De grootste klimaatmars ooit moet het worden. Wereldwijd lopen zondag 21 september in meer dan 150 landen mensen mee in de ‘People’s Climate March’. Ook in ons land worden talloze marsen georganiseerd die later op de dag in Amsterdam samenkomen voor een grote slotmanifestatie.
Het initiatief voor de People’s Climate March is ontstaan in New York, waar op 23 september een VN-klimaattop plaatsvindt met talloze wereldleiders. De initiatiefnemers leggen de lat hoog: ze willen de grootste klimaatmars in de geschiedenis op de been brengen. Afgaande op het aantal organisaties dat mensen helpt mobiliseren, ruim 950, zou dat wel eens kunnen lukken. Naast milieuverenigingen, zetten ook veel maatschappelijke organisaties, vakbonden, hulporganisaties en religieuze groepen en bedrijven hun schouders onder het evenement.
In navolging van New York zijn inmiddels op 2000 plaatsen in meer dan 150 landen klimaatmarsen georganiseerd waarin de deelnemers hun zorg over klimaatverandering uiten en een duidelijk signaal geven dat het anders moet en kan. Daarmee is de ‘People’s Climate March’ nu al de grootste wereldwijde klimaatmars ooit.
Urgenda
In Nederland heeft duurzaamheidsorganisatie Urgenda het initiatief genomen voor de People’s Climate March Amsterdam op zondag 21 september en diverse partijen zijn aangehaakt.
“Het is tijd om te laten zien dat we het anders willen”, zegt Marjan Minnesma van Urgenda. “Niet alleen door te klikken op ‘like’, maar ook door fysiek samen te komen en uit te drukken dat we het anders willen. Een samenleving die gestoeld is op andere waarden, die draait op duurzame energie en op weg gaat naar een circulaire economie. Een rechtvaardige samenleving, die rekening houdt met anderen, niet alleen hier, maar ook mensen verder weg en onze kinderen.”
Maatschappijbreed
In Amsterdam zullen zo’n honderd maatschappelijke organisaties aanwezig zijn. Betrokken burgers van Friezen tot Rotterdammers, leden van lokale energiebedrijven, MKB-ers en studenten. Van MVO Nederland tot Oxfam Novib, van WNF tot de Groene Grachten, van WISE tot Milieudefensie en van Fossiel Vrij NL tot de Duurzame Jonge 100.
“De muur tussen de ‘gewone mens’ en de ’activist’ moet afgebroken worden”, zegt Minnesma. “We zullen allemaal onderdeel moeten worden van de beweging die leidt tot een volhoudbare en rechtvaardige samenleving en circulaire economie voor iedereen. Ook de muur tussen ‘de wetenschapper’ en ‘de activist’ mag worden geslecht. De beste wetenschappers op het gebied van klimaatverandering zijn vaak het meest ongerust. Maar velen durven dat niet hardop uit te spreken. Het wordt tijd voor veel meer scientivists. Er staat te veel op het spel!”
Milieudefensie
Ook Milieudefensie sluit zich aan bij de Nederlandse mars in Amsterdam, en roept alle Nederlanders die de keus voor duurzame energie en een fossielvrije samenleving al hebben gemaakt, mee te lopen.
“Steeds meer Nederlanders hebben zonnepanelen of zijn aandeelhouder van een windmolen. Ze douchen minder lang, maken geen stedentrips meer met het vliegtuig, of kiezen voor lokaal geproduceerd voedsel. Mensen begrijpen dat het anders moet en willen niet afwachten tot wereldleiders eindelijk actie ondernemen”, zegt Ike Teuling, inhoudelijk medewerker energie bij Milieudefensie.
Maar zo voegt ze er aan toe: “alleen als we wereldwijd keihard en unaniem inzetten op een eind aan onze verslaving aan fossiele energie, kunnen we klimaatverandering écht beheersbaar houden. Daarvoor zijn stevige keuzes van wereldleiders nodig. Tot nu toe hebben de industrie en het bedrijfsleven deze keuzes, die hun directe belangen schaden, met een sterke lobby weten tegen te houden. Nu is het tijd om te luisteren naar wat de mensen willen. En het signaal van zoveel mensen wereldwijd kan en mag niet genegeerd worden.”
Klimaattop
Op 23 september begint een buitengewone klimaattop in New York op initiatief van VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon. Hij wil er de wereldleiders overtuigen om actie te ondernemen tegen de klimaatcrisis en zal daarom ook zelf deelnemen aan de protestmars. Dat de grote baas van de VN gaat betogen, is op z’n zachtst gezegd uitzonderlijk. Maar de inzet is dan ook groot, zegt Ki-moon. “Ik zal arm in arm lopen met de mensen die actie voeren tegen de klimaatverandering. We staan samen aan de juiste kant in dit cruciale vraagstuk rond onze gemeenschappelijke toekomst.”
De klimaattop in New York valt buiten het normale patroon van de jaarlijkse klimaattoppen in het kader van het VN-klimaatraamakkoord (UNFCCC), zoals eerdere bijeenkomsten in Poznan of Kopenhagen. Die bijeenkomsten worden doorgaans geleid door delegaties en onderhandelaars, terwijl Ban in New York rechtstreeks met de staatshoofden wil praten.
Parijs
In december 2015 vindt in Parijs een bepalende wereldklimaattop plaats waar nieuwe afspraken moeten worden gemaakt tussen de landen. Milieudefensie is daar ook bij en verloot zondag tijdens de mars alvast de eerste treinkaartjes naar Parijs. Ike Teuling: “Samen met de andere groepen binnen onze internationale koepelorganisatie Friends of the Earth International ondersteunen we wereldwijde initiatieven van mensen die nú al laten zien dat een fossielvrije samenleving mogelijk is. We bouwen de komende maanden aan een beweging die het heft in eigen hand neemt en in Parijs zal laten zien dat de transitie naar een duurzame wereld al lang begonnen is. We roepen tijdens de mars in Amsterdam alle deelnemers op om zich bij onze beweging aan te sluiten en volgend jaar met ons mee te gaan naar de klimaattop.”
Nederlandse marsen
Verder lezen:
De vijf klimaatlessen van Naomi Klein
Bill McKibben: “Stop met investeren in de fossiele industrie
Geef een reactie