Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Frittata met broccoli en doomsday eieren

Frittata met broccoli en doomsday eieren

Michiel Bussink | 15 december 2014 |

Biologische eieren bevatten te veel dioxine… Een ‘vluchten-kan-niet-meer-gevoel’ bekroop onze columnist Michiel Bussink. “De levensvernietigende vervuiling is óveral, ook in mijn stukje kippenrenbodem.” Daarom hier een recept voor frittata met broccoli en doomsday eieren.

broccoli-498600_1280
Beeld: pixabay.com

Wie een beetje bij wil blijven in de wereld van landbouw en voedsel, kijkt tegenwoordig op Foodlog.nl. Meediscussiëren over alle denkbare foodieonderwerpen kan ook, van de nieuwe melkveewet en Wereldnatuurfondsvriendelijke plofkippen tot mannenzaad als superfood en de laatste pumpkin-spice-koekjesrage. Aanvankelijk gooide ik ook wel eens een steentje in de foodlogdiscussievijver, maar ik werd er hondsmoe van. Want één reactie roept vijf nieuwe op, waarvan dan verwacht wordt dat je er telkens intelligent en spitsvondig op reageert, waarna daar dan weer allemaal reacties op komen, tot in het exponentiële, om dan uiteindelijk uit te komen bij Hitler of, als je geluk hebt, bij de zin van het leven.

Wel is de dagelijkse foodlognieuwsbrief met een overzicht van het laatste voedselnieuws mooi handig. Pas zaten er op één dag twee berichten tussen over je eigen kippen houden. Waarvan de ene mij vrolijk maakte en de ander me diep terneer sloeg. Je moet altijd hoopvol eindigen, dus om te beginnen met die laatste: als je zelf kippen houdt – en dat doe ik – en die lekker buiten laat scharrelen, krijg je via de eieren te veel dioxine binnen. Heeft het Wageningse RIKILT met onderzoek bevestigd, bij meer dan drie eieren per week. Daaraan komen we bij ons thuis met onze koeken-, cake en quichebakkerspraktijken makkelijk. RIKILT raadt hobbykippenhouders daarom af hun kippen zelf buiten – want daarvandaan komt de dioxinevervuiling – te laten scharrelen, tenzij de ren wordt betegeld.

Betegelen! Je reinste dierenmishandeling: scharrelen, krabben, zandbaden daar drááit een kippenleven om. Zonder is het gewoon zinloos. Een ‘vluchten-kan-niet-meer-gevoel’ bekroop me met het bericht, de levensvernietigende vervuiling is óveral, ook in mijn stukje kippenrenbodem. Ik klampte me vast aan één zinnetje uit het RIKILT-rapport, tevens hierbij het bruggetje naar het meer vrolijke Foodlogbericht: ‘Het verdient aanbeveling de kippen bij te voeren vanuit een bak, ook voor het bijvoeren met groentes’.
En dat laatste doen ze, in Belgisch Limburg. Daar deelt de ‘afvalintercommunale’, zeg maar de vuilnisophaaldienst, sinds een paar jaar kortingsbonnen uit waarmee bewoners kippen kunnen aanschaffen. Levende, wel te verstaan. Dat gebeurde: 6.320 gezinnen kochten in totaal 15.262 kippen, waardoor de ‘afvalintercommunale’ bijna een derde minder groenafval hoeft op te halen. Want die Belgen doen wat ik ook doe: appelschillen, broccolistronken, rijstrestjes, bijna verschimmelende broodresten en aangekoekte kaasgratinkorsten bij de kippen gooien. Van mij zijn het trouwens wel biologische schillen, stronken, restjes en korsten: mag ik daarmee misschien wel vier eieren per week?

Recept

* 2 stronken broccoli
* 6 eieren
* 50 gram boter
* 1 ui
* 1 teen knoflook
* 4 eetlepels volle kwark
* theelepel kerriepoeder
* 100 gram oude kaas
* peper en zout
Verdeel de broccoli in roosjes en stoom ze beetgaar in een (vuurvast) vergiet boven kokend water.
Fruit de in ringen gesneden ui in de boter in een gietijzeren koekenpan (met hittebestendige of verwijderbare steel), bak de broccoli even mee. Klop de eieren los met de kwark, kerrie, peper en zout en het uitgeperste teentje knoflook. Giet over de broccoli en bak zo’n vijf minuten. Strooi de geraspte er kaas er over (verwijder evt. de steel van de pan) en zet tien tot vijftien minuten in een op 190 graden voorverwarmde oven.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: afval, kippen, dioxine Verschenen in: Down to Earth 26 (dec 2014)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Beter boeren, Lijstje

De kippen van Vos

De kippen van Eva Vos scharrelen lekker door de boomgaard. Misschien niet het meest efficiënt, maar wel zoals de natuur het heeft bedoeld.
Natuur

Alles duurzaam, behalve de drugs

Doordeweeks een groene modelburger, maar in het weekend feesten met een pilletje. Terwijl drugsgebruik bijdraagt aan ontbossing, watervervuiling en dumping van drugsafval. Kan het ook anders? Over fairtrade coke, vervuilde natuurgebieden en een knagend geweten.
Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Recept

Eiwitbron van eigen wateren

We krijgen groen licht van Good Fish Foundation voor mosselen uit onze eigen Oosterschelde, vertelt Michiel Bussink.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 52 april 2019

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons