Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Een waterkerscocktail als eerherstel voor de boerenkaas

Een waterkerscocktail als eerherstel voor de boerenkaas

Michiel Bussink | 25 mei 2015 |

Milner was volgens de ‘Nationale Kaastest’ van Natuur & Milieu ‘de meest duurzame en lekkere kaas’. Sneu, vindt Michiel Bussink. Want wie de smaak van boerenkaas niet heeft leren kennen, die laat een stukje levensgeluk links liggen.

Artizone 7463236446_8ecd6d68fc_o

Een moeizame relatie hebben milieu en lekker soms nog steeds. Bleek een tijdje geleden maar weer eens toen Milner als ‘lekkerste kaas van Nederland’ uit de bus kwam bij de ‘Nationale kaastest’, georganiseerd door Natuur & Milieu.

“Dat kan niet waar zijn”, dacht culinair journalist Karin Luiten toen ze de paginagrote advertenties las waarmee Milner haar eerste plaats uitventte. Ze haalde een groepje bekende culi-columnisten bij elkaar, die na een nieuwe blinde test – De Nieuwe Nationale Kaastest – concludeerde dat Milner de op een na vieste was: “Hardplastic, fabriekig, een 2”.

Wat is hier aan de hand? De Natuur & Milieu-jury was vooral samengesteld op basis van de smaak van de gewone Nederlander: niet vet, wel zout. Om dan op basis daarvan ‘de meest duurzame en lekkere kaas’ te promoten. Sneu. Want wie de intense, diverse, rijke, diepe, rijpe, complexe smaak van boerenkaas niet heeft leren kennen, die laat een stukje levensgeluk links liggen.

Jonge kaas is beter voor het milieu, vindt Natuur & Milieu, want daar is per kilo wel vijftien procent minder melk voor nodig dan voor oude. Treurig en het klopt niet. Wie één brokje Olde Remeker eet, die geniet véél langer na en kan met véél minder toe vanwege de intens beleefde voldaanheid, dan de achteloos weggeschaafde lagen Milner op boterham, waarbij je de niksige smaak compenseert met volume.

Plus: Milner-maker FrieslandCampina is de belangrijkste drijvende kracht achter de steeds intensievere en dús dier- en milieu-onvriendelijkere melkveehouderij. Daar ga je toch geen reclame voor zitten maken! Ten koste van de zelfkazende boeren die, dankzij hun verminderde afhankelijkheid van de industrie, makkelijker rekening kunnen houden met allerlei maatschappelijk belangrijks als natuur, landschap, milieu én smaak natuurlijk.

Overigens: ik mocht eens als prijswinnaar (‘bedenk een plan als minister van Voedsel’) op kosten van Natuur & Milieu bij Librije’s Zusje (twee sterren) eten. Dank, dank nog! Foei wat was dat lekker. Geen Milner te bekennen. Wel allerlei boerenkazen in de keuken van chef Jonnie Boer. Hier een recept van hem met geitenkaas, uit mijn compleet herziene (met heel veel mooie foto’s) boek Lekker Landschap.

Cocktail van waterkers en geitenkaas
50 gram verse geitenkaas
1 ei
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel room
1 flinke bos waterkers
2 deciliter bouillon
1 gram agar-agar
Maal de waterkers fijn met een keukenmachine of staafmixer. Verwarm de bouillon, los de agar-agar er in op en laat kort doorkoken. Haal van het vuur, roer er de gemalen waterkers door, doe het mengsel in vier (= aantal eters) cocktailglazen of kommetjes en laat opstijven. Splits het ei. Klop het eiwit stijf. Verwarm de geitenkaas met de olijfolie en de room lichtjes en roer er de eidooier doorheen. Spatel (dus niet roeren) het geitenkaasmengsel voorzichtig door het geklopte eiwit. En verdeel het vervolgens over de opgestijfde waterkers. Garneer eventueel met pinksterbloemen of in reepjes gesneden reepjes veldzuring. Serveer met bijvoorbeeld bruschetta.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: kaas

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

post_id is leeg:

Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Oliebollentraditie

De conservatief in Michiel Bussink koestert het wintergebak dat zich al zo'n 5 eeuwen in de Lage Landen heeft bewezen: oliebollen.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 52 april 2019

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons