Biologische eieren bevatten te veel dioxine… Een ‘vluchten-kan-niet-meer-gevoel’ bekroop onze columnist Michiel Bussink. “De levensvernietigende vervuiling is óveral, ook in mijn stukje kippenrenbodem.” Daarom hier een recept voor frittata met broccoli en doomsday eieren.
Wie een beetje bij wil blijven in de wereld van landbouw en voedsel, kijkt tegenwoordig op Foodlog.nl. Meediscussiëren over alle denkbare foodieonderwerpen kan ook, van de nieuwe melkveewet en Wereldnatuurfondsvriendelijke plofkippen tot mannenzaad als superfood en de laatste pumpkin-spice-koekjesrage. Aanvankelijk gooide ik ook wel eens een steentje in de foodlogdiscussievijver, maar ik werd er hondsmoe van. Want één reactie roept vijf nieuwe op, waarvan dan verwacht wordt dat je er telkens intelligent en spitsvondig op reageert, waarna daar dan weer allemaal reacties op komen, tot in het exponentiële, om dan uiteindelijk uit te komen bij Hitler of, als je geluk hebt, bij de zin van het leven.
Wel is de dagelijkse foodlognieuwsbrief met een overzicht van het laatste voedselnieuws mooi handig. Pas zaten er op één dag twee berichten tussen over je eigen kippen houden. Waarvan de ene mij vrolijk maakte en de ander me diep terneer sloeg. Je moet altijd hoopvol eindigen, dus om te beginnen met die laatste: als je zelf kippen houdt – en dat doe ik – en die lekker buiten laat scharrelen, krijg je via de eieren te veel dioxine binnen. Heeft het Wageningse RIKILT met onderzoek bevestigd, bij meer dan drie eieren per week. Daaraan komen we bij ons thuis met onze koeken-, cake en quichebakkerspraktijken makkelijk. RIKILT raadt hobbykippenhouders daarom af hun kippen zelf buiten – want daarvandaan komt de dioxinevervuiling – te laten scharrelen, tenzij de ren wordt betegeld.
Betegelen! Je reinste dierenmishandeling: scharrelen, krabben, zandbaden daar drááit een kippenleven om. Zonder is het gewoon zinloos. Een ‘vluchten-kan-niet-meer-gevoel’ bekroop me met het bericht, de levensvernietigende vervuiling is óveral, ook in mijn stukje kippenrenbodem. Ik klampte me vast aan één zinnetje uit het RIKILT-rapport, tevens hierbij het bruggetje naar het meer vrolijke Foodlogbericht: ‘Het verdient aanbeveling de kippen bij te voeren vanuit een bak, ook voor het bijvoeren met groentes’.
En dat laatste doen ze, in Belgisch Limburg. Daar deelt de ‘afvalintercommunale’, zeg maar de vuilnisophaaldienst, sinds een paar jaar kortingsbonnen uit waarmee bewoners kippen kunnen aanschaffen. Levende, wel te verstaan. Dat gebeurde: 6.320 gezinnen kochten in totaal 15.262 kippen, waardoor de ‘afvalintercommunale’ bijna een derde minder groenafval hoeft op te halen. Want die Belgen doen wat ik ook doe: appelschillen, broccolistronken, rijstrestjes, bijna verschimmelende broodresten en aangekoekte kaasgratinkorsten bij de kippen gooien. Van mij zijn het trouwens wel biologische schillen, stronken, restjes en korsten: mag ik daarmee misschien wel vier eieren per week?
Geef een reactie