groepen zeekoeien aan de kust van Florida die opschudding veroorzaken. Mensen bellen met de Manatee Hotline (jazeker, een alarmnummer voor zeekoeien), omdat ze denken dieren in gevaar zien op het strand. In werkelijkheid is er een grote orgie aan de gang, waarbij wel twintig mannetjes met een vrouwtje proberen te paren. En dat ze zich daarbij niets aantrekken van mensen in de buurt, kun je hier en hier zien.
Opinie: Natuur onder vuur
Een belangrijk bericht voor alle Europese natuurliefhebbers. In The Ecologist verscheen deze week een opiniestuk van Martin Harper die ons waarschuwt voor de komende hervormingen aan de Europese natuurwetgeving. Hij prijst de vooruitgang die is geboekt onder de huidige Europese Habitat- en Vogelrichtlijn en die heeft geleid tot positieve ontwikkelingen in bijvoorbeeld de vogelstand. Maar “sommige Europese leiders willen deze wetgeving verzwakken, omdat dat beter voor het bedrijfsleven zou zijn”. Op dit moment vindt een ‘fitness check’ plaats of de wetgeving voldoet. Gelukkig kunnen wij als publiek onze stem laten horen. Daarom roept hij (en ik met hem) op uw stem te laten horen voor onze Europese natuur.
Australische volhardendheid
Ze blijven amusant en verbeten, de klimaatontkenners. Australië doet toch al zo zijn best om de kolenindustrie te spekken, door bijvoorbeeld het Great Barrier Reef niet als bedreigd te willen laten kwalificeren (tuurlijk, dat koraalrifje redt zich wel). Maar een belangrijke adviseur van de Australische minister-president, Maurice Newman, gaat nog een stapje verder. Hij zegt dat de VN ons in klimaatverandering laten geloven, zodat ze een nieuwe wereldorde kunnen scheppen. Hij lijkt me wat achterdochtig, die Maurice. Maar wat wil je als je baas de wetenschap achter klimaatverandering “crap” noemt en kolen “goed voor de mensheid”. Waar je mee omgaat, raak je mee besmet.
Wc-water drinken
Californië heeft dorst. Er is sprake van de ergste droogte sinds 1200 jaar en de natuurlijke bronnen drogen op. Om te zorgen dat het water niet opraakt, komen nu allerlei initiatieven naar voren. Waaronder het recyclen van water dat de Californiërs zelf al gebruikt hebben. Dit kan een groot deel van het probleem oplossen, maar dan moet je eerst mensen van het idee af zien te brengen dat ze water rechtstreeks uit het toilet drinken. Dat valt nog niet mee. Maar, zoals een water expert zegt, “water is water, iedereen die stroomafwaarts van een rivier leeft, drinkt gerecycled water”. Lees meer hierover in The New York Times.
Opinies, opinies
Moeten we echt een economische waarde plakken op de oceaan en haar biodiversiteit, zoals WNF doet? Lees hier waarom dat een slecht idee is:
En hier een uitleg over waarom het zo knap is dat klimaatwetenschappers er überhaupt in slagen klimaatmodellen te maken. En dat ze inderdaad niet perfect zijn, maar hé, dat wil niet zeggen dat ze waardeloos zijn.
Schattig filmpje!
En een filmpje om het weekend fijn mee te beginnen. Want wie smelt er niet bij het zien van een orang-oetan die vol overtuiging haar tijgerwelpjes verzorgt?
Geef een reactie