Deze week verwierp de Amerikaanse senaat de omstreden oliepijplijn Keystone XL. Het wetsvoorstel miste één stem om het startsein te krijgen de olierijke gebieden in Canada en olieverwerkende industrie in Texas te verbinden. Volgend jaar wordt een nieuwe poging gedaan om de aanleg van de oliepijpleiding Keystone XL door te laten gaan.
Afgelopen dinsdagnacht (Nederlandse tijd) kwamen de resultaten van de senaatsstemming over Keystone XL binnen: 59 stemmen voor van de Republikeinen en 41 stemmen tegen van de Democraten. De vereiste meerderheid van 60 stemmen werd net niet gehaald en het voorstel kon dus niet naar het Witte Huis.
De 1900 km lange pijp moet teerzandolie transporteren van Canada naar het zuiden van de Verenigde Staten waar ze deze grondstoffen verder verwerken. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, noemt de aanleg van Keystone XL van de hoogste prioriteit. De bouw van deze pijpleiding zou namelijk de energiezekerheid vergroten, winst opleveren en voor maar liefst 42 duizend banen zorgen.
Milieu
Maar Keystone XL staat al sinds 2008 ter discussie. Want na de twee jaar durende bouw van de pijpleidingconstructie zou deze voltooid moeten zijn en verdwijnen dus ook de gecreëerde banen. ‘’Er zullen daarna slechts een aantal banen overblijven voor de onderhoud van de pijp’’, aldus TransCanada Corporation.
Er zijn veel milieuorganisaties die wijzen op de schade die zowel de winning van de olie als de olie zelf aanbrengt aan het milieu. De manier waarop de teerzandolie gewonnen wordt levert meer uitstoot van vervuilende stoffen op dan die van gewone olie. Daarbij komt nog dat de bouw van de pijpleiding zorgt voor grote schade aan de natuur.
Milieuorganisatie NRDC (Natural Resources Defense Council) wijst naar studies die aantonen dat pijpleidingen waar teerzandolie doorheen stroomt kwetsbaarder zijn. Door de bijtende aard van olie en chemische stoffen die nodig zijn voor de doorstroming in de pijp is er meer kans op lekken van de pijp. Gevolgen voor de natuur zijn dan niet meer te overzien.
Ontwikkeling
President Barack Obama is terughoudend met uitspraken over dit onderwerp mede door de geluiden van milieuorganisaties. Hij wacht eerst het milieu- effecten rapport af. Het ministerie van buitenlandse zaken dat toezicht houdt op grensoverschrijdende projecten is op dit moment nog bezig met een onderzoek of de pijpleiding in het nationaal belang is. Ook is er nog geen duidelijkheid vanuit Nebraska. Daar moet een rechter beslissen of het voorgestelde tracé in de staat legaal is.
Op dit moment krijgt de pijpleiding nog geen startsein voor de bouw. Dit betekent echter niet dat het hele wetsvoorstel van de baan is. In het Amerikaanse Congres vanaf 3 januari hebben de Republikeinen de meerderheid in de Senaat en hebben zij minder steun van Democraten nodig. Volgend jaar wordt er met de nieuwe samenstelling van de Senaat opnieuw een poging gedaan om het plan in stemming te brengen.
Geef een reactie