Milner was volgens de ‘Nationale Kaastest’ van Natuur & Milieu ‘de meest duurzame en lekkere kaas’. Sneu, vindt Michiel Bussink. Want wie de smaak van boerenkaas niet heeft leren kennen, die laat een stukje levensgeluk links liggen.
Een moeizame relatie hebben milieu en lekker soms nog steeds. Bleek een tijdje geleden maar weer eens toen Milner als ‘lekkerste kaas van Nederland’ uit de bus kwam bij de ‘Nationale kaastest’, georganiseerd door Natuur & Milieu.
“Dat kan niet waar zijn”, dacht culinair journalist Karin Luiten toen ze de paginagrote advertenties las waarmee Milner haar eerste plaats uitventte. Ze haalde een groepje bekende culi-columnisten bij elkaar, die na een nieuwe blinde test – De Nieuwe Nationale Kaastest – concludeerde dat Milner de op een na vieste was: “Hardplastic, fabriekig, een 2”.
Wat is hier aan de hand? De Natuur & Milieu-jury was vooral samengesteld op basis van de smaak van de gewone Nederlander: niet vet, wel zout. Om dan op basis daarvan ‘de meest duurzame en lekkere kaas’ te promoten. Sneu. Want wie de intense, diverse, rijke, diepe, rijpe, complexe smaak van boerenkaas niet heeft leren kennen, die laat een stukje levensgeluk links liggen.
Jonge kaas is beter voor het milieu, vindt Natuur & Milieu, want daar is per kilo wel vijftien procent minder melk voor nodig dan voor oude. Treurig en het klopt niet. Wie één brokje Olde Remeker eet, die geniet véél langer na en kan met véél minder toe vanwege de intens beleefde voldaanheid, dan de achteloos weggeschaafde lagen Milner op boterham, waarbij je de niksige smaak compenseert met volume.
Plus: Milner-maker FrieslandCampina is de belangrijkste drijvende kracht achter de steeds intensievere en dús dier- en milieu-onvriendelijkere melkveehouderij. Daar ga je toch geen reclame voor zitten maken! Ten koste van de zelfkazende boeren die, dankzij hun verminderde afhankelijkheid van de industrie, makkelijker rekening kunnen houden met allerlei maatschappelijk belangrijks als natuur, landschap, milieu én smaak natuurlijk.
Overigens: ik mocht eens als prijswinnaar (‘bedenk een plan als minister van Voedsel’) op kosten van Natuur & Milieu bij Librije’s Zusje (twee sterren) eten. Dank, dank nog! Foei wat was dat lekker. Geen Milner te bekennen. Wel allerlei boerenkazen in de keuken van chef Jonnie Boer. Hier een recept van hem met geitenkaas, uit mijn compleet herziene (met heel veel mooie foto’s) boek Lekker Landschap.
Geef een reactie